lauantai 24. elokuuta 2013

Kanapeet

Harvoin olen syönyt ja vielä harvemmin (=en koskaan) leiponut kanapeita, noita kauniin näköisiä voitaikinakeksejä. Senpä vuoksi tartuin kaulimeen ja aloin pöllyttää jauhoja. Ohjeen otin Valion sivuilta ja sillä päästiin oikein hyvään lopputulokseen. Erikoista näissä kekseissä on se, että ne paistamisen puolivälissä ne käännetään pellillä. Se pitää ainakin leipurin virkeänä :)

KANAPEET (50-60 kpl)

200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl jääkylmää vettä
n. 2 dl sokeria

Nypi pehmeä voi ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina puuhaarukalla sekaisin vaivaamatta sitä liikaa. Taputtele taikina tasaiseksi, kääräise kelmuun ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kauli jäähtynyt taikina jauhojen avulla 1 mm:n paksuiseksi levyksi ja ripottele pinnalle sokeria. Kauli sokeroitua levyä vielä kevyesti niin, että sokeri tarttuu taikinaan. Taita taikina kolmeen osaan. Kauli, sokeroi ja taita taikina vielä kolme kertaa uudelleen edellä olevien ohjeiden mukaan. Jos kauliminen tuntuu vaikealta ja taikina liian pehmeältä, voi taikinan nostaa välillä hetkeksi kylmään.

Kauli taikina lopuksi 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Ripottele leivinpöydälle sokeria ja nosta levy sokerin päälle. Ripottele myös pinnalle sokeria ja kauli levyä, jotta sokeri tarttuu taikinaan ja levy suurenee vielä hitusen.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Rullaa levyä kummaltakin pitkältä sivulta keskustaa kohti, kunnes rullat kohtaavat puolivälissä. Leikkaa tangosta noin 5 mm:n paksuisia viipaleita ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Paista keksejä 225 asteessa noin viisi minuuttia ja käännä keksit. Paista vielä 3-4 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet kauniin kullankeltaisen värin. Ole tarkkana myös viimeisen pellillisen kohdalla, äläkä mene esimerkiksi katsomaan televisiota tai tiskaamaan tai tekemään voileipää tai pyyhkimään pöytää. Kanapeesi palavat, voin kertoa...

Miltähän kanapeet maistuisivat, jos sokerin joukkoon raastaisi hitusen sitruunankuorta? Tai jos sokerina käyttäisi ruskeaa sokeria?

sunnuntai 18. elokuuta 2013

Suippokaali ja kyssäkaali ovat kavereita

Kaksi uutta tuttavuutta. Kaksi hyvänmakuista kaalta. Ne kun yhdistää, saa valtavan raikkaan ja mehevän salaatin. Kurkku, jota lisäsin joukkoon, jäi statistin rooliin. Mietin ensin, mitä salaattiin kehittäisi kastikkeeksi, mutta jätin kastikkeen lopulta kokonaan pois. Molemmissa kaaleissa on mehevyyttä, raikkautta ja hentoa makeutta, kyssäkaalissa jotain lanttumaisuuttakin. Eihän noin hienoja makuja kannata sotkea millään ylimääräisellä! Mietin myös, kannattaako tällaista maailman yksinkertaisinta kolmen aineksen seosta julkaista blogissa ollenkaan. Päädyin julkaisemaan, sillä mielestäni tämä pieni salaatti ansaitsee hetkensä julkisuudessa. Nyt kaikki kaaliostoksille mars!


SUIPPO- JA KYSSÄKAALISALAATTI

suippo- ja kyssäkaalta (suunnilleen suhteessa 50:50)
pätkä kurkkua

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta kyssäkaali karkealla terällä. Leikkaa kurkku ohuiksi suikaleiksi. Sekoita ainekset.

perjantai 16. elokuuta 2013

Härkäpavut salaatissa

Lähikauppamme ilahdutti asiakaskuntaansa tuomalla tarjontaan kotimaisia härkäpapuja. En muistaakseni ole koskaan niitä syönyt, mutta ne ovat pyörineet mielessä, niinpä tartuimme heti tilaisuuteen. Ostimme härkäpapupalkoja vajaat 300 g, ja niistä saimme kahdelle hengelle maistiaiset lisäkesalaattiin. Samaisesta määrästä tekisi ehkä pari voileipää Sauvajyväsen ohjeella. Jos siis hankit härkäpapuja isommalle pesueelle tai eri tarkoitusta varten, osta niitä iiiiiiiiisooooo pussillinen.

Me söimme härkäpavuilla höystettyä salaattia kesäkurpitsa-halloumipihvien kanssa. Nam, mikä lounas!


HÄRKÄPAPUJA SALAATISSA

härkäpapuja
vettä + suolaa

oliiviöljyä
valkosipulia
mustapippuria

salaattia, tomaattia, kurkkua...

Riivi pavut pois paloistaan ja kiehauta niitä muutaman minuutin ajan suolalla maustetussa vedessä. Kaada vesi pois kattilasta ja jäähdytä pavut nopeasti hyvin kylmässä vedessä. Poista sitten papujen vahamainen kuoriosa. Kuumenna pannulla öljyä ja lisää sinne valkosipuliviipaleita (minä laitoin kaksi valkosipulia). Anna paistua hetki ja lisää kuoritut härkäpavut. Paista sekoitellen pari minuuttia ja nosta pannu pois levyltä. Mausta mustapippurilla.

Kokoa lautasille tai tarjoiluastiaan salaatti ja nostele päälle härkäpavut. Jos pannulla on ylimääräistä öljyä, kaada se mukaan salaattiin, niin saat maukkaan kastikkeen.

maanantai 12. elokuuta 2013

Raparperivispipuuro

Raparperi, se on hieno kasvi! Siitä voi jalostaa jos jonkinmoista makuhermoa kutkuttelevaa herkkua, vaikkapa hilloketta, täytekakkua, britatorttua tai tiramisua. Vispipuuroa tein raparperista nyt ensimmäistä kertaa ja ohjeena käytin tätä, mutta raparperia oli ehkä desi enemmän ja kanelin sijasta laitoin tuoretta minttua.


RAPARPERIVISPIPUURO

n. 5 dl raparperikuutioita
1 l vettä
1,5 dl mannaryynejä
1,5 - 2 dl sokeria (maun mukaan siis)
ripsaus suolaa
10 oksaa minttua + kymmenkunta lehteä silputtuna

Heitä raparperikuutiot ja mintunoksat kiehuvaan veteen ja anna kiehua hiljalleen, kunnes raparperi on ihan pehmennyt. Nosta mintut pois keitoksesta. Vispilöi sitten joukkoon mannaryynit ja anna kiehua välillä sekoittaen noin viisi minuuttia. Lisää sokeria, sekoita hyvin ja makutestaa sokerin määrä. Ripsauta joukkoon myös hippunen suolaa. Jäähdytä puuro, lisää sekaan hienonnetut mintunlehdet ja vispaa se sitten marjapuuron tapaan kuohkeaksi.

Tarjoilukulhoina voi käyttää vaihtelun vuoksi vaikkapa kauniita laseja! Päälle voi ripotella minttua, tai jos tarjolla on tuoreita mansikoita, sopivat ne hyvin koristeluun. Koska raparperin kanssa olisi suotavaa nauttia myös jotain maitotuotetta, sopisi nokare kermavaahtoa puuron päälle oikein hyvin.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Kanelivartaat

Nyt ei ole kysymys mistään grillatuista korvapuusteista, vaan naudanliha-paprikavartaista. Minä yritin vängätä kanelia vastaan, mutta marinadivastuussa ollut Armastus aikoi noudattaa prikulleen kirjan ohjetta ja laittoi kanelia ohjeen mukaisen määrän - minun mittapuullani paljon Lopputulos yllätti eli kaneli maistui vähemmän kuin olin pelännyt. Jos tätä tehdään uudemman kerran, nipistän kuitenkin kanelin määrästä vähän pois, jos pääsen päsmäröimään marinadin äärelle.

Ohje on pienenpienestä "Ruokasuosikit - grilliruoat" -kirjasesta.


NAUDANLIHAVARTAAT

450 g hyvin ohuita naudanlihapihvejä
1 pieni keltainen paprika
1 pieni punainen paprika

1 tl maissijauhoja
2 rkl kuivaa sherryä
2 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl soijakastiketta
1 rkl muscovadosokeria
1 valkosipulinkynsi murskattuna
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua inkivääriä

Sekoita marinadia varten kulholla sherry ja maissijauho ensin sekaisin. Lisää sitten joukkoon muut ainekset. Nosta lihapalat marinadiin ja sekoita. Anna lihojen marinoitua jääkaapissa vähintään kaksi tuntia. Jos käytät puisia varrastikkuja, laita ne likoamaan veteen.

Leikkaa paprikat suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa marinoidut pihvit kapeahkoiksi suikaleiksi. Pujottele varrastikkuihin lihasuikaleet haitarimaisesti, ja laita joka mutkaan paprikasiivu.

Kypsennä vartaita kuumassa grillissä 5-8 minuuttia välillä käännellen. Jäljelle jäänyttä marinadia voi käyttää alkuvaiheessa vartaiden valeluun.


keskiviikko 7. elokuuta 2013

Tapenadella maustetut kuhafileet tomaatin alla

Olen viime päivinä selannut erinäisiä ruokalehtiä ja surffaillut kymmenillä ruokasivustoilla etsimässä inspiraatiota. Nyt on pää ihan sekaisin kaikista houkutuksista, ja tehtävien ruokalajien lista kasvanut entisestään. Yksi houkuttelevista löydöistä oli kalaruoka, jossa makuaineena oli käytetty tapenadea eli oliivitahnaa. Ostin kalaa ja ryhdyin puuhaan, mutta en enää löytänytkään mistään ohjetta (kun en jaksanut riittävän pitkään salapolisoida). Muistelin siis. Täydellä vatsalla kärsivällisyyttä oli jo enemmän ja lopulta ohje löytyi ("fish tapenade tomatoes" oli kelpo kombinaatio haussa). Se oli "Näin teet ranskalaista ruokaa" -ohjelmasta peräisin. Melkein muistin, miten se tehtiin!

Tapenadekalaa tehdään meillä vielä uudelleen.

Alkuperäisessä ohjeessa oli tehty tapenade vihreistä oliiveista, mutta koska itse pidän kovasti kalamataoliiveista, käytin niitä (enkä sitäpaitsi muistanut ilman ohjetta oliivien väristä mitään). Tämä ruoka valmistuu käden käänteessä valmiistakin tapenadesta, joita on hyvissä ruokakaupoissa valittavana eri oliivilaaduista tehtyinä. Oliivitahnan tekeminen on kuitenkin nopeaa ja helppoa ja pieni määrä sitä syntyy hyvässä morttelissakin. Täyteläisen makuisen tahnan olisi voinut lusikoida suuhunsa sellaisenaan, mutta kun oli sitä kalaa, niin maltoin mieleni ja levittelin tapenadin fileiden päälle.


KALAA JA TAPENADEA (2-3 annosta)

n. 400 g kalaa fileenä (esim. kuhaa, mutta miksei lohikin tähän sovi)

15 oliivia
1 valkosipulinkynsi
2 sardellifilettä
1-2 rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
(oliiviöljyä)

pari tomaattia
oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja aloita ruuanvalmistus tapenadesta eli oliivitahnasta. Voit tehdä sen morttelissa tai jollain sähköisellä surravärkillä (minä käytin morttelia). Raasta valkosipulinkynsi ja pilko oliiveja vähän (poista kivet, jos niitä on). Laita kaikki ainekset mortteliin ja hiero tahnaksi (tai surauta koneella). Tapenaden ei tarvitse olla tasaista möhnää, sattumia saa olla joukossa. Minulla tapenadesta tuli sopivan mehukasta, eikä oliiviöljyä tarvinnut lisätä, mutta halutessasi voit lirauttaa sitä joukkoon hiukan.

Leikkaa kala annospaloiksi ja asettele ne uunivuokaan vieretysten (pohjalle voi sipaista vähän oliiviöljyä). Levitä tapenade fileiden pintaan. Siivuta tomaatit ja jaa ne kalapalojen päälle. Pirskottele tomaattien pinnalle hiukan oliiviöljyä ja ripsauta päälle myös mustapippuria. Laita kalat uuniin 225 asteeseen ja kypsennä kymmenisen minuuttia. Tämä aika riitti hyvin ainakin ohuille kuhafileille.

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Kalaisa kesäkeitto vai kesäisä kalakeitto?

Uuden sadon tuotteet maistuvat mahtavalle! Onneksi niitä saa kerrostaloasukkikin kaupasta ja toreilta (ja ystäviltä - kiitos herkkupotuista ja -vatuista!).

Lapsuudessa kesäkeitto ei kuulunut suosikkeihini, mutta näin varttuneella iällä se jo maistuu. Kun sitten teki yhtä aikaa mieli sekä kesäkeittoa että kalaa, niin päätin yhdistää ne. Saimmekin näin oikein maukasta kalaisaa kesäkeittoa (vaikka joku tässä taloudessa taisi vähän epäillä hyvyyttä etukäteen).


KALAISA KESÄKEITTO / KESÄISÄ KALAKEITTO
(tässä ei ole mitään määriä, voit koota keiton omien mieltymystesi mukaan)

uusia perunoita
uusia porkkanoita
kukkakaalta
kesäsipulia varsineen
tuoreita neulapapuja
vettä
maitoa
kalaa (meillä oli lohta)
suolaa, mustapippuria, tilliä

Harjaa perunat ja porkkanat. Kuutioi perunat ja viipaloi porkkanat. Laita ne kattilaan suolaripsauksen kera ja kaada päälle vettä sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Kun juurekset kiehuvat, pilko sipuli ja kukkakaali, nipsaise pavuista päät pois ja pilko pavut parin sentin mittaisiksi ja lisää ainekset kattilaan. Älä lisää vettä, höyry hoitaa homman, jos vettä ei ihan riitä peittämään kaikkea. Kun perunat alkavat olla kypsiä, lisää kattilaan maitoa ja kuumenna kiehuvaksi. Pilko sillä välin kala ja nostele palat kattilaan kasvisten pinnalle. Ripottele kaloille vähän suolaa ja laita kansi päälle. Kalat kypsyvät siinä sopivasti, eivätkä palat hajoa atomeiksi. Hetken päästä kalat ovat valmiit, ja voit sekoittaa keittoa varovasti. Maista suola, lisää pippuria ja tilliä. Ja syö.

Kansi päälle ja kohta on valmista!

torstai 1. elokuuta 2013

Suloinen raparperimisu

Kun kiharakarvaisten vatunpoimijoiden emäntä viesti, että raparperia olisi tarjolla, tartuin tarjoukseen. Raparperin lisäksi sain koirankuonojen tönäisyjä ja vähän sormien jykerrystä (pikkukoiralta), mistä olin jo kotvasen haaveillutkin :) Kiitos!

Raparperi on herkkua ja siitä on moneksi. Raparperista saa tietysti erinomaisia piirakoita ja soppaa, mutta nyt ajattelin taivutella raparperit eri muotoihin. Tiramisua en ole monesti eläissäni tehnyt, enkä varsinkaan raparperitiramisua, joten se laitettiin listalle. Toinen, mitä mieleni halajaa, on raparperivispipuuro. Sitä on joskus tehty mm. Sillä sipulilassa ja Suussa sulavaa rakkautta -blogissa.


Tiramisusta aloitin ja siitä tuli käsittämättömän ihanaa! (Rohkenen kutsua tekelettä tiramisuksi, vaikkei se aidon oikean tiramisun määritelmää näin munattomana ja espressottomana täytäkään. Koostumus oli kuitenkin oikein samettinen ja ilmava, ja maku... oohlalaa... todella hyvä.) Kun suunnittelin raparperitiramisun valmistusta, pähkäilin kahvin (jolla keksit kostutetaan) ja raparperin yhteensopivuutta ja keksin siihen mielestäni mainion ratkaisun: kahvin maustaminen parilla liköörillä. Olen saanut joskus hyvää kahvidrinkkiä, joka maistuu Fazerina-suklaalle ja sitä makua lähdin nyt hakemaan tiramisuunkin. Toimi!

Raparperitiramisu vaatii kokilta vähän aikaa, etenkin jos pakasteesta ei löydy valmista raparperisosetta. Soseen keittely on helppo juttu, mutta jäähdyttely vie aikansa. Jos sose on valmiina, saa tiramisun koottua varsin nopsakasti. Aikaa vievin osuus on tällöin tiramisun muhittelu jääkaapissa. Syöminen sen sijaan hoituu nopeasti :)

Tällaisen version raparperitiramisusta minä kehittelin:


RAPARPERITIRAMISU (3-4 annosta)

n. 3 dl raparperia pieninä kuutioina
1 rkl vettä
n. 0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

kymmenkunta Savoiardi-keksiä (pitkulaisia höyhenenkeveitä keksejä)
n. 1,5 dl kahvia
2 rkl "43"-likööriä
2 rkl Cointreauta
(voit halutessasi jättää liköörit pois ja lisätä kahviin vähän appelsiinimehua)

1,5 dl kuohukermaa
n. 100 g mascarponejuustoa
1-2 rkl Cointreauta (tai vähän sitruuna- tai appelsiinimehua)
2 tl vaniljasokeria

kaakaojauhetta

Aloita raparperisoseesta: Laita raparperikuutiot kattilaan vesitilkan ja sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi, sekoita ja anna kiehua kevyesti, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Ota kattila pois hellalta ja lisäää vaniljasokeri. Jäähdytä sose. Jos sinulla on esimerkiksi pakasteessa valmista raparperisosetta, tarvitset sitä tähän tiramisuun reilun desin verran, ehkä kaksikin.

Sekoita kahviin liköörit (tai mehu). Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone ja vaniljasokeri (ja likööri, jos sitä käytät). Lado pieneen vuokaan kerros keksejä ja kostuta ne kahviseoksella. Kokeile sormin, että kekseihin ei jää kuivia kohtia. Levitä keksikerroksen päälle puolet raparperisoseesta ja sen päälle mascarponevaahto. Kostuta lisää keksejä ja lado ne kerrokseksi mascarponevaahdon päälle. Keksien päälle tulee taas raparperisosetta ja mascarponevaahtoa. Tasoita pinta ja nosta tiramisu jääkaappiin ainakin pariksi tunniksi maustumaan. Juuri ennen tarjoilua laita siivilään kaakaojauhetta ja tupsuttele sitä tiramisun pinnalle peittävä kerros.