lauantai 24. tammikuuta 2015

Shik...shak... tomaattinen makkarapannu

Tiedättehän sen pannuruuan, jossa mausteisessa tomaattikastikkeessa kypsennetään munia? Vaikea nimi, miten se kirjoitettiinkaan? Shakshouka? Trendiruuan nimi on keikkunut jo pitkään lehtien palstoilla erilaisilla resepteillä. Minä tein jotain sellaista, ja siitä tuli hirveän hyvää. Koska käytin ruokaan makkaraa, nimeän sen suloisen suomalaisittain tomaattiseksi makkarapannuksi.

Laitoin sekaan mitä mieleen juolahti ja varastoista löytyi, tietysti niin, että kuvittelin niiden sopivan toisiinsa. Ja sopivathan ne! Tomaatti + hunaja + chili = nams. Paprika + valkosipuli + sipuli = mums. Siispä nams + mums + muutamia muita aineita = Ooh-la-laa! Silkkaa matematiikkaa tämä ruuanlaitto :)

Laitan tämän ohjeen myös kasvisruoka-otsikon alle, sillä vaihtamalla makkaran esimerkiksi kikherneisiin saa tästä erinomaisen kasvisruuan.


TOMAATTINEN MAKKARAPANNU (2 annosta)

puolikas isosta paprikasta
5 reilun kokoista (ruskeaa) herkkusientä
puolikas sipuli
pari valkosipulinkynttä
100 g makkaraa (itsellesi mieluisaa; meillä oli nyt krakovan makkaraa) / vaihtoehtona makkaralle voisivat hyvin olla esim. kikherneet
kourallinen tuoreita pinaatinlehtiä
1 tlk tomaattimurskaa
1/2 - 1 tl chilihiutaleita (oman maun mukaan)
1-2 tl hunajaa
n. 1 tl balsamiviinietikkaa
1 tl kuivattua oreganoa
suolaa + mustapippuria
muutama basilikanlehti silputtuna
2 kananmunaa

Siivuta herkkusienet ohuiksi siivuiksi ja suikaloi paprikanpuolikas. Aloita paistaminen niistä. Käytä paistamiseen itsellesi mieluisaa öljyä. Silppua sipulinpuolikas ja valkosipulinkynnet, ja siivuta makkarat. Lisää ne pannulle, kun paprikat ja sienet ovat muutaman minuutin paistuneet. Paista melko kuumalla, jotta makkarasiivut vähän ruskistuisivat, mutta varo polttamasta ettei valkosipuli pala. (Jos käytät kikherneitä, niille riittää pikainen pyöräytys pannulla.) Suikaloi pinaatinlehtiä rouheasti ja lisää ne pannulle. Sekoita, ja lisää tomaattimurska. Mausta chilillä, hunajalla, balsamicolla, oreganolla sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria. Makkaroista tulee suolaa, joten älä lisää kerralla liikaa suolaa, vaan tarkista maku vielä ennen kuin lisäät kananmunat. Juuri ennen kananmunien lisäämistä sekoita tomaattiseokseen basilika, jota olet vähän silpunnut. Nosta tomaattikastikkeen lämpöä kunnolla kiehuvaksi ja tee sitten kastikkeeseen vähän koloa ja riko kananmuna sinne. Tee toista kananmunaa varten samanmoinen tila. Laita kansi päälle ja anna kypsyä. Tomaattikastike saa tässä vaiheessa kiehua melko reippaasti, muttei täydellä teholla.  Kypsennä kananmunat haluamaasi kypsyysasteeseen. Minä annoin niiden kypsyä 4-5 minuuttia kannen alla, jonka jälkeen  (tai oikeastaan vielä lisäksi ruuan kuvaamisenkin jälkeen) niiden keltuaiset olivat vielä aavistuksen pehmeitä. Olisi saanut olla pehmeämpääkin minun makuuni.


6 kommenttia:

  1. Shak… on ihanaa. Makkaran voisi vaihtaa myös latva-artisokkaan kasvisversiossa. Sellaista sain maistaa Hannelen tekemänä ja toimihan se tietenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Artisokka toimii varmasti, hyvä kun otit senkin puheeksi.

      Poista
  2. Mulle tää on vasta "se ässällä alkava..." ;) Enkä ole vielä edes kokeillut! Ehkä teen joskus itselleni lounaaksi, jos olen kotitoimistolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoipa kirjaimella millä hyvänsä, niin maukasta oli. Kotilounaana huippuluokkaa!

      Poista
  3. Shik shak;D Tuo muuten ,vähän eri tavalla lausuttuna,(Zik zak) tarkoittaa että "heti paikalla";D Enpäs tiennytkään että' shakshoukasta on tullut trendiruoka;D Mikä tahansa siinä toimiikin;täällä on ihan pelkästään shakshoukaan erikoistunut paikka,jossa on vaikka minkälaisia versioita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Heti paikalla" :) Melkein sillä lailla tämä ruoka valmistuikin!

      Shakshoukaravintola kuulostaa ihan mahtavalta. Kukahan sellaisen pykäisi pystyyn täällä Oulussa? Hannele?

      Poista