perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kohtalokkaan maittava voikana

Tarquin Hallin kirjoittamat Vish Puri -dekkarit ovat mainioita teoksia. Niissä seikkailee omaperäinen salapoliisi, Maailman etsiväliiton Supernuuskija-palkinnon saanut intialainen, jota on kirja-arvosteluissa verrattu jopa itseensä Poirotiin. Kirjoissa on myös hyvää kuvausta Intiasta ja intialaisesta elämänmenosta. Nyt kirjoihin on ilmestynyt reseptejä. Niistä innostuin, sillä en ole juurikaan kokkaillut intialaista ruokaa. Ensimmäisenä tartuin kohtalokkaaseen voikanaan. Kirjassa voikana oli eräälle syöjälleen kohtalokasta (ja Purille tuli selvitettävää), meille ruuasta tuli vain hyvä mieli :)



VOIKANA (3 annosta)

500 g broilerinfileitä
puolikkaan limetin mehu
noin 1/2 tl suolaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta (maun mukaan)

1 laakerinlehti
3 neilikkaa (tai veitsenkärjellinen jauhettua neilikkaa)
puolikas kanelitanko (tai veitsenkärjellinen jauhettua kanelia)
2 kardemumman siemenkotaa (tai ripaus kardemummarouhetta)
5 (kuorittua) mantelia (tai n. 1 rkl jauhettua)
1,25 dl luonnonjugurttia
1/2 tl garam masalaa
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl juustokuminajauhetta
veitsenkärjellinen kurkumajauhetta

2 rkl ruokaöljyä
1 pienehkö punasipuli silputtuna
1 tl inkivääritahnaa
1 iso valkosipulinkynsi murskattuna (tai 1/2 rkl valkosipulitahnaa)
10 kirsikkatomaattia
1,25 dl kanalientä
2 rkl kasuri methiä (eli kuivattuja sarviapilan lehtiä - ei ollut meillä nyt saatavilla)
1,5 rkl pehmeää voita
4 rkl kermaa (unohdin laittaa)
n. 1/2 dl korianterisilppua

Paloittele broilerinfileet hyvin reiluiksi suupaloiksi. Sekoita palat yhdessä limetin mehun, suolan ja chiljauheen kanssa kulhossa.

Jos käytät kokonaisia mausteita ja manteleita, paahda niitä kuivalla, kuumalla pannulla keskilämmöllä, kunnes ne tummuvat hiukan. Jauha mausteet hienoksi. Jos käytät valmiiksi jauhettuja mausteita, niitä ei tarvitse paahtaa.

Sekoita jugurtti, jauhetut mausteet ja mantelit, garam masala, korianterijauhe, juustokuminajauhe ja kurkumajauhe keskenään. Kaada seos broileripalojen päälle ja sekoita. Anna marinoitua noin tunnin ajan.

Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää sipulit paistumaan. Paista muutaman minuutin ajan ja lisää inkivääritahna ja valkosipulimurska. Paista seos vaalean kullanväriseksi. Kauho broilerinpalat marinadista pannulle ja paista niitä sekoitellen, kunnes liha muuttuu valkoiseksi. Lisää pannulle puolitetut kirsikkatomaatit ja loppu jugurttimarinadi. Anna seoksen kiehua, kunnes tomaatit ovat kypsiä ja mehu irtoaa niistä (reseptissä kirjoitettiin "tomaattimurskaa", mutta teko-ohjeessa puhuttiin tomaateista, joita piti kypsentää kunnes ovat kypsiä). Lisää kanaliemi ja kasuri methi. Anna kiehua, kunnes broileri on pehmeää ja kypsää ja kastike paksua. Lisää lopuksi kastikkeeseen pehmeä voi sekä kerma. Halutessasi voit maustaa ruuan lopuksi korianterisilpulla.

4 kommenttia:

  1. Uuu näyttää herkulliselle! Ja kyseinen kirja tulikin heti mieleen otsikon luettuani, vaikka en ole vielä edes lukenut sitä. Voikana on jo nimenä houkutteleva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikana on houkutteleva, mutta mielestäni vähän harhaanjohtava nimi. Voisi kuvitella, että tässä revitellään valtavilla voimäärillä, mutta ei suinkaan - sitä tulee vain pikkuisen ja ihan loppuvaiheessa. Hyvää kuitenkin (tai sen vuoksi...)!

      Poista
  2. Vish Purin suurena ihailijana aion minäkin tehdä voikanaa. Nyt on kaikki mausteetkin hankittu, kiitos netin maustekauppojen ihmeellisen maailman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Kohta pääset herkuttelemaan :)

      Poista