maanantai 12. marraskuuta 2012

Tofun tutinaa

Kiitos Ankerias Vipunen! Tofureseptisi teki minusta tofun ystävän!

Olen maistanut (en voi sanoa, että syönyt) tofua jossain kiinaravintolassa pitkän aikaa sitten, enkä erityisemmin tykästynyt siihen. Niin joskus käy - joku hyvä aines jää aina pois kauppakärrystä, kun sitä ei ole koskaan päässyt maistamaan hyvin valmistettuna. Toisaalta makuaistikin kehittyy reippaammaksi vastaanottamaan erilaisia makuja, joten saattoi se silloinen kiinatofu ollakin hyvää :) . Nyt kuitenkin onnittelen itseäni rohkeudesta tarttua tofuun. Hyvää oli, tosi hyvää!

Söimme tofun kanssa riisiä, inkivääriporkkanoita ja erikoisversiota vokatusta zha caixin -lisukkeesta (valmistettu romainesalaatinlehdistä, ei choi sum -kaalista).


TOFU TERIYAKI (kahdelle)

pala pieneksi silputtua inkivääriä
3/4dl miriniä (unohdin ostaa, käytin sen sijaan 0,25 dl sherryä+0,25 dl ruskeaa sokeria)
3/4 dl soijaa
1/2 dl sakea tai valkoviiniä (käytin jälkimmäistä)
1/4 dl tummaa sokeria

palanen kiinteää (marinoimatonta) tofua (minulla oli 250 g)
vehnäjauhoja
seesamiöljyä

Sekoita ensin kastikkeen ainekset keskenään niin, että sokeri liukenee.

Tofukimpaleen voi leikata kahteen osaan (kuten minä tein). Tofupala(t) pyöritellään vehnäjauhossa, minkä jälkeen paistetaan kuumalla pannulla noin 2 minuuttia per puoli. Alenna lieden lämpöä ja lisää desin verran kastiketta pannulle. Valele pannulla olevaa tofua vielä liemellä, kunnes se alkaa vähän paksuuntua.

Viipaloi tofu ja laita tarjolle. Päälle voi ripotella kevätsipulia (ja kuivattua chiliä murskattuna, mutta minä unohin sen).


KOTIHARMIN ZHA CAIXIN (sovellettu kirjasta Viisi aasialaista keittiötä)

1 ruukku romainesalaattia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tl sokeria
2 rkl osterikastiketta

Silppua valkosipulia. Kuumenna pannulla öljyä ja lisää valkosipuli paistumaan. Freesaa hetki ja lisää pannulle salaatinlehdet, sokeri ja osterikastike. Paista muutaman minuutin ajan.


INKIVÄÄRIPORKKANAT

pari porkkanaa
pätkä inkivääriä
pari ruokalusikallista soijaa
noin teelusikallinen sokeria

Kuori ja suikaloi porkkanat. Kuori ja silppua inkiväärinpala. Paista porkkanasuikaleita ja inkiväärisilppua öljyssä pannulla hetken aikaa. Lisää sokeri ja paista vielä hetki. Lorauta pannulle soijaa ja hauduta vähän aikaa. Älä päästä porkkanasuikaleita liian pehmeiksi.

2 kommenttia:

  1. Huh, onneksi tykkäsit! Aina heti jännittää, kun joku oikeasti kokeilee jotain mitä tuli postattua :-)

    Kiva tuo zha caixin. Kiinalaiset ne wokkaa kaiken, salaatitkin. Taidankin heti kokeilla, kun on salaattia tuolla lingossa odottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis kyllä tykkäsin!!!! Ja oikeasti innostui nyt tofusta ensi kertaa. Myös Armastukselle maistui hyvin.

      Ensi kertaa kun näin tuon zha caixin ohjeen, meinasin jättää sen väliin, kun epäröin salaatin paistamista :) Onnekseni otin sen käsittelyyn, on hyvää!

      Poista