lauantai 28. toukokuuta 2016

Loppuotteluherkku: katkarapukroketit

Mestarien liigan loppuottelussa pelaa parhaillaan kaksi espanjalaista joukkuetta, joten oli helppo valita, minkä maan ruokaa nautitaan otteluiltana. Kesäkuussa 2014 oli valittavaa vähän enemmän, kun päätimme tehdä ruokia jalkapallon MM-otteluiden maista. Kaikkeen jännään törmäsimme, mutta ennen kaikkea tulimme tehneeksi oikein hyvää ruokaa.

Yksi iltaan valikoituneista resepteistä oli katkarapukroketit. Söin sellaisia (purjo-katkarapupalleroita) taannoin espanjalaisessa ravintolassa Oulussa. Pidin niistä kovasti, ja siitä asti on kytenyt mielessä halu tehdä niitä itse. Mietiskelin kotvan, että mitenhän ne valmistetaan, kunnes hoksasin, että internettihän senkin tietysti neuvoo :)

Katkarapupallerot koostuivat paksusta bechamelkastikkeesta ja katkaravuista (mitä en alkuunkaan olisi osannut arvata). Lisää makua toivat kevätsipuli, chili ja sitruunankuoriraaste. Löytämäni reseptit noudattelivat pääosin maltillisempaa linjaa, eikä sipulin lisäksi ollut juuri muuta maun tuojaa. Minä laitoin chiliä sen verran, että palleroissa oli mukavaa lämpöä, muttei vahvaa tulisuutta. Löytämäni resepti oli jättiläismäinen, joten muokkasin siitä pienemmän version, josta siitäkin saatiin reilusti palleroita.


KATKARAPUKROKETIT (n. 20 kpl)

180 g pieniä kuorittuja katkarapuja

n. 1/4 dl nestemäistä margariinia
2 kevätsipulia ohuina siivuina
puolikas punainen chili hienonnettuna (voi laittaa vähemmänkin tai jättää pois)
1 tl sitruunankuoriraastetta
1/4 tl muskottipähkinää
vajaa 1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl maitoa

1 muna
n. 1,5 dl korppujauhoja

paistamiseen rypsiöljyä

Sulata katkaravut. Kuumenna kattilassa margariini ja kuullota siinä sipulia parin minuutin ajan. Lisää chilit, sitruunankuoriraaste, muskottipähkinä ja suola, ja sekoita nopeasti. Lisää kattilaan vehnäjauho ja sekoita se hyvin muihin aineisiin. Kaada kattilaan noin puolet maidosta ja sekoita reippaasti, jotta neste sulautuu hyvin muihin aineisiin, eikä tule möykkyjä. Lisää loppu maito, sekoita kunnolla, laske vähän lieden lämpöä, ja anna seoksen kypsentyä hiljalleen noin viiden minuutin ajan ihan koko ajan melko reippaasti sekoitellen. Seos saa olla paksua, ja silloin se palaa helposti pohjaan.

Maista taikinapohjaa ja lisää suolaa, jos siltä tuntuu. Lisää sekaan katkaravut ja sekoita hyvin. Anna taikinan jäähtyä sen verran, että se ei polta, kun alat pyörittelemään palleroita.

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita sen rakenne rikki. Laita toiseen kulhoon korppujauhot. Pyörittele taikinasta noin 20 palleroa käsin tai kahden teelusikan avulla. Yhteen krokettiin tulee oikein kukkurallinen teelusikallinen katkaraputaikinaa. Toki voit tehdä suurempiakin palleroita, jos haluat. Pyöräytä jokainen katkarapukroketti kananmunassa ja sitten korppujauhossa joka puolelta. Kuumenna pienessä kattilassa (minulla oli puolen litran söpönen pikkukattila, joten pääsin aika vähällä öljyllä) öljyä 170 - 180 -asteiseksi. Jos et käytä lämpömittaria, testaa öljyn lämpötila leipäpalalla. Öljy on riittävän kuumaa, kun öljyyn laitettu leipäpala alkaa ruskistua nopeasti. Paista öljyssä muutama pallero kerrallaan muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

Katkarapukroketit sopivat dipattavaksi esimerkiksi valkosipulilla ja sitruunankuoriraasteella maustettuun majoneesiin. Myös hippunen tummaa balsamiviinietikkaa sopii palleroiden kanssa erittäin hyvin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti