perjantai 7. maaliskuuta 2014

Helppo, mutta hidas, mutta hyvä vorschmack

Silli-lihamuhennos ei äkkiseltään kuulosta suuren luokan herkulta, mutta lähempi tutustuminen vorschmackiin voi muuttaa ajatuksia. Sanon, että "voi", koska tämä ruoka voi jakaa mielipiteitä.

Pieni annos alkuruuaksi, olkaa hyvä!

Meillä on aiemmin syöty vain säilykepurkista otettua tuotetta, joka on yllättänyt maukkaudellaan. Ensi kertaa (ja ehkä vielä kolmannellakin kerralla) purkkia avatessa saattaa säikähtää sieltä pelmahtavaa kissanruoka-aromia, mutta siitä pääsee kyllä yli. Nyt päätin tehdä vorschmackia ihan itse, ja jauhelihaversiona. Alun pitäen ruokalaji on kai tehty niin, että paistetut lihapalat on jauhettu yhdessä sillin kanssa ja sitten hauduteltu pitkään mausteiden kera. (Hyvä vorschmacktarina löytyy esimerkiksi täältä.) Jauhelihastakin kuulemma tulee hyvää, ja lihamyllyn puutteessa kaivelin esille jauhelihaisen reseptin. Mieleeni on joskus jäänyt Jokihaka kokkaa -blogin vorschmack-resepti, jonka nyt otin malliksi. Minulla oli karitsanjauhelihaa enemmän kuin naudanjauhelihaa, mutta yhteensä niitä oli suunnilleen saman verran kuin tuossa Jokihaan ohjeessa. Yhden lisäyksen tein. Lisäsin sekaan ruokalusikallisen konjakkia, koska se mainittiin myös säilykevorschmackin ainesosana. Enempää en tohtinut lotrata, mutta olisihan tuonne voinut toisenkin ruokalusikallisen ehkä laittaa.

Tehkää hyvät ihmiset tätä! Oli niin hyvää! Ja katsokaa hienot kuvat Jokihaan blogista - ne tekevät oikeutusta vorschmackille.



VORSCHMACK

n. 450 g karitsan jauhelihaa
n. 250 g naudan jauhelihaa
1 rasia anjovista (tai sama määrä silliä)
2 sipulia
4 isoa valkosipulin kynttä
n. 3 rkl vahvaa tomaattipyrettä
1 rkl konjakkia (tai kaksi)
2-3 dl vettä (minulla meni himpun päälle 2 dl, koska haudutusaika ei ollut kuin pari tuntia)
runsaasti vastarouhittua mustapippuria
2 laakerinlehteä
1 pieni rosmariinin oksa

Hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Ruskista jauhelihat ja nosta ne kattilaan.  Kuullota sipuleita pannulla, kunnes ne pehmenevät. Älä ruskista. Nosta sipulit kattilaan. Lisää kattilaliedelle lämpöä. Lisää tomaattipyre, konjakkitiraus ja anjovikset kattilaan ja sekoittele. Kaada kattilaan vettä (aloita vähäisemmällä määrällä) ja lisää mausteet. Anna seoksen kiehua hiljalleen noin tunti. Poista laakerinlehdet ja rosmariinin oksa kattilasta ja hienonna seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Tarkista tässä vaiheessa maku. Lisää tarvittaessa pippuria ja anjovislientä (minä lisäsin molempia, ja anjovispurkista ihan kaiken liemen). Anna kastikkeen hautua hyvin miedolla lämmöllä noin 2 - 4 tuntia kunnes se on saostunut paksuksi ja meheväksi. Vettä voi lisätä tarvittaessa, jos näyttää, että kastike kuivuu. Mitä pidempi on haudutusaika, sitä todennäköisemmin joudut lisäämään hiukan nestettä.

Tarjoile vorschmack esimerkiksi uuniperunoiden tai perunamuusin kera. Lisukkeeksi sopivat hyvin suolakurkut, etikkapunajuuret ja puolukkahillo sekä smetana.


Nopealla vilkaisulla kupissa lepäilevää vorschmackia ei erota talkkunapuurosta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti