maanantai 2. heinäkuuta 2012

Täytetty lihamureke

Jauhelihamureke on kiva ruoka, kun sitä pystyy helposti säväyttämään ihan uudenlaiseksi täyttämällä sitä vaihtelevin raaka-ainein. Meillä kotikotona murekkeeseen päätyi usein joku pakastevihannespussi, ja murekkeessa muhien pakastevihanneksiinkin tuli ihmeesti makua. Nyt ostin ihan varta vasten mureketäytteeksi pinaattia ja herkkusieniä, joista tulikin mukavan mehevä kombinaatio sipulin ja valkosipulin kanssa.

Jauhelihataikinaan käytin eiliseltä jäänyttä valkokastiketta sekä pikakokin pelastajan Sysmän Luomu Sipulikeittoainespussin. Ei seos olisi lisämausteita enää kaivannut, mutta heitinpä joukkoon paprikajauhetta, oreganoa ja ripauksen chilihiutaleita. Eivät tehneet pahaa maulle.
TÄYTETTY JAUHELIHAMUREKE

400 g naudan (luomu)jauhelihaa
1,5 - 2 dl jotain maito- tai kerma(viili)tuotetta (minulla siis valkokastiketta)
1 pss sipulikeittoainesta
pari ruokalusikallista korppujauhoja
1 muna
paprikajauhetta
oreganoa
chilihiutaleita

Sekoita sipulikeittojauhe valitsemaasi nesteeseen ja heitä sekaan jauheliha ja muut aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja jätä odottamaan siksi aikaa kun teet täytteen.

Sieni-pinaattitäyte:

1 rasia tuoretta pinaattia
1 rasia tuoreita herkkusieniä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
mustapippuria
oreganoa (ja salviaa jos on tuoretta tarjolla)

juustoraastetta (minulla oli cheddaria)

Viipaloi sienet, huuhtele pinaatinlehdet ja leikkaa niitä vähän pienemmiksi. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Paista sipuleita ja sieniä paistinpannulla, kunnes ne saavat aavistuksen väriä ja neste haihtuu. Lisää pinaatit ja sekoittele hetkin. Mausta.
Tee mureketaikinasta esim. kevyesti öljytyn leivinpaperin päällä levy (ehkä n. 1,5 cm paksu). Raasta levyn päälle juustoa ja kumoa sieni-pinaattihässäkkä päälle (mutta ei ihan reunoille asti). Nosta taikinalevyä kummastakin reunasta keskelle päin ja painele niitä yhteen, niin saat tiiviin sauman. Leivinpaperin avulla voit rullata pötköä tasaisemmaksi.
Varmista vielä saumakohta ennen kuin nostat murekepötkön uunivuokaan saumapuoli alaspäin (vaikka ei se ole niin nöpönnuukaa, jos sauma on tiivis). Paista mureketta ensin puolisen tuntia 225 asteessa, sitten vartin verran 175 asteessa.

Annokseen sopii kastikkeeksi esim. tsatsikityyppinen kermaviilikastike:

1 prk kermaviiliä
5 cm:n pätkä kurkkua raastettuna (ja enimmät nesteet pois puristettuna)
1/2 tl juoksevaa hunajaa
ripaus suolaa
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
tuoretta minttua, salviaa ja oreganoa silputtuna

--> Sekoita ja anna ässettyä ainakin sen aikaa että potut kypsyvät.

3 kommenttia:

  1. Lihamureke on kyllä hyvä ruoka, viime aikoina olen tökännyt siihen lämpömittarin anturin, ei ole tarvinut sitten sitä pikkuisen raa´an puoleista syödä. Aina arvoin, että onko kypsä vai ei, mutten enää:)

    VastaaPoista
  2. Tuohan se ei ole mulla käynyt mielessäkään, että lämpömittaria käyttäisi! Tänks! Arvontaa on tässäkin taloudessa pidetty, että kypsä vaiko ei. Täytetyissä versioissa kypsyminen on taatumpaa, kun sisus on jotain valmiiksi kypsää täytettä.

    VastaaPoista
  3. Meillä kotikotona murekkeen sisään piilotettiin herneitä ja sulatejuustoa (=koskenlaskijaa). Hyvää!

    VastaaPoista