tiistai 29. maaliskuuta 2022

Erilainen makaronilaatikko: Mac&cheese kukkakaalilla

Makaronilaatikko on varmasti monen suomalaisen perheen perusruokaa ja kuuluu kouluissakin ruokalistalle. Amerikkalainen versio makaronivuoasta on mac&cheese eli juustomakaroni, johon löysin kivan ohjeen Hesarin ruokasivulta. Olen tehnyt sitä nyt pariin otteeseen, kahtena erilaisena versiona. Ensimmäinen toteutui kuten Hesarin ohjeessa, pinaatin kera. Toinen satsi valmistui paprikan voimalla, koska unohdin ostaa kaupasta pinaattia. Hyvää oli myös tämä variaatio, mutta ehkä se pinaatillinen versio (josta ei tietenkään ole kuvaa) oli hitusen parempaa.

 


JUUSTOMAKARONI KUKKAKAALIN KERA (4 annosta)

 

250 g kukkakaalia

100 g tuoretta pinaattia (tai 1 punainen paprika)

litra keitettyä (kierre)pastaa

1 prk (3,3 dl) ruokakermaa

250 g cheddarjuustodippiä, esimerkiksi Koskenlaskija Ruoka & Dippi

1 tl jauhettua tai raastettua muskottipähkinää

0,5 tl suolaa

(0,5 dl korppujauhoja + 5 rkl voita, joita en laittanut kumpaankaan versioon, vaan raastoin päälle pecorinojuustoa)


Keitä makaronit ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Huuhtele kukkakaali, halkaise se ja leikkaa kukkanuput ja kanta pieniksi paloiksi. Jos käytät pinaattia, huuhtele myös se, ja silppua halutessasi pinaatinlehtiä hieman pienemmiksi suikaleiksi. Paprikankäyttäjä pilkkoo paprikan pieniksi suupaloiksi.

Sekoita kasvikset (pinaatti tai paprika, tai miksei molemmat) ja pasta voidellussa uunivuoassa. Sekoita ja kiehauta ruokakerma, juustodippi, muskottipähkinä ja suola kattilassa. Kaada kastike vuokaan ja sekoita. (Ripottele päälle korppujauhoja ja lisää voinokareita.)

Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2022

Nopea arkiruoka: Gnocchit uunipannulla

Pastahyllyltä (tai tuorepastan vierestä kylmähyllystä) löytyy perunagnoccheja, joista syntyy nopeasti hyvää ja herkullista ruokaa, jota voi varioida mielensä mukaan. Minä en ole innostunut keitetyistä, kastikkeessa pyörivistä gnoccheista, mutta uunissa rapeutta saavat perunagnocchit maistuvat ihanalle. Hyvin usein heitän joukkoon varsiparsakaalta, joka paahtuu ihanan rapeaksi, ja/tai paprikaa, joka saa pehmetessään sopivaa makeutta. Ruuan proteiinista on meidän uunipannullamme vastannut joko kikherneet tai mausteinen makkara eli tämä toimii erittäin hyvin sekä liha- että kasvisruokana. Tämä puolessa tunnissa valmistuva ruoka on helposti muokattavissa omien mieltymysten ja jääkaapin sisällön mukaan. On siis myös erinomainen hävikkiherkku, johon uppoaa monenmoisia vihanneslaatikon aineksia. Voit myös huoletta kokeilla erilaisia mausteita tähän ruokaan. Alla esimerkki yhdenlaisesta gnochhipeltiviritelmästä. Kokeile tätä tai kehittele omasi!



GNOCCHIPELTI (3-4 annosta lisukkeiden määrästä riippuen)

- proteiinivaihtoehtona makkara tai kikherneet

 

1 pss perunagnoccheja

3 rkl (oliivi)öljyä

1 tl sipulijauhetta

1/2 tl savupaprikajauhetta

hippunen (tai maun mukaan) chilihiutaleita

muutama pyöräytys mustapippuria

varsiparsakaalta (+ n. 1 rkl öljyä)

tomaatteja halkaistuna (päälle liraus öljyä ja vähän kuivattua oreganoa)

mieleistäsi makkaraa paloina tai kokonaisina (meillä oli nyt jotain bratwurstin tyyppistä)

TAI  1 pkt kikherneitä (kypsiä)


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja levitä uunipellille leivinpaperi. Kaada gnocchit kulhoon ja lisää öljy sekä mausteet. Sekoita hyvin. Kaada gnocchit pellille. Valitse varsiparsakaalipussista suunnilleen samanpaksuisia varsia. Jos ovat oikein paksuja, ne voi halkaista pituussuunnassa. Nosta huuhdellut varsiparsakaalit gnocchien päälle ja lirauta niiden päälle hiukan öljyä. Nosta pellille myös tomaatit (öljyllä ja oreganolla maustetut) sekä makkarat. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes makkarat ja gnocchit ovat saaneet hiukan paistopintaa.

Minä en nyt lisännyt tähän lainkaan suolaa. Kun olen käyttänyt kikherneitä makkaran sijasta, olen huuhtaissut ne siivilässä, sitten maustanut (esim. oliiviöljyä, suolaa, paprikajauhetta, chilijauhetta, juustokuminaa), sekoittanut ja lisännyt gnocchien sekaan pellille.



keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Pretzelpatongit

Tässä teille vielä toinenkin aamiaisvinkki: täytetyt pretzelpatongit!

Olen monet kerrat miettinut, että pitäisi leipoa pretzeleitä. Vähän sitkeä ja suolainen päältä, pehmeä sisältä - vaikka ihan silkkaa vehnähöttöä! Asiaan suuremmin perehtymättä olen pitänyt operaatiota isotöisenä ja niin on rinkelit jääneet tekemättä. Hiihtolomalla nautiskeltiin hitaista aamuista ja energiaa riitti puuhasteluun, isotöiseenkin. Pretzeleitä siis, mutta patongin muodossa. Ohjeen bongasin Maku-lehdestä 2/2022. Ohjeessa täytteeksi ehdotettiin nduja-tahnaa, mutta meillä patongit nautittiin avokadotahnalla, broilerpekonilla ja munakokkelilla täytettyinä. Aivan pökerryttävän hyvää!


PRETZELPATONGIT (6 kpl)


1,5 dl maitoa

1,5 dl vettä

25 g hiivaa

50 g voita tai margariinia sulatettuna

1 tl suolaa

1 rkl ruoko- tai fariinisokeria (laitoin jälkimmäistä)

7,5 - 8 dl vehnäjauhoja

päälle sormisuolaa


Keittämiseen

- 1,5 litraa vettä

- 3 rkl ruokasoodaa


Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Murustele ja liuota hiiva vesi-maitoseokseen. Lisää voisula, suola ja sokeri, ja sekoita. Lisää jauhoja vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa huolella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhon reunoista. Peitä liinalla ja kohota vedottomassa paikassa tunnin verran.

Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kuuteen osaan ja muotoile patongeiksi. Huomioi patonkien pituudessa kattila, jossa ne keitetään nopeasti ennen paistamista. Patongin pitää mahtua kattilaan mutkittelematta. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Mittaa vesi ja ruokasooda kattilaan. Kiehauta seos. Nosta yksi patonki kerrallaan kattilaan ja keitä puoli minuuttia per puoli. Nosta patonki reikäkauhalla leivinpaperin päälle uunipellille. Viillä terävällä veitsellä pintaan muutama viilto. Ripottele pinnalle vähän sormisuolaa.

Kun kaikki patongit on keitetty, nosta pelti uuniin. Paista patonkeja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.

Maistuisiko?


perjantai 18. maaliskuuta 2022

Pannukakkua aamupalaksi?

Viikonloppu koputtelee jo ovella! Monelle meistä se tarkoittaa vähän normaalia rauhallisempia aamuja ja ehkä jotain spesiaaliaamupalaa. Jos et ole vielä tehnyt hollantilaista pannukakkua (Dutch Baby -nimelläkin tunnettua), niin nyt voisi olla hyvä viikonloppu sitä kokeilla. Sillä välin kun itse pannukakku paistuu uunissa, ehtii laittaa kahvin tippumaan tai teen hautumaan ja hoidella täyteainekset kuntoon.

Ja on muuten täyttävää pannukakkua tämä! Ei tarvitse ihan heti olla narisuttamassa jääkaapin ovea. Voi huoletta lähteä nauttimaan ihanasta kevätsäästä hangille tai pyöräteille... tai jäädä ottamaan sohvalle aamupäivätirsat.

Ohjeen löysin Hesarin nettisivulta. Muokkasin sitä vähän pienemmäksi ja paistoin yhdellä pannulla.

 

AAMUPALAPANNUKAKKU (2-3 annosta)

 

2 kananmunaa

1 dl maitoa

1 dl vehnäjauhoja

hippunen suolaa

1 rkl voisulaa (tai nestemäistä margariinia)


Vatkaa kevyesti kananmunien rakenne rikki kulhossa, lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja anna taikinan muhia uunin kuumenemisen ajan.

Paista pannukakku valurautapannussa. Laita pannulle noin ruokalusikallinen voita ja nosta pannu uuniin. Kun voi on sulanut ja pannu kuumentunut, kaada pannukakkutaikina pannulle ja nosta se uuniin. Paista 225 asteessa kunnes pannukakku on kohoillut ja saanut kauniin ruskean värin. 


Pannukakun päälle minä laitoin

- 2 paistettua kananmunaa

- paistettuja makkaraviipaleita (taisi olla Katalonian Carlos -makkaraa...)

- avokadoa

- kevätsipulia

- juustoa (valitse joku itsellesi mieluisa maukas ja vahvahko juusto)

torstai 17. maaliskuuta 2022

Hiihtäjän voimasoppa: Ruusukaalikeitto

Olen tainnut ennenkin tunnustaa täällä rakkauttani ruusukaaliin, eikä tämäkään kerta tee poikkeusta. Se on ihanaa! Törmäsin netissä Anna-lehden sivulla ruusukaalikeiton ohjeeseen, ja sitä oli pakko tehdä. Ai miten hyvää kuuma keitto teki hiihtolenkin jälkeen! Meillä ei ollut riittävästi pinaattia keittoon laitettavaksi, joten siitä tuli vaaleampaa kuin alkuperäisen ohjeen kuvassa. Näyttää vähän pinaattikeitolta, eikö vain?


RUUSUKAALIKEITTO  (tämä annos on noin 2-3 hengelle, koska vähensin perunan ja nesteen määrää alkuperäiseen nähden, eikä pinaattiakaan ollut riittävästi)


n. 300 g ruusukaalia 

n. 200 g jauhoista perunaa 

puolikas purjo 

2 valkosipulinkynttä 

1/2 tl suolaa 

1/2 tl jauhettua korianteria 

n. 5 dl kasvislientä (5 dl vettä + 1 kasvisliemikuutio)

2 dl kookosmaitoa 

n. 70 g tuoretta pinaattia


Poista ruusukaaleista kannat (ja huonot päällyslehdet tarvittaessa), ja halkaise kaalit. Kuori ja paloittele perunat. Halkaise purjonpätkä ja huuhtele lehtien välit. Siivuta purjo. Kuori ja hienonna valkosipuli.

Kuumenna kattilassa vähän öljyä ja kuullota ruusukaaleja, perunoita, purjoa ja valkosipulia noin viisi minuuttia samalla sekoitellen. Lisää mausteet, kasvisliemi ja kookosmaito. Hauduta keittoa miedolla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Lisää pinaatti. Soseuta keitto, tarkista maku ja ohenna keitto tarvittaessa vedellä (kiehauta ja tarkista suolat veden lisäämisen jälkeen).