torstai 10. marraskuuta 2022

Leivitetyt selleripihvit

Kesällä oltiin ruokaharrastajaporukalla Lapin turneella, ja sepä olikin mahtava reissu! Herkuteltiin Rovaniemellä ja Inarissa, osan porukan kanssa myös Kirkkoniemessä asti. Monia ihania makuja ja elämyksiä jäi tuolta reissulta mieleen. Yksi ajatuksiin kaihertamaan jäänyt oli Gustav Kitchen&Barin listalla ollut juuriselleri. Valitsimme tuolloin porukallemme alkuillasta vähän suolapalaa ennen illallista toisaalla (Sky Ounasvaaran ravintola, joka sekin tarjosi pökerryttävän hyvää ruokaa), ja yksi annoksista oli aasialaisittain maustettu juuriselleripihvi. En ollut tätä ennen tajunnutkaan, että juuriselleriä voi nauttia muutenkin kuin hippusen lihakeitossa. Juurisellerin voi nostaa pääosaan!

Moni kavahtaa juurisellerin vahvaa ja omaleimaista makua. Näin kun selleri on pääosassa eli pihvinä, lempeästi liemessä kypsennettynä, sen vahva maku pehmenee ja muotoutuu vallankin miellyttäväksi. Selleripihvi näyttää olevan aika trendikäs ruoka ravintoloidenkin ruokalistoilla, ja monenlaisia ohjeita löytyy netistäkin vaikka kuinka paljon. Minä tein pihvit suunnilleen Hesarin ohjetta noudatellen. Tiivistin makuja ja vähensin kypsennysliemen veden määrää. Meillä selleripihvit nautittiin limetin mehulla maustetun hernemuussin ja salaatin kera. Herneet olivatkin tosi hyvä makupari sellerille.

Nyt rohkeasti sellerin kimppuun ja pihvittelemään!

 


 

LEIVITETYT SELLERIPIHVIT

 

1 kookas juuriselleri


Kypsennysliemi:

peukalonpään kokoinen pala inkivääriä silputtuna

1 valkosipulinkynsi siivuina

1 sitruunaruohon varsi

puolikas punainen chili (voit laittaa kokonaisenkin, jos olet chilin ystävä)

2 kuivattua limetin lehteä

6 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 rkl fariinisokeria (tai kookossokeria tai raakaruokosokeria)

5 dl vettä

(suolaa tarvittaessa - maista lientä ennen kuin lisäät)


Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pese ja kuori selleri. Leikkaa siitä vähintään puolentoista sentin paksuisia kiekkoja. Laita liemen ainekset uunivuokaan ja nosta sellerikiekot sekaan. Minulla oli laakea uunivuoka, johon mahtui kolme kokonaista kiekkoa ja yksi puolitettuna vierekkäin toistensa lomaan. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä selleripihvejä, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Kypsyyttä voi kokeilla haarukalla tai tikulla. Älä kypsennä liian pehmeiksi, koska niiden käsittely panerointivaiheessa voi olla sitten vaikeaa. Kypsennysaika riippuu pihvien paksuudesta ja kiekkojen koosta. Kun on valmista, anna pihvien jäähtyä. Minä nostin ne pois liemestä, jotta jäähtyvät nopeammin.


Panerointi:

n. 1,5 - 2 dl vehnäjauhoja

2 keltuaista (minä laitoin kaksi pientä kananmunaa kokonaan)

1 dl pankojauhoja (tai korppujauhoja)

1 dl seesaminsiemeniä (minulla oli vain vaaleita, mutta näyttävämpää jälkeä tulisi, jos joukossa olisi myös mustia)

1 tl suolaa


 + 2 rkl oliiviöljyä ja 2 rkl seesamiöljyä paistamiseen


Laita vehnäjauhot yhdelle lautaselle, sekoita keltuaiset toisella lautasella ja laita pankojauhot+seesaminsiemenet+suola sekoitettuna kolmannelle lautaselle. Pyörittele pihvi kerrallaan ensin vehnäjauhossa, sitten keltuaisissa ja lopuksi panko-seesamiseoksessa. Nosta paistumaan öljyyn paistinpannulle ja paista kummallekin puolelle kauniin kullanruskea väri.

 



 

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti