maanantai 25. huhtikuuta 2016

Ensin lusikalla, kahden tunnin kuluttua haarukalla

Kaksi ruokailijaa, kaksi ruoka-aikaa, kaksi ruokalajia. Aina ei päästä tässäkään taloudessa samaan aikaan ruuan äärelle, joten joskus voidaan päätyä syömään periaatteessa samaa ruokaa.

Eräänä päivänä pääsin valokuvasta näyttämään Armastukselle, mitä itse olin syönyt pari tuntia aiemmin. Erinäköinen ruoka, erityyppinen lautanen ja vallankin eri ruokailuväline. Minulla keittoa, Armastuksella... öö, mitähän lienee... muhennosta? Nuudeleilla nimittäin on taipumus imaista itseensä nestettä ja vahvistaa itseään, ja tällä tavoin muuttaa ruoka ihan toiseksi. Hyvät maut eivät hävinneet onneksi mihinkään eli sekä keitto että muhennos maistuivat hyvälle.


LIHAPULLA-NUUDELIKEITTO

Lihapullat:
200 g naudan jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5 tl suolaa
1 tl kalakastiketta
1 pieni kananmuna
2 tl korppujauhoja

Keitto:
5 kuivattua kiinalaista sientä (liota kiehuvan kuumassa vedessä noin 15 min.)
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 tl sitruunaruohotahnaa
puolikas sipuli
tilkka öljyä
n. 5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
n. 1 dl sienien liotusvettä
vajaa 1 tl chilihiutaleita
2 porkkanaa
3-4 rkl thaimaalaista kalakastiketta
puolikkaan limetin mehu
n. 40 pikkuruista lihapullaa
vähän riisinuudeleita (anteeksi epämääräinen mitta... kourallinen ehkä meni)

Valmista lihapullataikina sekoittamalla ainekset keskenään hyvin. Pyörittele siitä pieniä, noin peukalonpään kokoisia pullia ja asemoi ne lautaselle odottamaan.

Laita sienet likoamaan kuumaan veteen. Ehkäpä se kannattaa tehdä jo ennen lihapullataikinan tekoa...

Kuori valkosipulinkynnet ja inkivääri ja hienonna ne veitsellä. Kuori sipulinpuolikas ja suikaloi se. Kuumenna kattilan pohjalla vähän öljyä ja heitä sipulit ja inkivääri sekaan. Paista hetki sekoitellen ja lisää sitruunaruohotahna. Pyöräytä sekaisin ja lisää vesi. Ota sienet pois likoamasta ja purista niistä vesi pois. Lisää kattilaan myös sienien liotusvettä. Viipaloi sienet, kuori ja suikaloi porkkanat, ja lisää ne kattilaan. Mausta liemi liemikuutiolla, chilihiutaleilla, limetin mehulla ja kalakastikkeella. Anna liemen kiehua reippaasti ja lisää sekaan lihapullat. Anna keiton lihapullineen kiehua noin 15 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kypsiä. Tarkista vielä keiton maku. Jos kaipaat tasapainotusta, säädä makua hunajan/limetin/kalakastikkeen avulla. Lisää keittoon ihan lopuksi pätkityt nuudelit ja anna keiton porista lempeästi noin viisi minuuttia (tai kunnes nuudelit ovat kypsyneet).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti