lauantai 27. kesäkuuta 2015

Minttusorbetti tuokoon kesän

Uskon lujasti, että oikea kesä tulee ihan pian. Siis sellainen, että hanskat ja pipon saa oikeasti laittaa pois hattuhyllyltä. Nyt näyttää jo lupaavalta: + 18 astetta! Päätin houkutella vielä lisää lämpöä Ouluun ja valmistin viileän raikasta minttusorbettia. Tätä söisi lämpimämmälläkin säällä mieluusti.

Donna Hayn (lehdestä Oct-Nov 2014) minttusorbettiohje on yksinkertainen. Siihen tulee maitoa, tomusokeria, mintunlehtiä ja nestemäistä glukoosia. Viimeksi mainittua ei taloudessa ollut, enkä tiedä mistä olisin sitä tähän hätään  löytänyt. Tartuin sen sijaan glukoosisiirappipulloon, korvasin sillä osan makeutuksesta ja hain tietysti jotain parempaa rakennetta lopputulokseen. Onnistuin! Raikasta, makeaa, ihanaa, viilentävää!


MINTTUSORBETTI

vajaa 1 dl tuoreita mintunlehtiä
1,25 dl tomusokeria
40 ml glukoosisiirappia
5 dl kevytmaitoa

Surauta aineksista tasainen liemi ja kaada se laakeahkoon pakasterasiaan (noin litran vetoinen). Nosta rasia pakastimeen ja pidä siellä 3-4 tuntia. Ota rasia pois pakastimesta, siirrä sorbettimassa toiseen kulhoon (korkeareunaisempaan) ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Samalla massa kuohkeutuu. Ei haittaa, vaikka massa ei vielä ole ihan kokonaan jähmettynyt, kun alat vatkaamaan. Minulla oli keskellä vielä noin kämmenen kokoinen läntti melko luirua. Kun sorbettimassa on tasaista ja kuohkeaa, siirrä se takaisin pakasterasiaan ja nosta pakasteeseen vielä vähintään tunniksi.

6 kommenttia:

 1. Onpa hyvän näköistä :) Veikkaisin että aussien "nestemäinen glukoosi" on täsmälleen samaa kuin meidän glukoosisiirappi.
  Tuo massan kuohkeuttaminen onkin tosi tärkeää. Jos se pääsee pakastumaan itsekseen, siitä tulee jäälohkare josta ei saa irti yhtään mitään muuten kuin sulattamalla... Kokemuksesta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuplaespresso! Minä olen vähän epäileväinen tuo samankaltaisuuden kanssa. Telkkarissa se tanskalainen kondiittorimestari (Mette tai jotain sinne päin) laittaa luomuksiinsa usein glukoosia ja se näyttää vähän paksummalta kuin meidän glukoosisiirappi. Vaan hyvääpä tuli näinkin. Ja kuohkeaa ja helpohkosti palloiksi pyöräytettävää :)

   Poista
 2. Tuoreesta mintusta tulee ihanaa jätskiä tai sorbettia tai ihan mitä tahansa. Tänään on ollut ihanan kesäinen päivä, toivottavasti sielläkin. Kylmästä alkukesästä huolimatta minttuni ovat roihahtaneet, jättiruukku on jo kohta täynnä. Luvassa siitä monta sorbettia, jätskiä - ja mojitoa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuore minttu on ihanaa ihan missä tahansa! Ja mojito...uuh... Kesäjuomien aatelia! Minttu on parvekkeellakin altakasteluruukussa hyvin rehevä ja tuottoisa kasvi. Ja kaunis.

   Poista
 3. Tämä menee testiin! Olen joskus koittanut tehdä minttusorbettia (ilman glukoosisiirappia), mutta siitä tuli jostain syystä jotenkin hileistä (vaikka yritin kans vatkailla välillä...). Tämä näyttää kyllä täydelliseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sorbetti oli parhaimmillaan heti sitten kun vatkaamisen jälkeen oli kulunut jotakuinkin tunti tai pari. Seuraavana päivänä oli jo paljon hileisempää, enkä enää ollut ihan niin tyytyväinen koostumukseen.

   Poista