tiistai 25. helmikuuta 2014

Hapankaali tutuksi

Kotiharmin hapankaalikoulutus on hyvällä alulla. Sellaisenaan hapankaali ei vielä maistu, mutta lämmitettynä ja smetanalla höystettynä popsin sitä jo hymyssä suin. Tein hapankaalipataa, josta arvio meiltä molemmilta oli "hyvää, tehdään kyllä vielä uudelleenkin".


Löysin netistä monia hapankaalireseptejä, joista kokosin oman versioni. En yhtään tiennyt, miltä tämän tulisi maistua, joten kokkauksen edetessä ja maistelukertojen myötä lisäsin sitä ja tätä omien makumieltymysteni mukaan. Lopputulos on tässä:


HAPANKAALIPATA

n. 150 g porsaanfilettä (meillä oli pätkä sisäfilettä)
n. 200 g bratwurstia
(ripaus suolaa)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
400 g hapankaalta
1 pieni paprika
1 porkkana
puolikas omena
2 tl paprikajauhetta
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
1 laakerinlehti
1/2 tl kuivattua timjamia
1 tl sinappia
2-3 tl hunajaa
1 dl lihalientä
1 prk smetanaa

Paloittele liha suupaloiksi ja viipaloi makkarat. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista lihoja ja makkaroita hetken aikaa pannulla esimerkiksi öljyssä ja lisää hetken kuluttua sipulit. Mausta paprikajauheella ja timjamilla. Voit lisätä myös hiukan suolaa. Anna paistua jonkin aikaa ja sekoittele välillä. Kuori ja suikaloi porkkana. Leikkaa paprika paloiksi. Kuori omenanpuolikas ja suikaloi se. Lisää porkkanat, paprikat ja omenat pannulle yhdessä hapankaalin kanssa. Sekoita ja paista hetki. Lisää loput ainekset ja anna kiehahtaa hyvin. Käännä hellan lämpöä pienemmälle ja anna padan hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 40 minuuttia. Maista jossain vaiheessa ja pohdiskele, pitääkö jotain maustetta lisätä. Kun on valmista, laita tarjolle myös hyvää leipää, jota voit kastaa maukkaassa liemessä.


perjantai 14. helmikuuta 2014

Happii barentain!

Olen päässyt ymmärtämään, että Japanissa tytöt antavat ihastukselleen suklaata ystävänpäivänä eli 14.2. Tätä periaatetta päätin minäkin noudattaa, mutta tällä kertaa suklaa on suklaatortun muodossa ja hyvänä makulisänä on tilkka viskiä. Aion tarjota kaakkua illalla kahvin kera ja toivon todella, että ihastukseni pitää tästä!

Ohje on Donna Hayn lehdestä nro 64. Tein pienperheen version eli puolikkaan annoksen, mutta kirjaan tähän normimäärät.


SUKLAAPIIRAS / SUKLAAKAKKU (ohjeen mukaan 8 hengelle)

350 g suklaakeksejä
120 g sulatettua voita (hiukan vähempikin määrä saattaisi riittää)

4 dl maitoa
2,5 dl kuohukermaa
200 g 70-prosenttista suklaata
200 g tummaa suklaata
60 g tummaa sokeria (fariinisokeria tai ruokokidesokeria)
75 g erikoishienoa sokeria
35 g maissitärkkelystä
80 ml viskiä (kakun voi tietysti tehdä myös ilman alkoholilisää)
4 keltuaista

päälle: 0,5 l kuohukermaa + 120 g ranskankermaa (+ tummaa kaakaojauhetta)

Hienonna suklaakeksit ja sekoita sulanut rasva niihin. Painele seos vuoan  (vetoisuus noin 1,5 litraa) pohjalle ja reunoille (pohjalle voi laittaa leivinpaperin) ja nosta se kylmään puoleksi tunniksi.

Laita maito, kerma ja paloitellut suklaat kattilaan, ja kuumenna seosta hiljalleen koko ajan sekoitellen kunnes suklaa on sulanut ja seos juuri ja juuri kiehahtaa. Sekoita sitten toisessa kulhossa keltuaiset, sokerit, viski ja maissitärkkelys vispilällä sekaisin. Kaada kuumasta suklaaseoksesta noin puolet hiljalleen munaseoksen joukkoon ja vispaa koko ajan. Kaada suklaa-munaseos sitten kattilaan sinne jääneen suklaaseoksen joukkoon edelleen koko ajan kunnolla sekoittaen. Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita koko ajan. Anna seoksen pulpahdella pari minuuttia eli kunnes se alkaa sakeutua. Nosta kattila liedeltä ja anna kiisselin hiukan jäähtyä. Kaada seos hetken kuluttua vuokaan pohjan päälle ja nosta taas kylmään. Jäähdytä vähintään kolme tuntia ennen tarjoilua.

Juuri ennen tarjoilua vatkaa kerma ja ranskankerma kuohkeaksi vaahdoksi ja levitä tortun päälle. Halutessasi voit ripotella päälle vielä kevyesti tummaa kaakaojauhetta.

Maistiaispalan ääreltä on e-rit-täin hankala irrottautua perjantaijumpalle :)

* * *

P.S.: Japanissa 14.3. on sitten semmoinen päivä, jolloin poika antaa suklaata sille tytölle, jolta sai ystävänpäivänä suklaata. Vink vink!

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Mademuhennos

Nynny ostaa mateensa nyljettynä ja antaa vieläpä kalakauppiaan paloitella sen. Rohkeampi kaappaa tiskiltä pakettiin mateen nahkoineen päivineen. Minä nynnyilin, sillä olin ensi kertaa matikka-asioilla sekä kaupassa että keittiössä. Seuraavalla kerralla (ja se tulee) aion ostaa nahkamatikan ja laittaa Armastuksen töihin. Sitä seuraavalla kerralla ehkä tarraan nahkaan itse.

Vaikka kuinka pinnistelin, ei mieleeni tullut yhtä ainoaa makukokemusta mateesta. Kalan ystävänä olen saattanut lapsena pistellä sitä menemään tietämättä mitä syön. Pitäisi kysyä isältä. En siis oikein tiennyt, mikä olisi mateesta tehty herkkujen herkku. Asiaa tutkailtuani päädyin tekemään mademuhennosta. Maku-lehden ohjetta jotakuinkin noudatellen (ja jotain lisäten) saatiinkin erittäin maukasta ruokaa. En viitsinyt ottaa käyttöön jättiläiskattilaamme, joten seuraavaa kokoa varten jouduin vähän pienentämään alkuperäiohjeen liemen määrää. Toimi näinkin.


MADEMUHENNOS

n. 1 kg:n painonen made (putsattu ja nyljetty)
(mateen maksa)


13 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl valkoviiniä
15 mustapippuria
15 valkopippuria
1 laakerinlehti
5 cm sellerinvartta
kourallinen persiljanvarsia

Laita liemen ainekset kattilaan kiehumaan. Paloittele made muutamaan osaan ja nosta palat kattilaan, kun liemi kiehuu kunnolla. Anna kalan kiehua lempeästi noin 12 - 15 minuuttia. Poista alkuvaiheessa syntyvä vaahto pinnalta. Jos sinulla on myös mateen maksa, lisää se kiehumaan kymmenen minuutin jälkeen. Nosta kypsät kalapalat (ja maksa) pois liemestä ja perkaa niistä lihat pois (pään ja pyrstön voit vielä jättää kattilaan). Palauta selkäruodot takaisin kattilaan ja keitä lientä vielä kymmenisen minuuttia. Siivilöi kalaliemi.

Jätä kalapalat odottamaan ja valmista kastike:

6 dl kalalientä
2 dl kuohukermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl tuoretta tilliä silputtuna
2 rkl sitruunamehua

Laita kattilaan kalaliemi. Sekoita vehnäjauhot noin desiin kuohukermaa (tee tasainen suurus tästä). Kaada liemeen suurus ja loppu kerma. Sekoita hyvin ja anna kastikkeen kuplia hetken aikaa kunnes se vähän sakeutuu. Sekoita joukkoon tillisilppu ja sitruunamehu. Tarkista suola. Lisää valmiiseen kastikkeeseen ruoditut kalapalat ja viipaloitu maksa. Kuumenna nopeasti. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja porkkanoiden kera.


keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Nyhtönauta ja kotitekoiset tortillat

Huraa Campasimpukka! Lanseeraamasi nyhtöpossu on listattu Kotimaisten kielten keskuksen sanatietokantaan vuodelle 2013! (Nyhtöpossu taisi olla peräti kuukauden sana joulukuussa 2013.)

Meillä nyhtöpossua on tehty usein, onhan se edullinen ja monikäyttöinen herkku. Olemme tehneet myös nyhtövillisikaa, ja nyt myös nyhtönautaa (vai nyhtölehmää?). Viimeksi mainittua söimme itse tehtyjen tortillojen kera. Oi miten hyvää! Lisukkeena oli mm. savupaprikalla maustettua paistetua sipulia.


NYHTÖNAUTA

n. 1 kg naudan lapaa (tai muuta pitkään kypsytettävää palaa)
n. 2 dl soijakastiketta
n. 2 dl vettä
1 tähtianis
1 tl chilirouhetta
suolaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita lihapala pataan tai vuokaan ja kaada sinne myös nesteet. Lisää mausteet; suolaa voi ripotella päälle vähän. Nosta vuoka uuniin ja anna kypsymisen lähteä käyntiin. Vartin kuluttua pienennä uunin lämpöä 150 asteeseen ja anna lihan hautua siellä noin viisi tuntia. Käännä lihapalaa liemessä muutaman kerran kypsennyksen aikana. Liha on valmista, kun sitä on helppo murentaa eli nyhtää kahden haarukan avulla. Nosta liha pois liemestä ja ryhdy nyhtämään. Lihan kalvot irtoavat tässä vaiheessa helposti ja voit heittää ne pois. Nostele lientä padasta riivityn lihan päälle, jotta se saa lisää makua ja mehevyyttä. Tarjoile esimerkiksi burgereiden välissä, salaatissa, tortillojen kanssa,


ITSE TEHDYT VEHNÄTORTILLAT (hyvä ja helppo ohje Kokit ja potit -blogista)
16 kpl

7 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
n. 3 dl vettä

Sekoita kaikki taikinan ainekset nopeasti taikinaksi. Taikinasta pitäisi tulla  napakkaa ja helposti käsiteltävää. Kääräise taikina kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa noin puoli tuntia. Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile ne pötköiksi. Leikkaa kumpikin pötkö kahdeksaan osaan. Litistä palat sormin pyöreiksi letuiksi ja kaulitse ohuen ohueksi tortillaksi., lähes läpikuultaviksi. Käytä reilusti jauhoja kaulitessa, ettei taikina tartu pöytään kiinni. Kuumenna paistinpannu kuivana, ilman mitään rasvatuotteita. Paista tortilloja kuivalla pannulla vähän aikaa molemmin puolin. Paistaessa pintaan tulee pieniä tummia pilkkuja ja tortillat kupruilevat.

Tortillat pysyvät pehmeinä, kun laitat ne paistamisen jälkeen lautaselle, kaksinkertaisen tuorekelmun ja leivinliinan alle. 


SAVUPAPRIKASIPULIT

2-3 sipulia
1 valkosipulinkynsi
öljyä
suolaa
savupaprikajauhetta (1/4 tl riittää, jos se on tulista)
n. 1/4 savustetusta, kuivatusta chilistä (murskattuna)
ripaus sokeria
muutama ruokalusikallinen nyhtönaudan lientä

Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja siivuta ne ohuelti. Paista sipulirenkaita pannulla öljyssä lempeästi ja pitkään. Lisää aika alkuvaiheessa mausteet. Sekoittele sipuleita aika ajoin. Kun sipulit alkavat pehmetä ja saada vähän väriä, lisää joukkoon vähän nyhtönaudan lientä. Ellei sinulla satu sellaista olemaan, tavallinen lihaliemikin käy. Kiehauta sipuleita vielä hetki liemessä. Valmista on, kun kaikki liemi ei ole kiehunut pois, vaan sipuliseos on mehevää.

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Runebergin tortut (ilman karvasmantelia)

Makumieltymyksiä on monenlaisia. Tämänkertaiset Runebergin tortut veivät minun mielestäni voiton kaikista aiemmin maistamistani kirkkain lukemin. Olen testannut karvasmanteliversiot, mutta ne puistattavat minua. Kostutuksena minun makuhermojani kutkuttaa enemmän punssi kuin rommi. Kun tekee Runebergin torttunsa itse, voi vaikuttaa makuihin niin kuin huvittaa.

Tein Runebergin tortut melkein tällä ohjeella. Vaihdoin sokerin ruokosokeriin ja vähensin hiukan sen määrää. Kekseinä käytin JyväsHyvät Luonnonhyvä kaurakeksejä, jotka muutenkin sopivat tällaiselle krantulle keksinsyöjälle. Kostutuksen pidin yksinkertaisena: punssia ja vettä suhteessa 1:1. Hillosilmän lisäsin vasta paiston jälkeen.


RUNEBERGIN TORTUT (12 kpl muffinipellillä)

200 g voita tai margariinia
1,5 dl (ruoko)sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
110 g kaurakeksejä
2 dl jauhettua mantelia
0,75 dl kevytkermaa

punssia + vettä (yhtä torttua kohden suunnilleen ruokalusikallinen kumpaakin)
vadelmahilloa
tomusokeria
tilkka sitruunamehua

Jauha kaurakeksit. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri ja lisää sekaan kananmunat koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma ja lisää vaahtoon. Sekoita ja lisää joukkoon myös keksijauhe, mantelijauhe ja kevytkerma. Sekoita nopeasti.

Voitele muffinipellin kolot kevyesti ja jauhota niitä hiukan. Jaa taikina koloihin ja paista 200 asteisessa uunissa noin 17 minuuttia tai kunnes reunat alkavat hiukan saada väriä. Voit kokeilla kypsyyttä tikulla. Anna leivonnaisten jäähtyä hetken aikaa ennen kuin kumoat ne.

Koristele kakkuset niin, että ne ovat pohjapuoli ylöspäin (kiva vinkki Kinuskikissalta). Sekoita vesi ja punssi ja kostuta tortut lusikan tai pullasudin avulla. Jos koristelet ja tarjoilet vain muutaman kerrallaan, kuten minä, on kostutus helppo annostella niin, että mittaa ruokalusikallisen punssia ja ruokalusikallisen vettä per leivos. Nosta leivosten keskelle vadelmahilloa. Laita kuppiin tomusokeria ja muutama tippa sitruunamehua. (Minä tein kaksi torttua ja niitä varten laitoin ehkä 2-4 tl tomusokeria). Sekoita tahnaksi ja kiepauta sitä hillosilmän ympärille renkaaksi.


Ennakkomaistanta suoritettu! Lisää herkutellaan 5.2.

lauantai 1. helmikuuta 2014

Tomaatti-papukeitto

Illan kähmässä kuvattu tomaattikeitto ei pääse oikeuksiinsa tässä postauksessa. Hyvää tuli, vaikka pahalta näyttää :) Paljon houkuttelevamman esimerkin voi nähdä täällä. Tein tämän uudemman version vähän samalla tavalla kuin aiemmankin. Kaneli, niin kummalliselta kuin kuulostaakin, sopii mielestäni pienenä ripauksena hyvin maustamaan tomaattia. Kun tomaattikeittoon lisää papuja, tulee keitosta heti reilusti ruokaisampi.



TOMAATTI-PAPUKEITTO (3-4 annosta)

2 rasiaa kirsikka- tai miniluumutomaatteja
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 cm:n pätkä sellerinvartta
1/2 - 1 tl chilirouhetta
ripaus cayennepippuria
kevyt ripaus kanelia
n. 2 tl (ruokokide)sokeria
n. 0,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
kourallinen basilikanlehtiä
1 prk (200-250 g) valkoisia papuja (käyttövalmiita)

Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi ja silppua ne. Ei tarvitse olla kauhean pientä silppua, sillä sauvasekoitin hoitaa hienontamisen. Paloittele sellerinvarsi. Halkaise tomaatit. Kuumenna kattilanpohjalla vähän öljyä ja freesaa siinä sipulia ja valkosipulia hetken aikaa. Kun ne alkavat pehmetä (älä ruskista), lisää selleripalat ja tomaatinpuolikkaat. Paista sekoitellen viitisen minuuttia. Lisää mausteet, vesi ja kasvisliemikuutio, ja anna keiton kiehua kevyesti poreillen vartin verran. Lisää joukkoon basilikanlehdet. Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maut: lisää tarvittaessa suolaa ja sokeria. Valuta pavut siivilässä ja huuhtele ne. Lisää pavut soseutetun keiton joukkoon ja kuumenna keittoa vielä viitisen minuuttia, jotta pavut lämpiävät.