Ruokaa voi tehdä nopeasti tai hitaasti - tai hyvin hitaasti. Tämän päivän aterian valmistuksen aloitin perjantaina, joten kallistun luonnehtimaan sitä hyvin hitaaksi. Sanottakoon kuitenkin, että eilen en pannut tikkua (enkä kauhaa tai lastaa) ristiin asian hyväksi, vaan pidin välipäivän. Tänään taas uurastimme, ja saimme vihdoin syödäksemme.
Ruokamme oli suoraan Glorian ruoka&viini -lehdestä, nro 1/2012: Sipuli-gruyereravioli, sipuliliemi ja paahdetut pikkusipulit. Ei lehdessä turhaan kehuttu sipulilientä. Se oli erinomaista! Tein lientä (jo perjantaina siis) puolikkaan ohjeen verran, mutta olisi sitä voinut keitellä kerralla koko satsinkin. Samalla vaivalla enemmän hyvää. Liemi nimittäin sopii keittojen ja kastikkeiden pohjaksi, ja pakasteessa se säilyy pidempäänkin (jääkaapissakin lehden mukaan pari viikkoa).
Ateriasta tuli vielä pääruokamaisempi, kun paistoimme lisäksi pihvit, jotka leikattiin lautaselle viipaleiksi ennen sipuliliemen lisäämistä. Pienempänä annoksena, ilman lihaa, tämä käy alkuruuastakin.
Aloitetaanpa liemestä, tässä ohje noin puolikkaana Gloriasta:
SIPULILIEMI (meillä tuli valmista lientä n. 4 dl)
5 isoa keltasipulia
2 l vettä
1,5 purjoa
3 valkosipulinkynttä
puolikas porkkana
200 g herkkusieniä
1 rkl ruokaöljyä
1 tl kuivattua timjamia (ohjeessa oli ruukku tuoretta timjamia isoon määrään)
3 mustapippuria
2 pientä laakerinlehteä
n. 1 tl suolaa
Kuori ja leikkaa keltasipulit suikaleiksi. Paahda sipulisuikaleita kuivassa paistinpannussa kauniin tummaksi. Sekoittele välillä, ettei sipuli pala. Laita paahdetut sipulit isoon kattilaan ja kaada vesi päälle. Keitä hiljalleen n. 1 tunti.
Hienonna purjon valkoinen osa, säästä vihreät osat. Hienonna valkosipuli, porkkana ja sienet pieneksi. Paahda kasviksia öljyssä noin 5 min. Kaada ne sitten sipuliliemen joukkoon ja keitä taas n. 1 tunti.
Siivilöi liemi (ohjeen mukaan sitä tulisi olla tässä vaiheessa jäljellä hiukan reilu puolet alkuperäisen nesteen määrästä, meillä taisi olla vähän enemmänkin). Keitä lientä nyt kovalla lämmöllä noin 45 minuuttia, kunnes liemi tiivistyy reilusti (valmista lientä jää enää muutama desi). Lisää sitten purjon vihreät osat, timjaminoksat (tai tuore timjami esim. teesiivilässä kuten minä tein) sekä mausteet ja anna maustua noin 20 minuuttia. Laita suolaa maun mukaan. Siivilöi lopuksi liemi.
Tämä kattila oli alussa lähes piripintaan täynnä, mutta kaiken keittämisen jälkeen kattilanpohjalla on vain vähän täyteläistä lientä. Kuvassa näkyy minun timjaminliotusviritelmäni, eli teesihti. Näin kuivattu timjami ei levinnyt pitkin lientä.
Ravioleista ei tullut täydellisen kauniita, mutta hyviä ne olivat! Tätä täytettä käytän toistekin, vaikken sipulilientä ohessa tarjoilisikaan.
SIPULI-GRUYERERAVIOLIT
Pastataikina:
3 dl durumvehnäjauhoja
2 isoa kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vettä
1/2 tl suolaa
Vaivaa ainekset tasaiseksi (käsin n. 10 min., yleiskoneella n. 5 min.). Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä tunnin verran jääkaapissa.
Sipuli-juustotäyte (meillä täytettä riitti kahteentoista ravioliin ja taikinaa jäi yli):
2 purjon valkoiset osat
2 valkosipulinkynttä
1 rkl ruokaöljyä
2 rkl voita
100 g gruyerejuustoa (tai muuta vahvaa juustoa)
1 kananmunankeltuainen
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
1/2 - 1 tl suolaa
muutama pyöräytys valkopippuria myllystä
Hienonna sipulit hyvin hienoksi silpuksi. Kuullota niitä paistinpannussa öljyssä hetki ja lisää sitten voi ja kuullota kypsäksi. Valuta siivilässä hetken ajan. Raasta juusto ja sekoita juusto ja sipuli kulhossa. Lisää keltuainen ja ruohosipuli, sekoita ja mausta. Anna täytteen jäähtyä.
Aja taikina pastakoneen läpi muutaman kerran, ja taita se kertojen välillä kaksinkerroin. Säädä sitten telojen väliä asteittain pienemmälle, kunnes olet kaulinut taikinan ohuimmalla asetuksella (sanoo Gloria, mutta meillä ei kyllä kärsinyt laittaa ihan ohuimman läpi). Me teimme raviolit näin eli muotteja käyttäen, mutta voit myös tehdä 2 kapeaa taikinakaistaletta, joista toiselle lusikoidaan täytettä ja toinen painetaan päälle. Alempaa taikinaa pitää muistaa kostuttaa vedellä täytekökköjen ympäriltä ennen päällimmäisen taikinan laittamista. Sitten taikina painellaan tiiviisti täytteen ympäriltä. Tämän jälkeen raviolit voi painaa irti taikinasta esim. raviolimuotilla tai leikata veitsellä nelikulmaisiksi. Ravioleja keitetään n. 6 minuuttia.
Paahdetut pikkusipulit olivat oikein maukkaita ja toivat annokseen paitsi makeutta, myös rakennetta, sillä ne eivät ehtineet kypsentyä liian pehmeiksi löllöiksi.
PAAHDETUT PIKKUSIPULIT
6 pientä helmi- eli paistisipulia (meillä salottisipuleita)
2 tl sokeria
1 rkl voita
1/2 tl suolaa
Keitä sipuleita kuorineen kolme minuuttia ja jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuoriminen helpottuu tällä tavalla ja sipulit esikypsyvät hiukan. Kuori ja halkaise sipulit. Kuumenna sokeria paistinpannulla (varo polttamasta, minulle meinasi käydä niin), kunnes se muuttuu karamellin väriseksi. Lisää voi ja sipulit. Paista sipuleihin kaunis väri molemmin puolin. Ripottele sipuleihin suolaa ja tarjoile heti. Glorian ohjeessa neuvotaan siivilöimään sipulit ennen tarjoilua, mutta minä en kokenut siihen tarvetta.
Näitkö unia näistä keittiöpuuhista? :)
VastaaPoistaKiitos kysymästä, Campasimpukka, mutta en nähnyt. Ja näin kun sanon, niin luultavasti ensi yö menee pastaa veivatessa ja sipuleita kuoriessa :))
VastaaPoistaNuo pienet sipulit ovat kyllä erityisen kauniita!
VastaaPoistaMinua alkoi kiehtoa tuo sipuliliemi. Piti oikein bookmarkkata tämä sivu etten unohda kokeilla. Mielenkiintoinen.
VastaaPoistaSä kyllä kiinnostut juuri samoista resepteistä kuin minä, mullakin on tuo GRW merkattuna tässä kohdin. Hyvä tietää, että hyvää tuli!
VastaaPoistaVirpi, minunkin silmää nuo pikkusipulit viehättivät. Kauniita!
VastaaPoistaKyllä suosittelen Ankerias tekemään sipulilientä. Minä laitoin loppuliemestä puolet pakastimeen ja toisen puolen jätin jääkaappiin odottelemaan uutta tulemista. En vielä tiedä, missä muodossa...
Nanna: Minäkin merkkasin tuon lehdestä heti kun se tuli, oli niin houkutteleva.
Hehei, minäkin selailin samaista lehteä tänään porukoilla ja haaveilin juurikin kyseisestä ohjeesta! Hyvältä näyttää!
VastaaPoistaOnpa herkun näköistä! Itsellekin tulee tuo lehti, täytyy laittaa to do -listalle.
VastaaPoistaKardemumma ja Marja: Melkeinpä jokaisessa Gloriassa on (ainakin) yksi ruokaohjehelmi. Tämä taisi olla vuoden ensimmäisen numeron houkuttelevin!
VastaaPoistaTodellista hitailuruokaa!
VastaaPoistaOn siinä vaan ihan omanlaisensa fiilis kun tekee ruokaa pitkään ja hartaudella..
Pitää minunkin tuo sipuliliemi laittaa kokeiluun, vaikuttaa vaivan arvoiselta.
Kyllä, Jokihaka, ihanaa hitailuruokaa! On niin kutkuttavan jännittävää odottaa tuntikausia lopputulosta. Tämä sipuliliemi ainakin palkitsi kärsivällisen tekijänsä mahtavasti.
VastaaPoista