keskiviikko 31. maaliskuuta 2021

Keskiviikon kesäkurpitsagalette

Hiihtolomaviikolla tuli mieleen tehdä viikonpäiväleivonnaisia. Julkaisen viikoittain yhden viikonpäiväleivonnaisen - jospa leivontainnostus tarttuisi!


Keskiviikko eli KE.

Mikä raaka-aine se alkaisi ke....? Keräkaali. Keltajuuri. Vähän laiskanlaisesti työskenteli hiihtolomalaisen pää, kun ei kovin paljon sanoja mieleen tullut. Kesäkurpitsa houkutteli esiin nousseista sanoista eniten, ja valmistin kesäkurpitsagelettea. Galette on piiras/piirakka, johon ei tarvita vuokaa, vaan se muotoillaan kääntämällä taikinan reunat täytteen päälle. Koskaan aiemmin en ole galettea tehnyt, vaikka se trendileivonnaisten listalla on jo aika tovin keikkunut. Meillä sattui olemaan jääkaapissa edellisviikonlopulta kermaviilivoitaikinaa, jota käytin nyt galetteen. Kirjaan sen ohjeen tähän, mutta voit tehdä myös Sikke Sumarin tekemän alkuperäisohjeen mukaisen taikinan, johon ohjeen löydät täältä. Ihan pieniä muutoksia tein täytteeseenkin, osan tahtomattani. Unohdin nimittäin basilikan ricottatäytteestä... Kesäkurpitsasiivuja en "itkettänyt" suolalla, vaan paistoin ne nopeasti kuumalla pannulla öljytilkassa.


KESÄKURPITSAGALETTE

 

Kermaviilivoitaikina:

150 g voita/margariinia

5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 prk kermaviiliä

Kuutio jääkaappikylmä voi/margariini. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja nypi seos käsin rasvan kanssa hienoksi muruksi. Sekoita lopuksi joukkoon kermaviili. Anna taikinan levätä jääkaapissa hetken aikaa. --> Tästä taikinasta käytin galetteen noin puolet, ehkä hiukan enemmän.


Täyte:

1 pienehkö kesäkurpitsa

1 rkl öljyä

150 g ricottajuustoa

1 pieni valkosipulinkynsi

1 tl sitruunankuoriraastetta

1,5 dl parmesaanijuustoraastetta

1 rkl silputtua tuoretta basilikaa

ripaus mustapippuria

n. 50 g mozzarellajuustoa (juustopallo)

kananmunaa voiteluun


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla öljyä ja paista kesäkurpitsaviipaleet nopeasti kuumalla pannulla, jotta saavat hiukan väriä.

Sekoita ricottan joukkoon raastettu valkosipulinkynsi, sitruunankuoriraaste, parmesaaniraaste, basilikasilppu ja rouhaisu mustapippuria. Maista seosta. Jos tuntuu, että suolaa tarvitaan, lisää sitä.

Kauli taikinasta (siis noin puolet tuosta kermaviilivoitaikinasta) pyöreä, muutaman millin paksuinen levy (alkuperäisessä ohjeessa oli noin 30 cm halkaisija, minä en mittaillut levyn kokoa). Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle ja levitä sille ricottaseos. Jätä 4-5 cm reunoja vaille täytettä. Viipaloi mozzarellapala ja levitä viipaileita päälle. Minulla oli buffalomozzarellaa, josta revin paloja ricottan päälle. Lado päällimmäiseksi kesäkurpitsaviipaleet ja pyöräytä päälle vähän mustapippuria. Kääntele taikinalevyn reunat täytteen päälle. Ei tarvitse tulla nättiä ja säntillistä.

Voitele taikinareunat kananmunalla ja paista galettea 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes reunoissa on kaunis väri. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua, vaikka kuinka tekisi mieli käydä kimppuun hetimiten.

***

Viikonpäiväleivonnaiset: 

Maanantain mantelikakku

Tiistain tiikerikakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti