maanantai 15. maaliskuuta 2021

Maanantain mantelikakku

Jokunen viikko sitten leivotutti ihan kauheasti. Puolison ehdotus leivontakyselyyn on aina "leivo pullaa". Pulla on totta tosiaan hyvää, mutta jotain muuta olisi tehnyt mieli. En vain keksinyt, mitä tekee mieli. Tulin ajatelleeksi, että pitäisi olla joku viikonpäiväopas leipomiseen. Kullekin päivälle oma juttunsa. En muista, mitä tuona päivänä leivoin (todennäköisesti sitä pullaa sitten kuitenkin), mutta ajatus viikonpäiväleivonnaisista jäi muhimaan mieleen. Hiihtolomaviikolla, kun Oulun alueellakin koronasulku pisti kaikki paikat kiinni, oli ulkoilun lisäksi aikaa myös leipoa. Syntyi viikonpäiväleivonnaiset. Ihan mitä tahansa leivottavaa en viikonpäiville keksinyt, vaan piti tietysti olla jotain viikonpäivän nimen alulla alkavaa. Ammattitauti varmaan tällainen kikkailu. MAanantain leivonnainen on näin ollen MAntelikakku. Oikeastaan sen nimi on ricotta-mantelikakku (ohje täältä), mutta eihän se mätsää maanantain kanssa ollenkaan!

Kakusta tuli mehevä ja maukas, aika makea tosin. Kakku on gluteeniton, koska se on leivottu mantelijauheella. Kaunis kakku sopii hyvin vaikkapa tulevan kevään ja kesän juhlapöytiin, sikäli kun yli kuuden hengen kekkereitä on lupa järjestää. Maistuu tämä kyllä kahvipöydässä pienemmälläkin porukalla, joten ei kannata jäädä odottelemaan juhlia.

 


RICOTTA-MANTELIKAKKU 

4 kananmunaa 

125 g huoneenlämpöistä voita/margariinia

2,5 dl sokeria 

1 tl vaniljasokeria (minä laitoin 1/4 tl vaniljajauhetta) 

n. 3 (luomu)sitruunaa (3 rkl sitruunankuoriraastetta ja 1 rkl mehua)

200 g mantelijauhetta 

250 g ricottajuustoa

 

Pinnalle: 1 dl mantelilastuja, ja paiston ja jäähtymisen jälkeen tomusokeria


Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija n. 22-24 cm) pohjalle leivinpaperi (se pingottuu kiinni pohjan ja reunan väliin). Voitele reunat. Voit vaihtoehtoisesti rutistaa leivinpaperin, avata sen ja vuorata sillä koko vuoan. Rutistettu leivinpaperi muotoutuu hyvin vuokaan ja ylimääräiset reunat saa taitettua vuoran reunan yli. Pese sitruunat esim. juuresharjaa apuna käyttäen.

Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota pehmeä voi/margariini ja 2 dl sokeria keskenään vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri (tai vaniljajauhetta) sekä keltuaiset yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon mantelijauhe.

Raasta sitruunoista kuoren keltaista osaa niin, että saat 3 ruokalusikallista hienoa raastetta. Lisää raaste ja 1 rkl sitruunamehua taikinaan. Lisää joukkoon myös ricottajuusto ja sekoita nopeasti.

Ota puhdas ja kuiva kulho ja vaahdota siinä valkuaiset. Lisää loppu sokeri eli 0,5 dl vaahdon joukkoon vähän kerrallaan, koko ajan vatkaten. Vaahto on valmista, kun se on kiiltävää ja jämäkkää. Lisää valkuaisvaahto taikinaan vähän kerrallaan varovasti sekoittaen. Älä vatkaa, vaan sekoita esimerkiksi taikinalastalla tai puuhaarukalla nostellen. Liika sekoittaminen nitistää vaahdon. Taikinaan ei käytetä leivinjauhetta, joten kuohkeus tulee valkuaisvaahdosta.

Kaada taikina vuokaan, tasoita pintaa varovasti ja ripottele päälle mantelilastut. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 40-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä kunnolla ja siivilöi pinnalle sitten vähän tomusokeria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti