sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Pinaatti-härkäpapulätyt

Kaupassa Armastus oli uteliaisuuttaan nostanut ostoskärryyn härkäpapurouheseospaketin. Tuote oli minullekin uusi, ja piti tutkia tarkkaan, mihin rouheseosta käytetään. Paketin kyljessä oli ohje pinaattilättyihin, joihin oli lisätty härkäpapurouhetta. Koska pinaattilätyt maistuvat meille hyvin, päätin kokeilla niitä rouheella terästettynä. Paketti kertoo, että "Verso härkäpapurouheseos on valmistettu suomalaisesta härkäpavusta, johon on lisätty herneproteiinia. Tuotteen proteiinipitoisuus on 47 % ja kuitupitoisuus 11 %." Tuumin, että nälkä varmaankin lähtee ja pysyy hetken aikaa loitolla.

Lähti ja pysyi. Söimme lättyset salaatin ja edellisen illan blinikalojen kanssa. Lisänä oli anopin puolukkahilloa.


PINAATTI-HÄRKÄPAPULÄTYT (4 annosta)

150 g pakastepinaattia
2 kananmunaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl härkäpapurouheseosta
2 rkl nestemäistä margariinia
1 tl suolaa
ripaus sokeria ja rouhaisu mustapippuria

paistamiseen nestemäistä margariinia

Sulata pinaatti. Sekoita kulhossa munat, maito ja vehnäjauhot tasaiseksi ja seokseksi. Lisää joukkoon pinaatti ja härkäpapurouhe sekä margariini ja mausteet. Anna taikinan turvota viileässä puolisen tuntia. Minun taikinani muhi 40 minuuttia, ja rouhe oli vielä silloin ihan tuntuvina paloina. Viimeisiin lättyihin rouhe oli ennättänyt jo turvota taikinassa enemmän, ja oli pehmeämpää. Makuasia, miten rouheisista tykkää, eli taikinaa voi turvottaa 45 - 50 minuuttiakin.

Jos et halua tuntuvia rouhepaloja taikinaan, voi rouheen jauhaa hienommaksi jauheeksi. Vehnäjauhojen määrää voi tämän jälkeen vähentää vajaalla desillä.

Kuumenna rasvaa lättypannulla ja paista taikinasta ohuita lättyjä. Tarjoile lätyt puolukkahillon kera.


lauantai 30. tammikuuta 2016

Mantelinen omenapiiras

Varauduin eräänä sunnuntaina vieraiden tuloon ja suunnittelin omenapiirakan leivontaa. Harmiksemme visiitti ei toteutunutkaan, mutta piirakan leivoin silti ja herkuttelimme sillä keskenämme päiväkahvin kera. Tuoreeltaan, hieman lämpimänä, piirakka oli parhaimmillaan - mehevä, kuohkea ja rapeareunainen, mutta maistui hyvin myös seuraavana päivänä.

Muunsin Glorian Ruoka&viini -lehden (jonka jo kadotin jonnekin, joten en muista vuotta enkä numeroa) ohjetta korvaamalla osan mantelijauheesta vehnäjauholla, lisäämällä hippusen leivinjauhetta ja korvaamalla osan tavallisesta sokerista kookossokerilla. Omenoita käytin vähemmän kuin ohjeessa (jossa oli kuusi omenaa). Kookossokerin ansiosta pohja sai ruskean sävyn ja ihanan maun. Suosittelen kokeilemaan.


MANTELINEN OMENAPIIRAS

200 g huoneenlämpöistä voita (tai margariinia)
1,25 dl sokeria
1 dl kookossokeria
1 vaniljatanko
3 dl mantelijauhetta
1 dl + 2 rkl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
pari omenaa (omenoiden menekki riippuu omenoiden koosta ja siitä, miten paksuja siivuja niistä teet)

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa noin 25-senttinen uunivuoka (minulla oli irtopohjavuoka) leivinpaperilla.

Halkaise vaniljatanko, kaaputa siementahna sisältä pois ja laita se kulhoon voin ja sokerin kanssa. Vaahdota rasva ja sokeri.  Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vajaa puolet jauhoseoksesta voi-sokerivaahtoon ja sekoita. Lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten, ja päätteeksi loppu jauhoseoksesta. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se vuokaan.

Pese omenat, halkaise ne ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat siivuiksi ja asettele siivut taikinan päälle.

Paista piirasta 175 asteisessa uunissa noin 25 - 30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla 25 minuutin tienoilla.

Tarjoile omenapiirakan kanssa esimerkiksi paksua vaniljakastiketta tai hennosti vanilja- ja tomusokerilla maustettua turkkilaista jugurttia.

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Värien loistoa salaatissa

Hannelen salaatti oli innostuksen lähteenä, kun suunnittelin lauantain lounassalaattia. Bataatin sijaan käytin paahdettuja porkkanoita ja salaatin pohjana oli kolmea erilaista vihreää. Paahdetun vuohenjuuston ansiosta salaatti oli ruokaisa, ja maun lisäksi myös ihanat värit hellivät sielua.


SALAATTI PAAHDETUILLA PORKKANOILLA JA VUOHENJUUSTOLLA (2 annosta)

vihreää salaattia (esim. punainen salanova, viinisuolaheinä, rucola)
pätkä kurkkua
2 veriappelsiinia (paitsi että toinen ei kyllä ollut meillä sellainen ollenkaan)
3 porkkanaa
oliiviöljyä
suolaa + mustapippuria
n. 150 g vuohenjuustoa

Salaatinkastike:
2 rkl veriappelsiinin mehua
2 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 tl hunajaa
1/2 tl raastettua inkivääriä
ripaus suolaa
hippunen kanelia

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori porkkanat, pätkäise ne puoliksi ja halkaise puolikkaat pituussuunnassa kahteen tai kolmeen osaan. Levitä porkkanat uuninkestävälle lautaselle tai leivinpaperin päälle pellille. Pirskottele niiden päälle hiukan oliiviöljyä, ripottele vähän suolaa ja rouhaise mustapippuria. Paahda porkkanapaloja uunissa, kunnes ne pehmenevät ja saavat ehkä vähän väriäkin. Kypsymisaika riippuu siitä, minkä kokoisia palat ovat. Ei haittaa, jos osa paloista on pehmeämpiä kuin toiset.

Kuori  veriappelsiinit veitsellä niin, että saat valkoisen kuoren ja kalvonkin pois. Leikkaa sitten appelsiineista hedelmälohkot terävällä veitsellä. Kalvot jäävät näin pois. Kun olet "fileoinut" appelsiinit, purista jäljelle jääneistä rungoista mehut talteen ja käytä tätä mehua kastikkeeseen. Sekoita kastikeainekset huolella. Sekoita hiukan kastiketta kuumiin, uunista otettuihin porkkanoihin.

Kasaa salaatti. Huuhtele vihreät ja valuta (tai linkoa) ne kuiviksi. Tee niistä sitten salaatille pohja. Huuhtele ja paloittele kurkku ja lisää vihreiden päälle yhdessä paahdettujen porkkanoiden ja appelsiinilohkojen kanssa. Liruta päälle salaatinkastiketta.

Kuumenna paistinpannulla tilkkanen oliiviöljyä. Leikkaa vuohenjuusto noin sentin tai puolentoista paksuisiksi siivuiksi ja paista niihin kaunis pinta pannulla. Nosta juustokiekot salaatin päälle.


lauantai 23. tammikuuta 2016

Herkullinen karitsakokkarekeitto

Viime viikolla luin Kärähtäneet-blogista minestronekeittojuttua, enkä voinut kovin pitkään vastustaa houkutusta tehdä sitä itse. Ostin karitsan jauhelihaa ja ajattelin valmistaa lihapullaminestronekeittoa. Maustoin jauhelihan, mutta kun hetki oli käsillä ja lihapullat olisi pitänyt pyöritellä, iski ihan mahoton laiskuus. Kippasin seoksen paistinpannulle, annoin paistua muutaman minuutin ajan ja aloin sitten pienentää isoa pihviä paistinlastalla. Kääntelin syntyneitä kokkareita (noin peukalonpään kokoisia tai pienempiä) ja paistoin niihin ruskean pinnan. Nostelin kokkareet keittoon ja olin suorastaan voitonriemuinen, miten laiskuus kannatti!

Keitosta tuli älyttömän hyvää. Sitä tuli myös paljon (noin kolmen litran kattilallinen), joten lämmitettävääkin jäi. Onneksi, sillä keiton maku vain parani lämmitettäessä. Karitsakokkarekeitto ei ole nimenä kovinkaan houkutteleva, mutta uskokaa, ettei nimi keittoa pahenna.

Jos et pidä karitsan jauhelihasta, tämä toimii ihan millä tahansa muullakin jauhelihalla.

Nälkäinen kuvaaja ei hoksannut nostella karitsakokkareita esille kuvausta varten :)

MINESTRONEKEITTO KARITSAN JAUHELIHALLA

Jauhelihakokkareet (tai pallerot, jos jaksat pyöritellä):
400 g karitsan jauhelihaa
1 kananmuna
noin 1 dl yrttisilppua (laitoin tuoretta lehtipersiljaa ja minttua)
vajaa 1 tl suolaa
ropsaus cayennepippuria
1 iso valkosipulinkynsi

Keitto:
2 rkl öljyä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
n. 200 g valkokaalta ohuelti suikaloituna
2 porkkanaa
tuoretta chiliä maun mukaan (laitoin puolikkaan isohkosta punaisesta chilistä)
1 pikkuruinen parsakaali
1 tlk tomaattimurskaa (investoi laatuun, osta hyvää)
n. 1 tomaattimurskapurkillinen vettä
1 lihaliemikuutio
1 tl hunajaa (tai sokeria)
n. 1 tl sellerisuolaa (olisin halunnut laittaa yhden sellerinvarren, mutta unohdin ostaa sitä kaupasta)
1 dl makaronia
paistinpannullinen karitsanjauhelihakokkareita (tai -palleroita)
puolikkaan limetin mehu
mustapippuria (ja suolaa tarvittaessa)

Jauhelihataikina:
Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi taikinaksi ja anna  maustua (ja jauhelihan lämmetä vähän ennen paistamista) huoneenlämmöstä noin 15 minuuttia. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja nosta taikina pannulle. Levitä ja tasoittele, ja anna sitten paistua useamman minuutin ajan. Ala sitten pilkkoa isoa pihviä paistinlastalla pienemmäksi, samalla paloja käännellen. Tässä ei tavoitelle tasaisia kuutioita, vaan sekalaiset kokkareet ovat hyviä. Kokkareiden ei tarvitse kypsyä kauttaaltaan, sillä ne kypsyvät keitossa.

Keitto:
Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi kaali ja paloittele parsakaali suupaloiksi. Kuori ja viipaloi porkkanat. Pilko chili (poista siitä siemenet ja vahvanmakuiset siemenkiinnikkeet, jos haluat). Pilko myös sellerinvarsi, jos käytät sellaista.

Kuumenna kattilan pohjalla öljyä ja heitä kattilaan kaalit, porkkanat ja sipuli. Paista viitisen minuuttia sekoitellen. Lisää chili ja valkosipuli ja paista vielä pari minuuttia sekoitellen. Lisää kattilaan tomaattimurska, vettä, lihaliemikuutio, hunaja ja lihat. Anna keiton kiehua noin 45 minuuttia ja lisää sitten makaronit ja parsakaalit. Anna kiehua, kunnes makaronit ovat kypsiä. Mausta vastarouhitulla mustapippurilla ja lisää suolaa, jos tarvetta on. Minä lisäsin lopussa vielä puolikkaan limetin mehun, koska halusin keittoon raikkautta. Toimi hyvin.

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Porkkana-cashewpihvit - heti suosikiksi!

Olin taas eräänä iltana peiton alla lempiharrastukseni parissa eli selaamassa jotain vanhaa ruokalehteä juuri ennen unen tuloa. Vanhasta Glorian Ruoka&viini -lehdestä (7/2011) löytyi kivan oloinen porkkana-cashewpihvien ohje, jonka sivun merkkasin viime töikseni ennen valojen sammuttamista. Porkkana on suosikkijuureksiani, on ollut aina. Lapsena mummulassa haettiin serkun kanssa porkkanoita porkkanapenkistä pottumaan laidalta - nostettiin ne maasta ja pyyhkäistiin ruohikossa mullat pois ja syötiin. Aivan parasta!

Aivan parasta olivat myös nämä pihvit. Lempeitä ja maukkaita!


PORKKANA-CASHEWPIHVIT (n. 12 kpl)

500 g porkkanoita
1 dl cashewpähkinöitä
2 rkl appelsiinimehua (tai ananasmehua)
2 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
reilu 1 dl (ohjeessa 2 dl) hiennonnettuja tuoreita yrttejä (laitoin minttua ja lehtipersiljaa)
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
2 - 4 rkl vehnäjauhoja (tai enemmänkin)

Mittaa cashewpähkinät ja mehu pieneen kulhoon ja anna liota viisi minuuttia.

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Laita kaikki pihvien ainekset (pähkinät liemineen) monitoimikoneen kulhoon ja aja tasaiseksi taikinaksi koneella. Minulla ei ole konetta, joten surrasin ainekset sauvasekoittimella. Sekä porkkanoihin että pähkinöihin jäi vähän sattumia, mutta se oli vain hyvä. Porkkanoiden mehukkuudesta riippuu, kuinka paksua taikinasta tulee. Jos se tuntuu liian vetelältä, lisää vehnäjauhoja. Minä laitoin varmaan viisi ruokalusikallista, sillä porkkanat olivat tosi mehukkaita.

Paista taikinasta pihvejä lättypannun koloissa, valitsemaasi rasvatuotetta käyttäen. Ohjeessa oli paistettu voin ja öljyn seoksella, minä paistoin nestemäisellä margariinilla. 2 - 3 rkl taikinaa on sopiva määrä yhteen pihviin. Paista pihvejä noin 3 minuuttia molemmin puolin.

Söimme pihvit kookosmaidolla ja sitruunalla maustetun risoton sekä salaatin kanssa. Hyvää, hyvää, hyvää!!!

lauantai 16. tammikuuta 2016

Suut hymyyn heti aamusta

Meillä on hyvin erilaisia aamupala-aamuja. Arkisin useimmiten popsitaan puuro melko sukkelassa tahdissa. Minusta se on parasta mustikkasopan ja raejuuston kanssa, ja pitää silloin nälkääkin loitolla vähän pidempään kuin pelkkä puuro. Viikonloppuisin on aikaa tehdä vähän erilaisempiakin aamiaisia, vaikka kyllä meillä puuroa usein myös viikonloppua keitetään. Tänään kaikki lähti avokadosta, joka niin houkuttelevasti keikkui hedelmäkorin reunalla. Päätin tehdä leivät ja käyttää niihin ainakin kolmea toisiinsa erinomaisesti sopivaa asiaa: avokadoa, sriracha-chilikastiketta ja kananmunaa. Jääkaapissa oli myö serranokinkkua, jota nopsakasti paistoin pannulla leipien päälle laitettavaksi.


MUNA-AVOKADOLEIVÄT

- vaaleaa leipää (sen voi halutessaan paahtaa)
- voita / margariinia / tuorejuustoa (laitoin viimeksi mainittua)
- avokadoa (laita sen verran kuin haluat)
- paistettua kananmunaa (yksi muna per leipä ...tai miten tykkäät)
- sriracha-chilikastiketta
- nopeasti rapeaksi paistettua kinkkua

Paista kananmunat haluamaasi kypsyyteen. Kun pyöräytät paistinpannun pois levyltä, katso mihin kohtaan tarraat kiinni. Voi olla polttavakin kohta. Vältä sitä. Jos poltat, viruttele sormea kylmän veden alla pidempään kuin kolme minuuttia. Voitele leivät. (Viruttele sitten sitä palanutta sormea uudelleen.) Halkaise avokado ja poista siemen. Kuopaise lusikalla avokadon hedelmäliha pois kuoresta ja siivuta se veitsellä. Nosta avokadosiivuja leiville ja tirskauta päälle srirachaa haluamasi määrä. Nosta päälle kananmuna ja vähän kinkkua.

Nauti tosi hyvästä leivästä (saat siitä hyvän mielen ja suun hymyyn) ja laita sormeen tulleen palovammarakkulan päälle laastari jossain vaiheessa. Se on vain "pikku rikku komiassa", kuten mummu olis sanonut.

perjantai 15. tammikuuta 2016

Riisinuudelisalaatti katkaravuilla

Erilaiset maut ovat ihania! Välillä maistuu kala, kasvikset tai liha melkeinpä vain suolalla ja pippurilla maustettuna. Välillä kaipaan vahvoja makuja ja kihelmöintiä suupielissä. Sitten on niitä hetkiä, jolloin aasialaiset vivahteikkaat maut houkuttelevat, eikä mukaan tarvita tulisuuttakaan. Joulusta, ja suomalaisesta jouluruuasta, siirryimme sujuvasti aivan erilaiseen makumaailmaan "Gordon Ramsay - kevyesti" -kirjan riisinuudelisalaatin äärelle. Ihana maut!

Sovelsin ohjetta hiukan muuttamalla määriä ja korvaamalla sokeriherneet pitkillä pavuilla. Porkkana oli oma lisäykseni salaattiin ja sopi sekaan oikein hyvin.


RIISINUUDELISALAATTI KATKARAPUJEN KERA (pari annosta)

n. 50 g ohuita riisinuudeleita
tilkka seesamiöljyä
reilu kourallinen pitkiä vihreitä (pakaste)papuja
puolikas isosta punaisesta paprikasta
puolikas isosta keltaisesta paprikasta
1 pieni porkkana
1 kevätsipulinvarsi
n. 150 g katkarapuja
tuoretta lehtipersiljaa (tai jos olet perso korianterille, niin sitä)
1 rkl seesaminsiemeniä (paahda, jos viitsit)

Kastike:
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni (tai maun mukaan) punainen chili
3-4 rkl (tai maun mukaan) limettimehua
2 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
2,5 rkl fariinisokeria (ohjeessa oli palmusokeria)
2 rkl seesamiöljyä

Laita riisinuudelit kulhoon ja kaada päälle kiehuvan kuumaa vettä. Peitä kulho kannella ja anna nuudeleiden kypsyä. Katso riisinuudelipaketista kypsymisaika. Liian pitkään lilluessaan nuudelit muhjaantuvat inhottavan limaisiksi. Kun nuudelit ovat valmiita, kaada niistä vesi pois ja sekoita joukkoon tilkka seesamiöljyä. Älä lotraa, öljy on vahvan makuista.

Sulata katkaravut.

Kiehauta pavut nopeasti ja leikkaa niitä hiukan lyhyemmiksi. Suikaloi paprikanpuolikkaat ja kevätsipuli. Kuori porkkana ja raasta se karkealla terällä. Hienonna noin kourallinen lehtipersiljaa rouheasti.

Sekoita salaattiainekset keskenään. Valmista kastike ja kaada salaattikulhoon. Sekoita varovasti ja anna maustua hetken ajan ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.


keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Punakaali-mangosalaatti

Ihan joulun alla en löytänyt kaupasta punakaalta. Sen olivat joutuisammat ostajat jo vieneet. Onneksi elämää - ja punakaalta - on vielä joulun jälkeenkin, ja pääsin tekemään punakaali-mangosalaattia, jota haaveilin jo joulupöytään.

Jääkaapin peräseinää vasten nojaillut tahinipurkki oli... no, en viitsi sanoa, miltä vuodelta, joten en tohtinut sitä käyttää salaatinkastikkeeseen. Sen sijaan möyhensin morttelissa seesaminsiemeniä appelsiinimehun kanssa ja tein kastikkeen sille pohjalle. Toimi hyvin.


PUNAKAALI-MANGOSALAATTI

n. 250 g punakaalta
1 tuore mango
1 kevätsipuli
1 porkkana

Kastike:
1 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl appelsiinimehua (vasta puristettua)
1 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 tl hunajaa
ripaus suolaa

Suikaloi tai raasta punakaali. Kuutioi mango. (Mangon sisällä on iso siemen, joten älä yritä halkaista mangoa keskeltä kahtia. Leikkaa sen sijaan joka sivulta reilu siivu. Huomaat kyllä, missä kova keskusta tulee vastaan. Poista kuoret ja kuutioi mango.) Pilko kevätsipuli ja kuori ja raasta porkkana.

Valmista kastike. Laita seesaminsiemenet mortteliin ja hiero niitä, kunnes antautuvat ja möyhentyvät vähän. Lisää hiukan appelsiinimehua ja hiero lisää. Ei tarvitse tulla tasaista tahnaa. Lisää loput kastikeaineet ja sekoita tasaiseksi.

Sekoita kulhossa salaattiainekset mangoa lukuunottamatta ja kaada kastike joukkoon. Sekoita hyvin ja lisää sen jälkeen mangokuutiot. Sekoita lopuksi varovasti ja laita salaatti tarjolle.


tiistai 5. tammikuuta 2016

Pizzapopperssit

Sattuipa silmiin hauska resepti "How to make pizza poppers", jonka tekstistä pääsin ymmärtämään, että ameriikkalaiset syövät niitä välipalana ja pikkusuolaisena - mikroaaltouunin kautta tietenkin. En ole oikein hyvin perehtynyt meikäläisten pakasteaterioiden valtakuntaan, joten en tiedä, onko näitä Suomessa. Jos tekee itse, niin on. Ja aivan kivoja pikkunaposteltavia ovatkin! Dippasimme pizzanyyttejä tomaattikastikkeeseen lämpiminä, ja illemmalla kylminä. Vielä parempia niin!

Tarkan ohjeen kirjaaminen on hirviän vaikiaa. Pizzapohjan teen aina näppituntumalla, enkä nytkään mittaillut aineksia. Vettä laitoin ehkä reilut 1,5 dl, ja sen määrän taikinalla tein nämä pizzanyytit. Yleensä pizzapopperssien ohjeissa oli käytetty jotain mausteista makkaraa täytteenä, mutta minä käytin sika-nautajauhelihaa, vajaat 200 g. Siitä jäi pieni kahvikupillinen käyttämättä. Tärkeää kuitenkin lienee, että täyte on hyvin mausteinen, ettei se huku taikinan makuun.

Tomaattikastikkeen keittelin jotakuinkin samalla tavalla kuin täällä, mutta jätin lihaliemikuution kokonaan pois, ja lisäsin kourallisen basilikaa. Lopuksi surrasin kastikkeen sauvasekoittimella melko sileäksi.

Minun taikinastani tuli kymmenen pizzanyyttiä. Oikeastaan niiden olisi ehkä pitänyt olla pienempiä. Mene ja tiedä, kun en ole alkuperäisiä nähnyt.


PIZZANYYTIT (täyte riittää noin kymmeneen kämmenen kokoiseen nyyttiin)

pizzataikinaa

n. 200 g sika-nautajauhelihaa
suolaa, mustapippuria
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl ketsuppia
chilirouhetta maun mukaan
1 rkl kuivattua oreganoa

tomaattikastiketta

mozzarellajuustoa

Paista jauheliha, et tarvitse sen paistamiseen lainkaan rasvaa. Mausta mieleiseksesi (saa olla reilut mausteet).

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kauli pizzataikina melko ohueksi, muttei liian ohueksi. Ohje sanoi, että 1/4 tuumaa, ja se lienee jotain reilut puoli senttiä. (Armastus mittasi taikinalevyn paksuutta mausermitalla ja tuomitsi liian ohueksi. Siltä se totta vie tuntuikin siinä vaiheessa, kun yritin kääntää taikinalevyä täytteiden päälle - ja kun se ryötti oli vielä tarttunut pöytään kiinni!)


Mieti, minkä kokoisia nyyttejä haluat tehdä ja annostele sen mukaan taikinalevylle jauhelihakökköjä. Lusikoi päälle vähän tomaattikastiketta, ja lisää lopuksi juustoa. Käännä taikinalevyn toinen puoli kökköjen päälle ja tiivistä reunoja painelemalla. Leikkaa muodostuneet nyytit irti toisistaan. Jos näytävät rumilta, puristele ja nipistele ja muokkaa nätimmiksi. Uunikin hoitaa osan kaunistamisesta.

Nosta nyytit uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota kymmenen minuuttia. Nosta sitten pelti uuniin ja paista pizzanyyttejä 5-10 minuuttia. (Arvaatteko, miksi noin summittainen aika? Oikein. En muistanut katsoa kelloa missään vaiheessa, joten arvoin arvioin.) Valmiit nyytit ovat saaneet hiukan väriä pintaansa.

Anna pizzanyyttien jäähtyä hetken aikaa tai kauan aikaa. Testaa, sopivatko nyytit makumieltymyksiisi lämpiminä vai kylminä. Dippaile tomaattikastikkeeseen.

Huh, olipa epämääräinen ohjeistus. Epämääräistä oli kyllä valmistaminenkin, mutta lopputulos oli kaiken ähellyksen väärti. Tee sinä oma versiosi!

lauantai 2. tammikuuta 2016

Kiinalaiset kevätkääryleet


Vajaa vuosi sitten olimme muutaman oululaisen ruokabloggarikollegan kanssa kokkikurssilla Makukellarissa. Saimme siellä syödäksemme mahdottoman hyviä kevätkääryleitä, ja kynnys niiden tekemiseen itse on ollut melko suuri. Nyt, uuden vuoden kunniaksi, päätin rohkaista mieleni ja tehdä niitä. Vaikka ohjeistus oli hyvä ja näin ihan vierestä, miten kevätkääryleitä tehdään, olin vähän häpäkässä. Jossain vaiheessa jo hihkaisin tietokoneen ääressä olevalle Armastukselle, että "kaveri ois kiva". Eniten kaipasin henkistä tukea :)

Ei kevätkääryleiden tekeminen mitenkään vaikeaa ollut. Taikinalevyt (joita löytyy yleensä aasialaisista kaupoista) olivat valmiita, pakastettuja ohuita levyjä. Niitä otin sulamaan summassa noin puolet paketista ja onnistuin hyvin: 19 kpl otin, kun paketissa on 40. Laiton sienet ja vermisellit pehmenemään, ja aloin valmistaa täytettä. Työvaiheita oli siis useampia, mutta ei mitään vaikeaa. Jännittävintä oli pitää sulatetut taikinalevyt sopivan kosteina, etteivät ne kuivu, mutta ei liian märkinä, etteivät littaannu taikinamössöksi. Kostean keittiöpyyhkeen suojissa ne voivat kohtuullisen hyvin.

Kevätkääryleiden täyttäminen ja taittelu ei sekään ollut hankalaa. Ne pysyivät paistamisen aikana hyvin kasassa, ja valmiiden kääryleiden maku... aah ja ooh, ihana!


KEVÄTKÄÄRYLEET / KEVÄTRULLAT (20 kpl)

20 kevätkääryletaikinalevyä
1 kananmuna ("liimaksi")
500 ml rypsiöljyä paistamiseen

Täyte:
200 g sika-nautajauhelihaa
3 valkosipulinkynttä
200 g valkokaalta
1 keskikokoinen porkkana
4 kuivattua shiitakesientä (tuoreetkin sienet käynevät)
50 g vermiselliä
3 rkl soijaa
n. 1 tl suolaa
n. 1 tl sokeria
vajaa 1 tl jauhettua valkopippuria
1 rkl osterikastiketta
1/2 tl seesamiöljyä

Ota taikinalevyt sulamaan hyvissä ajoin. Ne kannattaa peittää kostealla (ei märällä) keittiöpyyhkeellä, jotta eivät kuivu.

Laita kuivatut sienet likoamaan veteen (minä laitoin kuumaan veteen). Laita toiseen kulhoon vermisellit pehmenemään kylmään veteen.

Kuori ja raasta porkkana keskikarkeaksi raasteeksi. Suikaloi kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Kuutioi pehmeiksi lionneet sienet ja pätki saksilla pehmeiksi lionneet vermisellit lyhyemmiksi pätkiksi.

Laita jauheliha paistumaan paistinpannuun. Lisää paistamisen alkuvaiheessa valkosipuli. Kun jauheliha alkaa olla paistunut, lisää kaali- ja porkkanasuikaleet, ja paista vielä hetki sekoitellen. Lisää sienikuutiot ja vermisellit, ja mausta seos. Maistele, ja lisää halutessasi mausteita (pippuria, soijaa...). Anna paistoksen jäähtyä ennen kuin alat pyöritellä kääryleitä.



Riko lasiin yksi kananmuna ja sekoita sen rakenne rikki haarukalla tai lusikalla. Täytä taikinalevy kerrallaan. Ota levy pöydälle kulmittain ja aseta sille noin ruokalusikallinen täytettä, ei ihan keskelle vaan hiukan lähemmäksi yhtä kulmaa. Sipaise sudilla kananmunaa levyn reunoille, jotta se pysyy paremmin kiinni. Taita ensin yksi kulma täytteen päälle, sitten sivulla olevat kulmat keskustaa kohti, ja lopuksi rullaa (aika tiukaksi) kääryleeksi. Kun suurin osa kääryleistä alkaa olla valmiina, laita öljy kattilaan ja kuumenemaan. 170-asteinen öljy on sopivaa paistamiseen.

Paista kääryleitä öljyssä molemmin puolin 2-3 minuuttia.


Tarjoile kevätkääryleitä esimerkiksi kaalisalaatin ja makean chilikastikkeen kanssa.

perjantai 1. tammikuuta 2016

Ruusukaalipyttipannu (ja caesar-kastike)

Hyvää ja makoisaa uutta vuotta!

Viime vuodelta jäi käsiin paitsi monenlaisia ihania kokemuksia ja muistoja, myös pari keitettyä perunaa ja paketti ruusukaalta (joista jälkimmäiset oli ostettu joulunpyhien ruokailuun). Paistoin lounaaksi lohta (mausteena suola, mustapippuri, sitruunamehu ja tilli - ai miten hyvää!) ja tein lisukkeeksi ruusukaalipyttipannua pinaatilla höystettynä. Viimevuotinen (eilinen) caesarsalaatinkastike toimi arvaamattoman hyvin aterian kastikkeena, joten kirjoitan senkin ohjeen tänne muistiin. Ohje on peräisin Soppakellari-blogista.


RUUSUKAALIPYTTIPANNU (kahdelle)

öljyä
2 kookasta keitettyä perunaa
1 pkt ruusukaalta (miinus viisi jo pahaksi mennyttä)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
1 tl tummaa balsamiviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
n. 1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa, mustapippuria

Nipsauta ruusukaaleista pieni pala kannasta ja poista päällimmäiset lehdet. Lohko ruusukaalit neljään osaan. Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi ja hienonna ne. Kuori keitetyt perunat ja kuutioi ne. Huuhtaise pinaatinlehdistä hiekka pois.

Kuumenna paistinpannulla pari ruokalusikallista öljyä ja paista ensin ruusukaaleja siinä tovin aikaa. Älä sekoita ensimmäisen minuutin-parin aikana ollenkaan. Ei ole pahasta, jos ruusukaalit saavat väriä. Lisää perunakuutiot ja sipuli, kun ruusukaalit ovat paistuneet pari-kolme minuuttia ja paista välillä sekoitellen. Lisää viimeisenä valkosipuli ja pinaatinlehdet, ja paista taas välillä sekoitellen. Mausta suolalla, pippurilla, balsamiviinietikalla, sitruunamehulla ja hunajalla mieleiseksesi.


CAESAR-SALAANTINKASTIKE
(tein tästä puolikkaan satsin ja siitä riitti yhteen pieneen salaattiin sekä kastikkeeksi lohelle ja ruusukaalipyttikselle kahdelle hengelle)

1 kananmuna
2,5 dl rypsiöljyä
1 valkosipulin raastettuna (tai silputtuna)
1 rkl vettä
0,5 rkl valkoviinietikkaa
0,5 rkl Dijon-sinappia
2-3 rkl vastapuristettua sitruunanmehua
2 sardellifilettä (en laittanut, vaan laitoin puolikkaaseen satsiin teelusikallisen kapriksia, toimi hyvin)
mustapippuria
suolaa

Laita kaikki aineet kapeaan, korkeaan astiaan. Surauta ainekset sauvasekoittimella sekaisin, kunnes koostumus on kermaista ja kastike saa vaalean värin. Laita kastike jääkaappiin joksikin aikaa, että maut tasaantuvat.