lauantai 28. toukokuuta 2016

Loppuotteluherkku: katkarapukroketit

Mestarien liigan loppuottelussa pelaa parhaillaan kaksi espanjalaista joukkuetta, joten oli helppo valita, minkä maan ruokaa nautitaan otteluiltana. Kesäkuussa 2014 oli valittavaa vähän enemmän, kun päätimme tehdä ruokia jalkapallon MM-otteluiden maista. Kaikkeen jännään törmäsimme, mutta ennen kaikkea tulimme tehneeksi oikein hyvää ruokaa.

Yksi iltaan valikoituneista resepteistä oli katkarapukroketit. Söin sellaisia (purjo-katkarapupalleroita) taannoin espanjalaisessa ravintolassa Oulussa. Pidin niistä kovasti, ja siitä asti on kytenyt mielessä halu tehdä niitä itse. Mietiskelin kotvan, että mitenhän ne valmistetaan, kunnes hoksasin, että internettihän senkin tietysti neuvoo :)

Katkarapupallerot koostuivat paksusta bechamelkastikkeesta ja katkaravuista (mitä en alkuunkaan olisi osannut arvata). Lisää makua toivat kevätsipuli, chili ja sitruunankuoriraaste. Löytämäni reseptit noudattelivat pääosin maltillisempaa linjaa, eikä sipulin lisäksi ollut juuri muuta maun tuojaa. Minä laitoin chiliä sen verran, että palleroissa oli mukavaa lämpöä, muttei vahvaa tulisuutta. Löytämäni resepti oli jättiläismäinen, joten muokkasin siitä pienemmän version, josta siitäkin saatiin reilusti palleroita.


KATKARAPUKROKETIT (n. 20 kpl)

180 g pieniä kuorittuja katkarapuja

n. 1/4 dl nestemäistä margariinia
2 kevätsipulia ohuina siivuina
puolikas punainen chili hienonnettuna (voi laittaa vähemmänkin tai jättää pois)
1 tl sitruunankuoriraastetta
1/4 tl muskottipähkinää
vajaa 1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl maitoa

1 muna
n. 1,5 dl korppujauhoja

paistamiseen rypsiöljyä

Sulata katkaravut. Kuumenna kattilassa margariini ja kuullota siinä sipulia parin minuutin ajan. Lisää chilit, sitruunankuoriraaste, muskottipähkinä ja suola, ja sekoita nopeasti. Lisää kattilaan vehnäjauho ja sekoita se hyvin muihin aineisiin. Kaada kattilaan noin puolet maidosta ja sekoita reippaasti, jotta neste sulautuu hyvin muihin aineisiin, eikä tule möykkyjä. Lisää loppu maito, sekoita kunnolla, laske vähän lieden lämpöä, ja anna seoksen kypsentyä hiljalleen noin viiden minuutin ajan ihan koko ajan melko reippaasti sekoitellen. Seos saa olla paksua, ja silloin se palaa helposti pohjaan.

Maista taikinapohjaa ja lisää suolaa, jos siltä tuntuu. Lisää sekaan katkaravut ja sekoita hyvin. Anna taikinan jäähtyä sen verran, että se ei polta, kun alat pyörittelemään palleroita.

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita sen rakenne rikki. Laita toiseen kulhoon korppujauhot. Pyörittele taikinasta noin 20 palleroa käsin tai kahden teelusikan avulla. Yhteen krokettiin tulee oikein kukkurallinen teelusikallinen katkaraputaikinaa. Toki voit tehdä suurempiakin palleroita, jos haluat. Pyöräytä jokainen katkarapukroketti kananmunassa ja sitten korppujauhossa joka puolelta. Kuumenna pienessä kattilassa (minulla oli puolen litran söpönen pikkukattila, joten pääsin aika vähällä öljyllä) öljyä 170 - 180 -asteiseksi. Jos et käytä lämpömittaria, testaa öljyn lämpötila leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa, kun öljyyn laitettu leipäpala alkaa ruskistua nopeasti. Paista öljyssä muutama pallero kerrallaan muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Katkarapukroketit sopivat dipattavaksi esimerkiksi valkosipulilla ja sitruunankuoriraasteella maustettuun majoneesiin. Myös hippunen tummaa balsamiviinietikkaa sopii palleroiden kanssa erittäin hyvin.


sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kallaa ja pottuja - eli fish&chips oululaisesta köökistä

Kuluneen viikonlopun ruokalista oli silkkaa ex temporeeta - ja hyvää sellaista. Esimerkiksi lauantaina ostimme kaupasta kuhafileitä, koska teki mieli kalaa. Muutaman tunnin päästä söimme erittäin herkullisen fish&chips -aterian, joka oli oululais-kainuulais-tyrnäväläinen muunnos  (oululaiset kokit, Oulujärven kuhaa ja Tyrnävän potut) perinteikkäästä brittiruuasta. Niin oli onnistunut annos, että kirjaan ohjeen blogiin.


KALAA JA PERUNOITA / FISH AND CHIPS

perunoita
rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria

Aloita perunoista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese perunat huolella juuresharjalla ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi suikaleiksi pituussuunnassa. Nosta perunapötkylät kulhoon ja lorauta päälle öljyä. Sekoita vähän ja lisää sitten suolaa ja mustapippuria. Perunoita voi suolata halutessaan vielä kypsennyksen jälkeenkin. Sekoita taas. Kumoa perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja laita uuniin paistumaan. Kypsennysaika riippuu melkoisesti perunalajikkeesta. Meillä perunat paistuivat ehkä vartin verran.

Kun perunat ovat uunissa, ryhdy valmistamaan kalaa.

reilu 400 g kuhafileitä
n. 1 tl suolaa
n. 0,5 dl korppujauhoja
n. 0,5 dl ruisjauhoja
1 tl kuivattua tilliä
hippunen valkopippuria
1 kananmuna

Tunnustele kuhafileiden pääpuolen keskiosaa, niin löydät sieltä kapean pitkittäisen ruotokaistaleen. Leikkaa se pois. Paloittele kuhafileet pariin-kolmeen osaan. Ripsauta hippunen suolaa jokaiselle kalapalalle.

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot ja ruisjauhot eri lautaselle ja sekoita niihin mausteet.

Kun perunat alkavat olla kypsät, aloita kalojen paistaminen. Pyöräytä kalapalat ensin kananmunassa, valuta vähän ja nosta sitten jauhotettavaksi. Jauhota joka puolelta. Paista kalapalat voissa tai voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla. Pari minuuttia per puoli riittää hyvin, ohuemmille kalapaloille piisaa vähempikin aika.

Kalan ja perunoiden kanssa sopii kastikkeeksi esimerkiksi kurkkusalaatilla ja sitruunamehulla maustettu kermaviili, tai sitruunainen majoneesi, jota meillä tällä kertaa oli:

3-4 rkl maustamatonta majoneesia
noin puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1-2 tl sitruunamehua

Sekoita ainekset keskenään, maista, ja lisää halutessasi sitruunaa. Laita ruuan kanssa tarjolle myös sitruunalohkoja.


keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Munakoisoa ja pastaa

Munakoisoa ja pastaa - yksinkertainen ruoan nimi, mutta maussa monipuolisuutta. Munakoiso on nimittäin siitä kiva raaka-aine, että se imee itseensä hyvin makuja. Tässä pastaruoassa makua antoivat mm. tomaatit ja yrtit - ja munakoison paistaminen kunnolla, jotta se osittain ruskistui.


MUNAKOISOA PASTAN KAVERIKSI (riittää 3-4 annokseen)

reilu 200 g munakoisoa kuutioituna
n. 0,5 dl öljyä
1 keskikokoinen sipuli
3 valkosipulinkynttä
15 kirsikkatomaattia
5-6 puolikuivattua (aurinkokuivattua) tomaattia
n. 1 tl suolaa
mustapippuria ja chilihiutaleita
2 rkl kapriksia
kourallinen yrttejä (esim. basilikaa ja lehtipersiljaa, minttukin sopisi)
n. 4 rkl pastan keitinvettä
muutama ruokalusikallinen raastettua parmesaania
1 kevätsipuli

Leikkaa munakoiso noin 1 - 2 cm:n kuutioiksi. Joukossa saa olla isompiakin kuutioita, niin kaikki eivät mene kypsennyksessä ihan muhjuksi. Kuumenna paistinpannulla öljyä (älä laita heti kaikkea) ja nosta munakoisot paistumaan. Anna niiden paistua ensin muutaman minuutin ajan sekoittelematta, jotta paloihin tulee vähän paistopintaa ja makua. Sekoita välillä ja anna taas paistua hetki sekoittelematta. Tässä vaiheessa ehdit samalla kuoria ja silputa sipulin ja valkosipulinkynnet, ja laittaa pastaveden kiehumaan. Kun munakoisot ovat saaneet hyvin väriä ja pehmenneet, lisää pannulle sipuli ja valkosipuli. Laita myös pasta jo kiehumaan. Paista nyt lempeämmällä lämmöllä eli kuullota sipuleita pehmeämmiksi. Puolita tomaatit ja leikkaa puolikuivattuja tomaatteja vähän pienemmiksi, ja lisää kaikki pannulle. Anna taas paistua välillä sekoitellen. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilirouheella. Anna paistoksen kypsyä lempeällä lämmöllä sen aikaa, kun pasta kypsyy. Kun pasta alkaa olla kypsää, lisää paistinpanulle muutama ruokalusikallinen pastan keitinvettä, juustoraaste, kaprikset, siivutettu kevätsipuli sekä silputut yrtit, ja sekoita hyvin.


Kaada pastasta vesi pois ja yhdistä pasta ja munakoisoseos. Sekoita ja lisää hippunen suolaa, jos tuntuu tarvitsevan.


sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Uppomuna - viimeinkin!

Joitain asioita lykkää ja lykkää myöhempään. Joistain toivoo, että ne vain haihtuisivat ääneti ilmaan ja katoaisivat, joidenkin toivoo helpottuvan ja joitakin säikkyy ihan turhaan. Yksi ihmiselämän pienistä hauskoista - ja jännittävistä - asioista on uppomuna. Mikä siinä niin jännittää? Että muna leviää kattilaan? Voi voi, siinäpä murheista suurin :) Helppo naureskella näin jälkikäteen, nimittäin nyt on uppomunaneitsyys mennyt ja herkut nautittu aamiaisleipien päällä.

Meillä on tehty uppomunista kelmuversioita eli Arzak-munia. Ne oli helppo tehdä, pysyivät kasassa ja olivat vieläpä kauniin näköisiä. Sillä sipuli -blogin kannustamana uskaltauduin kuitenkin ihan oikeiden uppomunien tekoon, ja totesin, että eipä ollutkaan niin peljättävää ja vaikeaa kuin olin arvellut. Onnistuin, ja leivistä tuli niin ihania, että aamusta tuli juhlallinen potenssiin sata!


AAMIAISLEIVÄT LOHELLA, PARSALLA JA UPPOMUNALLA

2 siivua paahtoleipää
4-6 tuoretta parsaa
muutama siivu lohta (noin sentin paksuisia siivuja)
1 avokado (kuorittuna ja siivutettuna)
sriracha-majoneesia (2-3 rkl majoneesia ja pieni töräys srirachakastiketta)
suolaa ja mustapippuria

Uppomunat:
2 kananmunaa
0,7 dl väkiviinaetikkaa
1 l vettä
suolaa ja mustapippuria

Paahda leivät. Suolaa ja pippuroi lohisiivut ja paista ne pannulla nopeasti. Aikaa kuluu vain noin minuutti per puoli. Napsauta parsoista kuiva tyviosa pois ja laita parsat paistumaan pannulle. Samalla voit laittaa uppomunien veden kiehumaan. Paista parsoja joka puolelta, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä, mutta eivät ole vielä pehmenneet lötköiksi. Ripottele parsoille hiukan suolaa ja mustapippuria.

Valmista uppomunat. Riko munat varovasti kahteen kuppiin. Kun vesi kiehuu kattilassa, lisää joukkoon etikka. Odota että seos kiehuu uudelleen, mutta älä keitä. Tee veteen pyörre (pyöräytin ruokalusikalla). Lisää yksi kananmuna pyörteeseen varovasti läheltä pintaa kumoten ja pyöräytä vettä uudelleen hellästi. Toisen munan voi lisätä heti perään veteen pyörimään. Anna munien kypsyä tasan kaksi minuuttia. Tuossa ajassa munista tulee täydellisen valuvia. Nosta uppomunat reikäkauhalla pois vedestä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.

Kasaa leivät. Sipaise paahtoleivälle hiukan srirachamajoneesia ja nosta päälle lohisiivuja, avokadosiivuja ja paistuneet parsat. Päällimmäiseksi tulee uppomuna, jonka päälle voi ripotella suolaa ja hiukan mustapippuria.



perjantai 6. toukokuuta 2016

Kalaburgeri thaimaustein

Suuhuni ei ole sattunut kovinkaan usein hyvää kalahampurilaista. Paitsi nyt on. Löysin houkuttelevan kalaburgerin ohjeen, ja koska kyseessä oli siis thaimaalaisittain maustettu kalapihvi (ja lisuke), niin saatoin melkein arvata, että herkkua tulee. Thaimaassa en ole koskaan käynyt, mutta sen verran olen sikäläistä reseptiikkaa testaillut ja maistellut, että voin sanoa tykkääväni kovasti.

Ohjeen kalapihvi oli maustettu vain suolalla, korianterilla, punaisella currytahnalla ja kaffirlimen lehdillä. Minä en malttanut olla virittelemättä makuja kalakastikkeella ja limetin mehulla, eikä pieleen mennyt, ei ollenkaan. Korianterin sijaan käytin lehtipersiljaa, kuten yleensä teen. Korianteri ei nimittäin vielä ole ihan suurinta herkkua. Mukavaa rouheisuutta pihveihin tuli suolapähkinöistä. Minä suristelin kalapihvimassaa hienommaksi sauvasekoittimella, enkä tehnyt ihan tasaista massaa. Pienet kalanmurut olivat rouhea lisä muuten tasaisessa massassa.

Kalahampurilaisen yksinkertaisina lisukkeina olivat ohuet punasipulisiivut ja thaimarinoidut kurkkuviipaleet. Muuta ei tarvittu, vaikka meinasin tehdä hiukan srirachamajoneesia kyytipojaksi. Hyvä sämpylä (vaikkapa tällä ohjeella), maukas kalapihvi, aromikas sipuli ja hykerryttävän hyvät kurkut - siinä kaikki! Ja hyvä! 


THAIMAALAINEN KALAHAMPURILAINEN (4 kpl)

500 g vaaleaa kalaa fileinä (käytin ahventa ja turskaa)
3 kukkurallista teelusikallista punaista currytahnaa
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
puolikkaan limetin mehu
1 tl kaffirlimen lehtimurskaa
2 rkl lehtipersiljaa tai korianteria
1 tl suolaa
3 rkl suolapähkinöitä
öljyä paistamiseen

4 hampurilaissämpylää

1 pienehkö tuorekurkku
2 rkl sokeria
1 valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili
1 dl lämmintä vettä
2 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 rkl limetinmehua
2 rkl lehtipersiljaa tai korianteria

1 pieni punasipuli ohuelti siivutettuna

Kalapihvit: Aloita kalamassasta. Leikkaa kala pieniksi paloiksi ja yhdistä kalapaloihin currytahna, kalakastike, limetin mehu, kaffirlimen lehtimurska ja silputtu lehtipersilja/korianteri. Aja melko tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Rouhi suolapähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä ja lisää ne yhdessä suolan kanssa kalapihvitaikinaan. Sekoita hyvin ja nosta taikina jääkaappiin odottamaan hetkeksi. Voit tehdä taikinan hyvissä ajoin ja paistaa pihvit juuri ennen ruokailua. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile pihveiksi. Paista pihvejä pannulla öljyssä molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsyneet. Meidän alkuperäistä ohjetta ohuemmat pihvimme paistuivat noin neljä minuuttia per puoli.


Kurkkulisäke: Raasta kuorittu valkosipulinkynsi leikkuulaudalle. Halkaise chili (ja poista vaaleat siemenkiinnikkeet siemenineen, jos et halua tulisuutta mukaan), hienonna se ja kasaa valkosipuliraasteen kanssa leikkuulaudalla samaan kasaan. Lisää päälle puoli ruokalusikallista sokeria ja liippaa seosta tahnamaisemmaksi veitsen lappeella. Nosta seos kulhoon, lisää sekaan loppu sokeri ja lämmin vesi. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Mausta kalakastikkeella, limetinmehulla ja lehtipersiljalla/korianterilla. Leikkaa kurkku ohuksi siivuiksi ja nosta viipaleet liemeen. Anna marinoitua sen aikaa, kun paistat pihvit.


Halkaise sämpylät ja paista niiden leikkuupinnalle kevyesti rapsakka pinta pannulla tai grillissä. Laita väliin pihvi, punasipulia ja kurkkua, ja nauti hyvällä ruokahalulla.

torstai 5. toukokuuta 2016

Täytekakkuvinkki


Kevään ja kesän kuuma juhlasesonki lähestyy, ja juhlanjärjestäjät selailevat varmasti kiinnostuneina täytekakkuohjeita. Joku haluaa käyttää täytekakun tekoon paljon aikaa, energiaa ja tekniikoita, kun taas toinen valitsee helpon ja nopean tien (ja käyttää esimerkiksi kaupan valmista kakkupohjaa). Jokaiselle löytyy varmasti sopiva ohje. Jos sinä et ole vielä löytänyt suosikkireseptiäsi täytekakun täytteeksi, kannattaa kokeilla tätä nopeaa ja herkullista komboa:

- lime curdia (limettitahnaa, kaupasta ostettua)
- mustikoita
- rahkalla kevennettyä ja limetin kuorella terästettyä kermavaahtoa (5 dl kuohukermaa + 1 prk rahkaa)

Minä tein neljän munan kakkupohjan, jonka leikkasin kolmeen osaan. Kostutin kakkupohjat limetin mehulla maustetulla vedellä. Levitin kahdelle pohjalle (ei päällimmäiselle) noin 3 - 4 rkl lime curdia, sitten kermavaahtoa ja viimeisimmäksi mustikoita. Päällimmäisen kerroksen vain kostutin, mutta siihenkin olisi voinut levittää ihan ohuen kerroksen lime curdia.

Koska en ole kummoinen kakunkoristelija, tein kakusta muodikkaasti nakun eli en pursotellut enkä levitellyt kermavaahtoa reunoille.

Limetti ja mustikka ovat hyvä makupari. Kakusta tuli raikas eikä liian makea. Santsikierroksella otettiin vielä suuremmat palat kuin ensiotolla!

Tämän kakun pystyy kokoamaan nuorempikin (tai kokemattomampi) leipuri esimerkiksi tulevan viikonlopun äitienpäivän aamuna.

keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Vältä hävikki, valmista jälkkäri: marenkia ja jäätelöä

Tein eräänä päivänä vieraskahvipöytään marenkipohjaisia leivoksia, ja koska marenki on riittoisaa, jäi pohjia vielä ylimääräisiäkin. Ne eivät olleet millänsäkään muutaman päivän säilytyksestä leivinpaperin mutkassa, ja sopivat oikein hyvin hävikkijälkiruuan pohjaksi.

Marenkipohjan päälle lusikoin mangojugurttia (soseutettua tuoretta mangoa, turkkilaista jugurttia ja ripaus tomusokeria sekä vaniljaa) ja päälle pyöräytin jäätelöpallon sitruunajäätelöpurkista. Koko komeuden päälle tuli vielä loput soseutetusta mangosta. Rapeaa, samettisen pehmeää, makeaa ja raikasta yhtä aikaa! Ja kuvassa tosi rumaa :)

Marenkipohjat tein tällä marenkiohjeella, joka on luotto-ohjeeni. Onnistuu aina ja on helppo tehdä.


MARENKI-JÄÄTELÖLEIVOKSET (4 kpl)

4 marenkipohjaa (minipavlovat)

1 pieni tuore mango
2 reilua ruokalusikallista turkkilaista jugurttia
1 tl tomusokeria
ripaus vaniljaa myllystä (tai vähän vaniljasokeria)

4 pientä palloa sitruunajäätelöä (Jymyn sitruunajätski on namnam!)

Kuori ja kuutioi mango ja soseuta se (haarukalla tai sauvasekoittimella). Ota noin puolet soseesta ja sekoita jugurtin kanssa. Lisää joukkoon sokeria ja vaniljaa.

Jaa mangojugurttitäyte marenkipohjien koloihin ja tee jokaiseen jäätelöpallo päälle. Laita päälle loput mangososeesta.

Ei ehkä kaunista, mutta ah, niin hyvää!

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Paahdettua kukkakaalta salaatissa

Kukkakaali on hyvää missä muodossa vain, eikä vähiten paahdettuna. Paahdoin kukkakaalta salaattia varten, ja piti olla tarkkana, että sitä myös jää salaattiin laitettavaksi. Pellillä jäähtyvät paahdetut kukkakaalit olivat nimittäin liian helppoa naposteltavaa salaatinteon lomassa.

Valitse salaattiin mieleisiäsi salaattilaatuja pohjaksi, lisää esimerkiksi paprikaa, tomaattia ja kurkkua, ja kruunaa salaatti paahdetulla kukkakaalilla. Minä laitoin salaattiin myös porkkanaa, auringonkukansiemeniä ja uunissa yhdessä kukkakaalien kanssa paahdettua ilmakuivattua bresaolaa (naudanpaistia). Oheen tehty kastike toimi salaatin kanssa hyvin.



KUKKAKAALISALAATTI

vihreää salaattia pohjaksi
kurkkua
tomaattia
porkkana
paprikaa
vähän auringonkukansiemeniä
oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria (kukkakaalien sekaan)
paahdettua kukkakaalta
muutama siivu ilmakuivattua kinkkua/naudanlihaa

Kastike:
2 rkl turkkilaista jugurttia
puolikkaan limetin mehu
vajaa 1 tl juoksevaa hunajaa
ripsaus suolaa ja mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Irrottele kukkakaalista suupalan kokoisia nuppusia ja laita kulhoon. Lorauta päälle hiukan oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita ja levitä kukkakaalin nuput uunipellille leivinpaperin pälle. Paahda kukkakaalin nuppuja uunissa noin puoli tuntia, kunnes ne saavat himppusen väriä, mutta eivät pehmene liikaa. Laita jossain vaiheessa pellille myös kinkkusiivuja ja anna niiden paahtua rapsakoiksi. Varo, etteivät pala.

Kasaa salaatti vihreän salaatin päälle. Sekoita salaatinkastikkeen ainekset. Tarjoa kastike erillään tai liruttele se salaatin päälle.