keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Omenasabayone marjojen kera

Arkistosta löytyy usein aarteita. Kun netissä pörräämisen sijaan kurkistaa omaan keittokirjahyllyynsä ja selailee kirjoja ja kansioita, löytää mitä ihanampia reseptejä. Meillä on kansiollinen K-marketin reseptejä joltain vuosikymmeneltä, ja sieltä on löytynyt kokkeiltavaksi monia kivoja ruokia. Nyt testiin pääsi omenamehusta valmistettu sabayone-jälkiruokakastike/-vaahto. Yleensä sabayone eli viinivaahto valmistetaan nimensä mukaisesti viinistä, mutta nyt nesteenä oli omenamehua. Omenamehuversio oli mielestäni ihanan raikas ja suorastaan vastustamaton - ja minun makuhermoihini paremmin iskevää kuin joskus marsalasta tekemäni vaahto.

Mutta mikä on oikea nimi ja kirjoitusasu? Sabayone? Zabaione? Zabaglione? Vai olisiko helpointa sanoa "vaahto"? Ainakin on helppo sanoa "ihanaa"!!!


OMENASABAYONE JA MARJOJA (2 annosta, reilusti vaahtoa)

2 keltuaista
50 g sokeria
1 dl omenamehua
1 tl sitruunamehua

200 g jäisiä/kohmeisia marjoja (minulla oli mustikoita, vadelmia ja mansikoita)

Kuumenna kattilassa vettä kiehuvaksi. Sekoita kastikeainekset teräskulhossa (tai toisessa kattilassa) vispilällä sekaisin. Nosta kulho vesikattilan päälle (ja anna kattilassa olevan veden poreilla koko ajan). Vatkaa kastikeaineksia (vispilällä tai sähkövatkaimella) kulhossa vesihauteen päällä kunnes kastike sakenee. Kastike lämpenee ja alkaa höyrytä jossain vaiheessa kevyesti. Silloin täytyy olla varovainen, ettei kastike kuumene ja kypsy liikaa ja kokkaroidu munakokkeliksi. Valmis kastike on vaahtomaista ja paksuhkoa, eikä pohjalla ole yhtään omenamehua.

Annostele kohmeiset marjat uuninkestäville / kuumuutta kestäville astioille. Jaa päälle vaahto. Tohota pintaan kaunis väri tohottimella eli kaasupolttimella.

Ellet omista tohotinta, voit gratinoida vaahdon uunissa 225 asteessa grillivastusten alla, kunnes pintaan tulee kaunis väri. Jos käytät annokset uunissa, voivat marjat olla ihan jäisiä. Muuten kohmeiset, hiukan jo sulaneet marjat toimivat paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti