torstai 24. lokakuuta 2013

Harmaa syyspäivä, raikas kesäinen maku

Ei kertakaikkiaan ole nämä säät Kotiharmin mieleen. Sataa, sataa ja sataa, ja koko päivän saisi melkein ulkonakin kulkea otsalampun kanssa, kun on niin harmaata ja pimiää.

Millä saa mielen palaamaan kesään ja aurinkoon? Jäätelö tietenkin! Olen nyt vähän innostunut jäätelön tekemisestä, joten pyöräytin taas pienen satsin lomalaisten iloksi (samalla pohjalla kuin edellisenkin). Ja maku... Mitä ei saa kaupasta, sitä tehdään itse: kookos-ananas!


KOOKOS-ANANASJÄÄTELÖ

4 munankeltuaista
1 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
1,5 dl kermaa
2 dl kookosmaitoa
1 dl glukoosisiirappia
1 pieni prk ananasta (ei mehua, vain valutetut ananakset soseutettuna esim. sauvasekoittimella)

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta maito, kerma ja glukoosisiirappi kattilassa. Kaada keltuais-sokeriseos ohuehkona nauhana joukkoon koko ajan vatkaten. Siivilöi seos ja lisää sitten ananassose. Sekoita ja anna jäähtyä. Laita seos kannelliseen pakasterasiaan ja pakasta vähintään viisi tuntia. (Voit tehdä jäätelön myös jäätelökoneella.) Vatkaa seosta pakastumisen aikana muutaman kerran.

Jäätelön kanssa sopii erinomaisesti myös kookoskinuskikastike.

keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Pinaattiset kantarellilätyt

Pikkuisen käryä, enemmän hyvää tuoksua ja lopulta paljon makua! Tarjolla hyvää kasvisruokaa, olkaa hyvät.


PINAATTISET KANTARELLILÄTYT
PINAATTISET KANTERELLILETUT
16 kpl

2 dl kantarellihakkelusta (eli pari kourallista tuoreita kantarelleja)
1 pienenpieni valkosipulinkynsi
tilkka öljyä
1 prk kermaviiliä
2 munaa
2 rkl kuivattua ruohosipulisilppua
1 rkl kuivattua persiljaa
8 palaa pakastepinaattia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 - 1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
kurpitsansiemeniä

Sulata pinaattipalat. Putsaa kantarellit ja tee niistä hakkelusta eli pienenpientä silppua. Kuumenna pannulla tilkkanen öljyä ja paista sienisilppua kuumalla pannulla sekoitellen hetken aikaa. Silppua valkosipulinkynsi ja heitä sekaan. Paista vielä hetki ja nosta jäähtymään.

Sekoita kermaviiliin munat ja yrtit ja sekoita hyvin. Lisää sulanut pinaatti. Mittaa mukaan jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja sekoita taikinaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna taikinan turvota puolisen tuntia (ei ole pakollista, hetikin voi alkaa paistella). Lisää taikinaan ennen paistamista jäähtynyt sienisilppu ja sekoita. Paista pieniä lättyjä valitsemallasi rasvatuotteella. Kun toinen puoli paistuu, ripottele taikinaiselle puolelle kurpitsansiemeniä. Ne antavat mukavaa purutuntumaa lättyihin ja paahtuvat kivasti, kun lätyt kääntää ja paistaa toiselta puolelta.


Meillä pinaattiset kantarellilätyt syötiin salaatin kera, nams!

maanantai 21. lokakuuta 2013

Paistetut banaanit ja kookoskinuskikastike

Mustuneiden banaanien ainoa oikea päätepiste on paistinpannu, ei biojäteastia. Paistamalla niiden vähän nuhjuinen maku paranee, ja kun kylkeen pyöräytetään pari jäätelöpalloa ja kaiken kruunaa kookoksinen kinuskikastike, niin ollaan jo melkoisen herkun äärellä.

Banaaneja meillä on paistettu ennenkin, mutta kookosmaidosta en ole aiemmin tehnyt kinuskikastiketta. Sepä olikin hurjan hyvä uusi tuttavuus! Onneksi tein kastiketta tämän ohjeen mukaisen satsin. Kahden hengen jälkiruokaan sitä oli enemmän kuin tarpeeksi, mutta lopun laitoin kannelliseen purkkiin jääkaappiin muita tarpeita varten. Ai mitä muita? Noooo.... vaikkapa lättyjen päälle, jäätelön kera, vohveleiden kumppaniksi...


Aloita jälkkärin valmistus kastikkeesta.


KOOKOSKINUSKIKASTIKE

2 dl kookosmaitoa (väh. 15 % rasvaa)
0,5 dl sokeria
0,5 dl vaaleaa siirappia

Laita ainekset pieneen kattilaan ja keitä voimakkaasti 5 - 10 minuuttia, kunnes kastike alkaa saeta hiukan. (Minun kastikkeeni oli kymmenen minuutin jälkeen vain vähän saennut, mutta hyvänmakuinen, joten otin sen pois.) Anna kastikkeen jäähtyä ainakin vähän ennen tarjoilua.


PAISTETUT BANAANIT (kahdelle)

2 banaania
1 rkl voita
1 rkl fariinisokeria (laitoin tummaa ruokokidesokeria)
1 tl inkiväärijauhetta
hippunen chilijauhetta
2 rkl limetin mehua

Kuori ja paloittele banaanit muutamaan osaan. Sulata voi pannulla ja lisää sinne banaanit paistumaan. Heitä sekaan myös sokeri, inkiväärijauhe ja chiliä. Paista hetki sekoitellen ja lisää limetin mehu. Parin sekoituksen jälkeen alkaa olla valmista ja voit koota annokset. Asettele banaaninpalat lautaselle, lisää jäätelöpallo tai pari ja valuta lopuksi kookoskinuskikastiketta banaanien päälle.

lauantai 19. lokakuuta 2013

Nyyttikestit

Jos tunnet tarvetta askarrella (tovin jos toisenkin) ruoan parissa, niin hanki käsiisi paketti pakastettuja wonton-taikinalevyjä ja värkkää niistä kiinalaisia nyyttejä. Minä olen iloisesti sekaisin nyyttien nimissä: wonton, dumpling, dim sum... ja mitä kaikkea niitä onkaan. En paheksuisi, vaikka joku viisaampi täällä vähän valistaisi asiassa :)


Kaikessa yksinkertaisuudessaan väsäsin siis nyyttejä, joista toisiin tein täytteeksi Huhmare-blogin ohjeella possu-katkaraputahnaa, ja toisiin omalla viritelmällä broilerinjauhelihaa. Tein myös innostuksissani kaksi erilaista dippiä, molemmista tuli oikein hyviä.


KIINALAISET NYYTIT (wonton, dim sum, dumplingit tai jotain)
n. 40 kpl pieniä nytteröitä

1 pkt wonton-taikinalevyjä (pakaste)
Ota taikinalevyt sulamaan hyvissä ajoin ennen askarointia (meillä se taisi olla sulamassa tunnin verran tai reilunkin). Poista muovipakkaus niiden ympäriltä, kostuta keittiöpyyhe ja kääräise taikinalevypino pyyhkeen väliin.

Possu-katkaraputäyte: (tätä täytettä jäi yli)
200 g porsaanjauhelihaa
100 g katkaravunlihaa (en löytänyt raakoja, joten silppusin tavallisia pakasterapuja)
1 kevätsipulinvarsi silputtuna
2 cm pala inkivääriä raastettuna
puolikas punainen chili silputtuna (jos on ärhäkkä chili, voit laittaa vähemmän)
n. 1 tl seesamiöljyä
n. 3 rkl osterikastiketta
n. 2 rkl soijakastiketta
n. 2 rkl tuoretta korianteria silppuna

Sekoita ainekset hyvin. Jos haluat varmistua mausta, tee kuten minä: ota teelusikallinen täytettä ja muotoile siitä pallero, kypsennä mikrossa reilun puolen minuutin ajan ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa makuja.

Broilertäyte:
200 g broilerinjauhelihaa
1 kevätsipuli silputtuna
1 tl inkivääriä raastettuna
puolikas chili silputtuna
3 rkl osterikastiketta
1 rkl soijakastiketta

Sekoita täytteen ainekset hyvin. Tee tarvittaessa makutesti kuten toisessakin täytteessä.

Nyyttien malleja on paljon erilaisia, ja netissä surffaillen löydät itsellesi mieluisan mallin (ja ehkä myös oikean nimen niille). Minä katselin jopa video-opastusta, jotta saisin jotain järkevää aikaiseksi, ja tällä tavalla sitten tein possu-katkarapunyytit:


Broilernyyteistä tein nyssyköitä. Laitoin keskelle teelusikallisen täytettä ja kastelin vedellä kaksi reunaa taikinalevystä. Taitoin taikinan kolmioksi, jonka jälkeen lähdin rypyttämään reunoja niin, että sain aikaan nyssykän tahi pussukan.
 

Nyytit höyrytetään kypsiksi (vaikka muitakin tapoja on). Jos et omista bambusta tehtyä höyrytyskorisysteemiä (kuten emme mekään vielä), onnistuu höyryttäminen vaikkapa wokkipannuun laitetussa höyrytyssiivilässä, jonka päälle voi asemoida leivinpaperia. Vedenpinta ei saa koskettaa siivilää. Kuumenna vesi kunnolla kiehuvaksi ja nostele nyyttejä leivinpaperin päälle. Höyrytä 7-9 minuuttia, tai kunnes nyytit täytteineen ovat kypsiä.


DIPPIKASTIKKEET:

Dippi 1: (Huhmare-blogista)
5 rkl soijaa
3 rkl riisiviiniä tai miriniä (laitoin miriniä)
ripaus tummaa sokeria
2 tl seesamiöljyä
puolikas punainen chili hienonnettuna
puolikas hienonnettu kevätsipuli

Voit tehdä dippikastikkeen sillä välin, kun odottelet taikinalevyjen sulamista. Sekoita ainekset ja jätä odottamaan.


Dippi 2: (ohje täältä)
1 rkl ruokaöljyä
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 tl hienonnettua tuoretta inkivääriä
6 rkl hoisin-kastiketta
2 rkl soijakastiketta (alkuperäisessä ohjeessa 1 rkl)
2 rkl vettä
ripaus suolaa
muutama tippa seesamiöljyä
1/2 - 1 tl chilihiutaleita (kun ei ollut chilitahnaa meillä)
(maapähkinöitä rouhittuna)

Kuumenna pienen kattilan pohjalla öljy, ja paista valkosipuli- ja inkiväärisilppua hetken aikaa, kunnes aromit irtoavat. Lisää muut aineet ja vähennä lieden lämpöä. Kiehauta nopeasti ja ota pois liedeltä. Jäähdytä dippi ennen tarjoilua.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Ankanrintaa ja omenaista kastiketta

Ankanrintaa tulee syötyä useammin ravintolassa kuin kotona. Ajatus sen valmistamisesta tuntuu jotenkin työläältä, vaikka ei se oikeastaan ole ollenkaan vaikeaa. Paistetaan ja uunitetaan, ja sillä selvä. Niinhän tehdään monen muunkin lihan kanssa. Ankankin kanssa saa olla tosi tarkkana, ettei paista sitä liian kuivaksi eli kypsäksi. Parhaimmillaan ankanrinta on rosee, mehevä ja pehmeä. Sellaista onnistuimme mekin viikonloppuna tekemään. Kastikkeeksi ankalle sopii jokin hiukan makeahko kastike, ja päädyin tekemään omenaisen kastikkeen. Ajatuksena oli kaapata hedelmäkulhosta pari nahkean näköistä omppua ja kuutioida se kastikkeeseen, mutta omenien halkaisu paljasti karun totuuden ja omenat päätyivät biopussiin. Tuli kuutioton kastike, mutta maultaan hyvä.



ANKANRINTAA JA OMENAISTA KASTIKETTA

1 ankan rintapala per syöjä (jos ovat isoja, niin kahdesta fileestä riittää kolmelle)
suolaa ja mustapippuria

Siisti ankanfileet (eli leikkaa mahdolliset kalvot ja ylimääräisiä rasvojakin reunoilta pois). Tee nahkaan ja rasvaan ristikkoviillot, mutta varo viiltämästä lihaan saakka. Nosta fileet paistinpannulle nahkapuoli alaspäin ja käännä levy päälle. Ripottele lihojen päälle suolaa ja pippuria. Paista pannulla noin 6 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin. Sulanutta rasvaa voit halutessasi kaataa välillä pois. Käännä fileet ja paista vielä pari minuuttia. Kääräise sitten kumpikin file folioon ja nosta 175-asteiseen uuniin noin kymmeneksi minuutiksi (joidenkin ohjeiden mukaan 15 minuuttia, mutta aika riippuu ihan fileiden koosta. (Parasta lienee tuikata lihaan lämpömittari ja tarkkailla kypsyyttä sen avulla. Meillä mittari piippasi 56 asteen kohdalla ja otimme lihat silloin pois uunista.) Anna lihojen vetäytyä kääröissään vielä kymmenisen minuuttia ennen kuin leikkaat ne siivuiksi.
 

Omenainen kastike:
2 salottisipulia
1 rkl calvadosta
1 rkl omenahilloa
2 dl omenamehua
1 tl kanaliemijauhetta
mustapippuria
3 salvianlehteä
tilkka vettä + 1 tl Maizenaa

Silppua sipulit ja kuullota niitä (avokado)öljyssä pehmeäksi. Lisää calvados ja kiehauta. Lisää mehu, omenahillo, kanaliemijauhe ja salvianlehdet ja sekoita ainekset hyvin. Anna kiehua reippaasti hetken ajan. Suurusta kastike sekoittamalla kupissa ensin 1 tl Maizenaa pieneen määrään kylmää vettä, ja kaatamalla sitten seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen kiehua vielä muutaman minuutin ajan. Lisää mustapippuria ja tarkista suola. Poista salvianlehdet ennen tarjoilua.


Me söimme lisukkeena juureskuutioita:
- perunaa
- maa-artisokkaa
- porkkanaa
- suolaa ja pippuria
- oliiviöljyä
Suunnilleen tasakokoiset kuutiot maustettiin öljyllä, suolalla ja pippurilla ja paahdettiin 175-asteisessa uunissa, kunnes olivat sopivan pehmeitä.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Kookosmaito-banaanilätyt

Kun on aamiaisella ensin syönyt reippaasti (edes yhden) voileivän, on sen jälkeen lupa täyttää vatsansa herkuilla. Kookosmaito-banaanilätyt sopivat tähän tarkoitukseen kuin nenä päähän (tai lätty vatsaan).

Näitä on lupa syödä myös muulloin kuin aamupalalla :)


KOOKOSMAITO-BANAANILÄTYT
KOOKOSMAITO-BANAANILETUT
KOOKOSMAITO-BANAANIOHUKAISET
(monella nimellä toimiva ohje on tässä kahdelle)

165 ml kookosmaitoa
1 dl vettä
1 kananmuna
1 rkl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
vähän sitruunankuorta
n. 2 rkl sitruunamehua
puolikas banaani raastettuna (karkealla terällä)

Sekoita vispilällä ensin kookosmaito, vesi ja kananmuna. Lisää sitten muut aineet ja vispaa hyvin sekaisin. Paista taikinasta pieniä lättyjä keskilämpöä käyttäen.

Tarjoile lätyt esimerkiksi vaahterasiirapin ja rapeiden, murennettujen banaanilastujen kera.

tiistai 8. lokakuuta 2013

Syysillan mansikka-limettijäätelö

Pitkään ehti glukoosisiirappipullo seistä nurkkakaapin hyllyllä, ennen kuin pääsi tositoimiin eli jäätelömassaan. Olin esimerkiksi täältä päässyt ymmärtämään, että glukoosisiirappia käyttämällä voi jäätelökoneetonkin saada aikaan oikeasti jäätelömäistä jäätelöä, joten rohkaistuin ostamaan siirappipullon. Minun jäätelökokeiluni olivat tätä ennen rajoittuneet semifreddoon, josta olen tehnyt ainakin kahdenmakuista versiota - ihania molemmat.


Otin tähän jäätelökokeiluun perusohjeen Dansukkerin sivuilta, ja maustoin liemen / massan mansikkasoseella ja raastetulla limetinkuorella. Johan tuli hyvää jäätelöä! Koostumukseenkin olin oikein tyytyväinen - tunsin syöväni oikeaa jäätelöä. Ainoastaan jäätelön värissä olisi ollut toivomisen varaa, se oli nimittäin ruskehtavan oranssihtavaa. Ehkäpä sitä sen puolesta voisi kutsua nimellä...

SYKSYINEN MANSIKKA-LIMETTIJÄÄTELÖ (4 annosta)

4 munankeltuaista
1 dl erikoishienoa sokeria (Siro)
1,5 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1 dl glukoosisiirappia
2 dl mansikkasosetta (surautin sulaneet pakastemansikat sauvasekoittimella)
n. yhden limetin kuori raastettuna

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kiehauta maito, kerma ja glukoosisiirappi kattilassa. Kaada keltuais-sokeriseos ohuehkona nauhana joukkoon koko ajan vatkaten. Siivilöi seos ja lisää sitten mahdolliset mausteet. Anna jäähtyä. Laita seos kannelliseen pakasterasiaan ja pakasta vähintään viisi tuntia. (Voit tehdä jäätelön myös jäätelökoneella.) Vatkaa seosta pakastumisen aikana muutaman kerran.