keskiviikko 26. lokakuuta 2022

Eksoottiset kaali-jauhelihapyörykät ja spagettikurpitsaa

Minun lapsuudessani ja nuoruudessani näkyi paljon ruokaohjeita, joissa oli etuliitteenä "eksoottinen". Nuo olivat niitä ruokia, joissa oli mausteena muutakin kuin suolaa ja pippuria. Tässä postauksessa kaali-lihapyörykät on maustettu thaimaalaisittain, ja makua on kerrassaan mainiosti. Minulle oli uutta lisätä lihapullataikinaan kaalta. Tykkäsin tästä lisästä, vaikka en olisi välttämättä tajunnut kaaliosuutta, ellen olisi tiennyt pyöryköissä olevan kaalta. Ehkä voisi luonnehtia, että kaali toi kepeyttä ja raikkautta näihin lihapulliin.

Ohjeen löysin viimeisimmästä Maku-lehdestä. Otin aineslistasta valokuvan, jotta kaupassa osaisin ostaa oikeat ainekset, ja onnistuin hukkaamaan lehden heti sen jälkeen (=hivautin lehtikeräykseen). Muokkasin ohjetta vähän oman mieleni mukaan mm. lisäämällä vähän inkivääriä ja thaimaalaista kalakastiketta. Yleensä jotain jauheliha-/kalataikinaa tehdessäni paistan pannulla tai kypsennän mikrossa koepihvin, jotta saan säädettyä maut kohdalleen. Niin tein nytkin - siksi kalakastike ja inkivääri sekä ripaus suolaa.




THAIMAALAISET KAALI-LIHAPULLAT

n. 400 g keräkaalta

n. 2 rkl rypsiöljyä

400 g sika-nautajauhelihaa

2 valkosipulinkynttä raastettuna

1 tl raastettua tuoretta inkivääriä

3 rkl vihreää currytahnaa

2 rkl soijakastiketta

2 rkl thaimaalaista kalakastiketta

puolikkaan limetin kuori raastettuna

noin yhden limetin mehu (säästä vähän kookosmaitoon sekoitettavaksi)

1/2 - 1 tl chilihiutaleita

(tarvittaessa suolaa maun mukaan)

 

Haudutukseen 200 ml kookosmaitoa + n. 1 tl kalakastiketta


Hienonna kaali veitsellä tai monitoimeen leikkausterällä oikein hienoksi silpuksi - sellaiseksi, että se sekoittuu hyvin jauhelihaan. Kuumenna pannulla öljyä ja paista kaalisilppua sekoitellen, kunnes se alkaa pehmentyä ja saa vähän väriä. Jäähdytä kaalisilppu.

Sekoita kulhossa jauheliha, kaali ja mausteet. Halutessasi voi otta nökäreen taikinaa ja kypsentää siitä koekappaleen, jotta voit säätää maut mielesi mukaisiksi.

Pyörittele taikina pyöryköiksi ja paista paistinpannulla öljyssä/voissa välillä pyöryköitä käännellen. Kun pullien pinnat ovat saaneet väriä, kaada pannulle kookosmaito ja mausta kalakastikkeella ja limetin mehulla. Sekoita varovasti. Anna pyöryköiden kypsyä kookosmaidossa vielä 10-15 minuuttia kannen alla hyvin kevyesti poreillen.

 

Tarjoa pyörykät esimerkiksi uunissa kypsennetyn spagettikurpitsan kera. Minä halkaisin kurpitsan kahtia (kuulostaa helpolta, mutta on työläs ja voimia sekä tekniikkaa vaativa homma) ja poistin siemenet lusikalla kaapimalla. Laitoin puolikkaat leikkuupuoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille (+vähän öljyä pintaan) 225 asteeseen. Noin vartin päästä käänsin puolikkaat leikkuupinta alaspäin ja annoin muhia, kunnes sisus oli pehmennyt. Kun kypsän spagettikurpitsan kaaputtaa pois kuorestaan haarukalla, saa aikaan hauskaa spagettimaista sörssöä. Minä sekoitin siihen tirauksen limetin mehua ja hippusen suolaa, ja tarjoilin kaali-lihapyöryköiden kera.

Spagettikurpitsan kuori on kertakaikkisen kova ja jämäkkä. Ensimmäisellä kerralla Armastus tuli apuun ja hoiti homman, mutta myöhemmin päätin selviytyä halkaisusta itse. Tavallisella isolla keittiöveitsellä/-puukolla ei saa aikaan muuta kuin vaarallisia tilanteita, kun veitsi lipsuu kurpitsan päältä milloin mihinkin suuntaan. Mietin retkikirvestä, mutta otettiin kuitenkin aseeksi puukko, sellainen  jämäkkä ja terävä mora. Sillä kun nitkuttelee pituussuunnassa jonoon kurpitsaan pieniä puukonmentäviä koloja, ja kohta kurpitsa jo alkaa olla halkaisuvalmiina. Muistaakseni luin jostain, että kurpitsaa voi mikrossa vähän lämmittää (ennen vai jälkeen halkeamien teon...sitä en muista), jotta homma helpottuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti