torstai 5. marraskuuta 2015

Myskikurpitsaa ja inkivääritomaatteja

Että osaa paahdettu kurpitsa olla hyvää! Kesken ruuanlaiton maistoin yhden pienen siivun uunissa paahdettua kurpitsaa ja jouduin kovasti pidättelemään itseäni, etten olisi siltä seisomalta popsinut useampia. Paahdettujen kurpitsojen oli määrä päätyä (ja koska hillitsin itseni, niin ne myös päätyivät) ruokalajiin, jonka merkkasin Yotam Ottolenghin uudesta "Nopi" -keittokirjasta, heti kun sen käsiini sain. Kurpitsan lisäksi siihen tuli uunissa paahdettuja ja mm. inkiväärillä maustettuja tomaatteja sekä limetillä ja kardemummalla maustettua jugurttikastiketta. Kuulostaako houkuttelevalta? Kuulostaa ja on!

Yksi hankala asia tässä ruuassa on: valmistusaika. Ei nimittäin kuulu niihin arki-illan nopeisiin. Sekä kurpitsojen että tomaattien paahtaminen vie aikaa, etenkin tomaattien. Mutta ajan kanssa hyvä tulee.


MYSKIKURPITSAA JA INKIVÄÄRITOMAATTEJA (4 annosta)

1 keskikokoinen myskikurpitsa (n. 800 g)
6 isoa luumutomaattia
3 cm:n palanen tuoretta inkivääriä
1 punainen chili
2 valkosipulinkynttä
3 rkl muscovadosokeria (laitoin fariinisokeria)
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 240 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja kaaputa siemenet pois esimerkiksi lusikalla. Leikkaa kurpitsanpuolikkaista noin parin sentin paksuisia siivuja ja levitä ne leivinpaperin päälle pellille. Ohjeessa niitä ei kuorita, mutta minä kuorin. Ripistele päälle vähän oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Paahda 35 - 40 minuuttia, tai kunnes kurpitsat alkavat pehmetä ja saavat vähän väriä.

Kun otat kurpitsat pois uunista, vähennä uunin lämpöä 170 asteeseen. Halkaise tomaatit ja asettele ne leikkuupinta ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele pinnalle hiukan suolaa ja oliiviöljyä. Paahda uunissa 1 h 20 minuuttia.

Valmista inkivääritahna tomaateille. Kuori ja raasta inkiväärinpala ja valkosipulinkynnet ja silppua chili (siemenet ja siemenkiinnikkeet voi poistaa, niin ei tule niin tulista). Sekoita ne yhdessä sokerin ja suolaripauksen kanssa tahnaksi. Ota tomaatit uunista ja levittele tahnaa tomaatinpuolikkaiden päälle. Laita tomaatit vielä uuniin 40 minuutiksi karamellisoitumaan.


Limettijugurtti:

120 g kreikkalaista jugurttia (käytin turkkilaista)
1/4 tl kardemummaa
puolikkaan limetin kuori raastettuna
1,5 tl limetin mehua
ripaus suolaa ja mustapippuria

Sekoita ainekset kastikkeeksi.

Levittele paahdetut kurpitsat ja inkivääritomaatit tarjoiluvadille. Roiski päälle jugurttikastiketta. Päälle voit ripotella
    - tuoretta korianteria
    - paahdettuja ja rouhittuja cashewpähkinöitä
    - paahdettua sipulia (ohjeessa oli, minulla ei ollut)


2 kommenttia:

  1. Oih, kuullostaa ihanalta! Rakastan itsekin kurpitsaa ja inkivääriä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siiri, sinulla ei taida olla nyt muuta mahdollisuutta kuin tehdä tätä :)

      Poista