lauantai 29. lokakuuta 2011

Viimeiset chilit säilöön

Vielä roikkui puskissa muutama chili ja jääkaapissa niitä odotteli toinen muutama. Hannelen hyvää säilöntäohjetta käytimme niin viime kuin tänäkin vuonna. Koska chilejä oli niin vähän, liemen määrä puolitettiin.

Siellä ne muutamat hassut (mutta ah niin herkullisen tuliset) chilit lilluvat. Lemon droppeja, bolivian rainbow'ta ja yksi inca red drop sulassa sovussa. Sattuneesta syystä syys-lokakuu eivät ole antaneet aikaa enempiin säilöntäpuuhiin, sen vuoksi suurin osa chileistämme makaa pakasteessa pienissä pusseissaan. Aivan näppärää sieltä on kyllä napata chilejä tarpeisiin sopiva määrä. Eikä mielestäni maku tahi voima pakastamisesta ole kärsineet. Toimivat ruuassa kuten tuoretavarakin. Mutta tässä se ohje (meillä siis tuo pieni purkillinen söi puolikkaan annoksen tästä):

SÄILÖTYT CHILIT

noin kaksi kourallista chilejä (20-30 kpl)

1 dl vettä
½ dl omenaviinietikkaa
½ dl hunajaa (tai sokeria, mutta me ollaan laitettu hunajaa)
½ tl suolaa
yhden sitruunan mehu

Halkaise chilit ja poista siemenet kiinnikkeineen. Laita mausteliemen ainekset kattilaan, kiehuta hetki ja anna sokerin sulaa. Maista ja säädä makeutta, suolaisuutta tai happamuutta mielesi mukaan. Kaada kattilaan myös chilit. Anna kiehua noin viisi minuuttia, jotta chilit hieman pehmenevät. Nosta chilit puhtaaseen lasipurkkiin (minä keitän aina vedenkeittimellä vettä, jonka kaadan kiehuvana lasipurkkiin ja kanteen ja sitten ennen purkkien täyttämistä kaadan pois...tämä ikään kuin desinfiointimielessä) ja kaada lientä päälle. Täytä piripintaan. Näin säilyvyys paranee. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja nosta jääkaappiin. Valmista on 2-3 viikon kuluttua.

---

P.S.: Kovat jätkät eivät käytä hanskoja chilejä käsitellessään. Kyllä minulla ihan nopeasti mielessä vilahti, että otan ne kaapista. En ottanut, päätin olla näppärä ja varovainen käsittelijä. Eikä tunnukaan missään!

Jaa, no, tunnustan, ehkä ihan vähän nenänpielessä. Ja silmäkulmassa. Mutta vain hyvin pikkusen vähäsen.

Aina tämä sama virsi :) huoh...

2 kommenttia: