tiistai 7. maaliskuuta 2023

Kaksi leivontavinkkiä

Uusien leivontareseptien kokeilu on kiinnostavaa, mutta monesti palaan kuitenkin tuttuihin ohjeisiin, kun oikein leivotuttaa. Pullaa meillä tehdään säännöllisesti, tosin epäsäännöllisesti onnistuen. Mikä siinä on, että joskus menee mäkeen, vaikka ihan samalla päänsisäisellä ohjeella tekee??? Toinen vakioleivonnainen on mamman marjapiiras, jota voi varioida käsillä olevien ainesten mukaan. Nyt jaan kumpaankin pienen vinkin, jolla saa uutta ulottuvuutta tuttuun tuotteeseen.

 


VANILJA-PÄÄRYNÄPULLAT

Valmista pullataikina tavalliseen tapaan. Muotoile kohonneesta taikinasta pyöreitä pikkupullia. Anna niiden kohota pellillä liinan alla kuten yleensäkin. Kun pullat ovat kohonneet, paina niihin juomalasilla kuoppa keskelle. Voitele pullat tässä vaiheessa. Laita kuoppaan vaniljakreemiä (valmista, paistonkestävää tahnaa purkista) ja sen päälle ohut siivu päärynää (ei tarvitse kuoria, mutta siemenet kannattaa poistaa minun mielestäni). Paista 220-asteisessa uunissa, kunnes ovat kypsyneet ja saaneet väriä. Päälle voi ripotella tomusokeria tarjoiluvaiheessa.



MAMMAN MARJAPIIRAS MANGOTWISTILLÄ

Mamman marjapiiraaseen käytän aina tätä Valion ohjetta. On helppo ja nopsakka. Nyt lisäsin taikinaa raikastamaan limetinkuoriraastetta, ja täytteen rakentelin mangorahkasta ja turkkilaisesta jugurtista. Tuli mahdottoman hyvä kombo!

 

100 g voita/margariinia

1 dl sokeria

1 kananmuna

1,5 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

+ puolikkaan limetin kuori raastettuna (vain ohuelti vihreää osaa)


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese limetti ja raasta puolikkaasta kuorta. Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet sekä limetinkuoriraaste sekaisin ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi ja levitä vuokaan ja vähän reunoillekin.

 

Täyte: 

1 prk mangorahkaa

2 reilua ruokalusikallista turkkilaista jugurttia

1 kananmuna

1-2 rkl sokeria (mangorahka itsessään on jo makeaa)

hippunen jauhettua vaniljaa tai teelusikallinen vaniljasokeria

maltillinen teelusikallinen maissijauhoa (Maizena)

pieni rasiallinen tuoreita vadelmia 


Sekoita rahka, jugurtti, muna, sokeri, vanilja ja maissijauho kulhossa tasaiseksi massaksi. Kaada taikinan päälle vuokaan. Asemoi päälle tuoreita vadelmia. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Tarjoile jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti