maanantai 27. maaliskuuta 2017

Sunnuntaikana (voi syödä muulloinkin)

Lapsuudessani muistan usein sunnuntaina syödyn kanaa. Pitkään se hautui uunissa ja oli mureaa, mutta mitään erityisempiä hurraahuutoja ei tule mieleen mausta. Currya käytettiin mausteena, ja siihen maailman aikaan se tuntui hyvinkin eksoottiselta.

Lähiruokakaupasta mukaan otetusta K-Ruoka -lehdestä (7/2017) löytyneessä litistetty tandoorikana -ohjeessa sen sijaan näytti olevan mausteita siihen malliin, että jos niillä ei saa broileriin makua, niin ei sitten millään. Ohje testattiin ja erinomaiseksi havaittiin. Kokonaisen broilerin nahan alle ujutettavan maustetahnan ansiosta maku ylettyy lihaan asti, eikä jää pelkästään pinnalle. Broilerin litistämisen ideana tässä on paistoajan lyhentäminen. Tykkäsimme!LITISTETTY TANDOORIKANA

1 kokonainen broileri (ohjeessa oli miedosti suolattu, mutta meillä oli suolaamaton, lihaosastolta löytynyt tuore boileri)


Tandooritahna (broilerin marinadi):
3 valkosipulinkynttä raastettuna
1 dl maustamatonta jugurttia
2 rkl öljyä
1 limetin mehu
0,5 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl garam masala -mausteseosta
1 tl kurkumajauhetta
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl cayennepaprikaa
0,5 tl tulista savupaprikaa (tai ohjeen mukaan 2 tl mietoa savupaprikaa)
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua (oma lisäykseni)
3 tl suolaa (vain 1 tl, jos ostit suolatun broilerin)
pari pyöräytystä rouhittua mustapippuria

Aloita broilerin käsittelystä. Poista broileri paketista ja huuhtaise se. Kuivaa talouspaperilla. Laita broileri selkäpuoli ylöspäin leikkuulaudalle ja irrota selkäranka leikkaamalla se irti saksilla molemmilta puolilta. Pyyhi broileri sisältä puhtaaksi. Käännä sitten broileri toisinpäin ja paina litteäksi rintalastan kohdalta. Anna rusahdella reilusti. Tee terävällä veitsellä muutamia viiltoja nahkaan ja lihaan. Sido broilerin jalat yhteen (paitsi että meidän broiskun jalat olivat jo valmiiksi paketoituna).

Valmista tandooritahna sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Nosta broileri uunivuokaan ja levitä tandooriseos broilerin nahan alle (jää sitä siihen päällekin reilusti). Lusikoit vain seosta sisään. Sormia nahan alle ujuttamalla saat nahkaa irtoamaan helposti. Yritä saada tahnaa kaikkialle.

Anna maustetun broilerin marinoitua jääkaapissa 1-2 tuntia ennen paistamista, mutta ota se puoli tuntia ennen uuniin laittoa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nosta marinoitunut broileri uuniin ja kypsennä sitä 200 asteessa noin 45 - 60 minuutin ajan (meillä oli himpun reilun tunnin verran).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti