torstai 10. tammikuuta 2013

I-ha-na! mustikka-talkkunahyve

Yhtenä päivänä nenäni eteen kiikutettiin mainoslehtinen, jossa oli tyrkyllä mustikka-talkkunahyvettä. Samalla esitettiin toive, että sellaista olisi mukava joskus saada. Ohjeen perään yritin kysellä, mutta kyseisessä brosyyrissä oli vain hinta. Sen perustella ei paljon aineksista päätellä. Onneksi on tämä netti, josta luurata vinkkiä. Löysin mustikkahyveen nimellä erilaisia tuotoksia, joista päädyin tekemään Kotiharmin version. Käytin mm. muhoslaista Mimmin jugurttia (maustamatonta), jota saa nykyään mukavasti lähikaupastakin.

Mutta onko tämä jälkiruoka, välipala, aamupala vai iltapala? Minun puolestani vaikka kaikkea tuota, sillä maku on ihan mahtava!!!


MUSTIKKA-TALKKUNAHYVE

n. 3 dl pakastemustikoita
1/2 - 1 dl sokeria (maun mukaan)
1 prk maitorahkaa
n. 2 dl maustamatonta jugurttia
tirskaus sitruunamehua
n. 1 dl talkkunajauhoja

Anna mustikoiden sulaa vähän ja sössää niitä sitten sokerin kera lusikalla. Minä en murskannut kaikkia mustikoita, sillä halusi joukkoon jäävän kokonaisiakin. Voit myös soseuttaa kaikki kunnolla. Sekoita kaikki ainekset ja makustele. Onko sokeria tarpeeksi? Lisättäisiinkö sitruunamehua? Tarvitaanko lisää talkkunan makua? Anna ässettyä hetki, ja lusikoi sitten ääntä kohti.

13 kommenttia:

 1. Tämä ON hyvä versio, minusta paljon parempaa kuin se hyve, johon tulee kermavaahtoa. Minä olen talkkunan suurkuluttaja, mutta syön sitä lähinnä joko pelkkien marjojen kanssa, tai sitten piimän ja puolukan. Mutta kyllä talkkunahyve on vaan hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kermavaahdolla en ole kokeillutkaan, enkä taidakaan :) Tästä jugurttiversiosta tulee meille vakivieras.

   Poista
 2. Talkkuna on minulle melko vieras juttu, anopin luona sitä sai viilin päällä ja muistikuva on melko saharamainen ;) Pitäisi kokeilla tätä ohjetta, kuvasta ei tule autiomaa mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas olen popsinut talkkunaa pienestä pitäen, pääasiassa puurona. Mustikka-talkkunahyveessä ei ole muruakaan saharamaisuutta, pelkkää samettista nannaa suuntäydeltä!

   Poista
  2. Meillä oli tänään töissä talkkunahyvettä ja sain keittiöstä ainesosat: maitorahkaa, luonnonjugurttia, vaniljakastiketta, sokeria, KAINUUN talkkunaa, mustikkaa. Kainuun talkkuna oli minulle uusi tuttavuus, kun olen syönyt vain hämäläistä versiota. Olisin voinut vaikka vannoa, että mukana olisi ollut kauraleseitä, mutta eipä ollut. Voisiko olla, että kainuulaisessa talkkunassa on karkeus rouheampaa kuin hämäläisessä variaatiossa, joka on karkeudeltaan vehnäjauhon tasoa.

   Poista
  3. Suvi, minulla ei ole hämäläisestä talkkunasta kokemuksia. Meillä kotona on aina syöty Pietolan talkkunaa (Siikajoelta), ja sitä ostan yhä vieläkin omaan kotiin. Se on hiukan rouheista. Se tekee tosiaan tähän mustikkahyveeseen vähän lesemäisen rakenteen! Tuosta Pietolan talkkunasta tulee myös aivan ihana puuro.

   Poista
 3. Talkkuna antaa kivaa täyteläisyyttä. Itse olen tehnyt tällaista niin, että jogurtin tilalla on ollut kermavaahtoa, mutta voisikin joskus kokeilla jogurttia.:) Talkkuna on jo lapsuudesta asti tuttua. Silloin tuli useimmiten talkkunajauhoja sekoitettua maitoon sokerin kanssa. Piimään tehdystä en niin tykännytkään. Tälläkin hetkellä kaapista löytyy talkkunapussi.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile jugurtilla, on tosi hyvä! Minä olen aina ollut talkkunapuuron ystävä, jopa niin että se on mielestäni puuroista parhaimpia. Talkkunaa on meillä aina!

   Poista
 4. Kiitos tästä, kokeilen ihan varmasti! Lapsuuteeni kuului talkkuna, mutta miksi ihmeessä en tuonut sitä omille ipanoilleni?? Monesti sitä miettinyt. NYT se tulee (jo aikuisille!) :D -TinttiV

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpas mukavaa, että löysit mieluisan ohjeen! Nyt pääsevät "ipanatkin" talkkunaherkuille :)

   Poista
  2. Vinkkasin talkkunahyveestä jo kokkipojalleni Prahaan. Toivottavasti kaupan hyllyltä löytyy talkkunapussi! :)Ja meillä ainekset kirjoitettu seuraavaan kauppalappuun. Kiitos vielä! -TinttiV

   Poista
 5. Olen kai viimeksi maistanut jotain talkkunajauhoilla tehtyä ihan kakarana,kun mummo tykkäsi käyttää niitä.Pitää ehkä kokeilla sitten kun olen taas Suomessa käymässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mustikkahommelia kun kokeilet, niin palajat takaisin talkkunapussi matkalaukussa :) Tein muuten mansikoista samanmoista, ja oli melkein yhtä hyvää kuin mustikkainen sisarensa!

   Poista