tiistai 8. tammikuuta 2013

Bataattignocchit ja rucolapesto

Bataatti on hyvää eri muodoissaan (keittona, soselaatikkona, uunissa paahdettuna...), mikseipä sitten myös italialaisittain gnoccheinakin eli eräänlaisina mykyinä.Tavanomaisempia perunasta valmistettavia gnoccheja en ole koskaan tehnyt, sen sijaan saksalaista mykysukulaista spätzleä on keittössämme kokkeiltu. Spätzle oli hyvää, joten rohkenin ryhtyä bataattignocchejakin tekemään. Jo "taikina" oli maukasta, mutta rucolakastikkeella ryyditetyt valmiit pallerot vielä maukkaampia!


Italian makuja -kirjasta (kustantaja Tammi) löytyi ohje, jota maltoin melkein sellaisenaan noudattaa.

BATAATTIGNOCCHIT (neljälle)

n. 650 g bataattia (oranssia)
+ vettä ja suolaa keittämiseen

1 rkl voita
1,5 dl mannaryynejä
n. 1,5 dl vehnäjauhoja
suolaa
(vastaraastettua) muskottipähkinää

Kuori bataatti ja paloittele se. Keitä paloja suolalla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Varo keittämästä liikaa, sillä silloin bataateista tulee hyvin vetisiä. Anna palojen jäähtyä hetken ja soseuta ne sitten voin kera. Anna soseen jäähtyä kädenlämpöiseksi (tee sillä välin rucolapesto). Lisää joukkoon mannaryynit ja jauhot sekä mausteet ja vaivaa taikinaksi. (Minun taikinani oli verrattain löysää,ja pelkäsin sen olevan vaikeasti käsiteltävää. Reilulla jauhomäärällä pöydällä onnistuin.) Ripottele leivontapöydälle jauhoja ja nosta vähän taikinaa päälle. Ripottele jauhoja myös taikinamöykyn pinnalle. Pyörittele taikinasta noin 2 cm:n paksuinen tanko ja leikkaa siitä samankokoisia paloja (minä leikkelin ehkä sentin paksuisiksi).

Keitä kattilassa reilusti vettä ja mausta vesi suolalla. Nostele gnoccheja kiehuvaan veteen satsi kerrallaan ja keitä 3-5 minuuttia tai kunnes pallerot nousevat pinnalle eli ovat kypsiä. Nosta gnocchit reikäkauhalla pois vedestä. Minä lisäsin uuden satsin palleroita kiehumaan, kun entiset alkoivat poukkoilla pintaan.


RUCOLAPESTO

50 g rucolaa
3 rkl pinjansiemeniä
2-3 valkosipulinkynttä
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl parmesaaniraastetta (oma lisäykseni)
ripaus suolaa ja mustapippuria

Surraa ainekset sauvasekoittimella (tai jauha morttelissa) karkeaksi tahnaksi.

- - -

PS: Hyvää ruokaa saa myös muualla kuin kotona :) Kävin ystäväni kanssa syömässä oululaisessa Hagia Sofia -ravintolassa, ja saimme syödäksemme oikein maittavat annokset: alkuun viininlehtikääryleitä (jotka olivat itse tehtyjä) ja babaganoush-tahnaa leivän (sekin paikan päällä leivottu) kera, pääruuaksi pyörtyneen imaamin (kasvisruoka) ja uunilammasta. Hagia Sofiaan voi mennä toistekin!

4 kommenttia:

  1. En ole koskaan tehnyt gnoccheja, mutta ne on alkaneet viime aikoina pyöriä mielessä yhtä useammin. Pitääkin ehkä kokeilla suoraan näitä bataattisia versioita! Ja rucolapesto kuulostaa todelliselle herkulle!

    Minäkin olen tykännyt Hagia Sofian ruuista, erityisesti perinteisestä iskenderistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin paljon on tekemättä ja haaveissa, mutta pikkuhiljaa niitä saa tehtyä, kuten nyt nämäkin palluraiset.

      Poista
  2. Hagia Sofia on kyllä kiva tulokas Oulun ravintolamaailmaan! Olen käynyt kahdesti ja tykännyt.

    Eipä ole gnoccheja tullut tehtyä, mutta pitäis varmaan niitäkin joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin aion mennä uudelleen tuonne Hagia Sofiaan!

      Bataattignoccheista on hyvä aloittaa :)

      Poista