sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Kallaa ja pottuja - eli fish&chips oululaisesta köökistä

Kuluneen viikonlopun ruokalista oli silkkaa ex temporeeta - ja hyvää sellaista. Esimerkiksi lauantaina ostimme kaupasta kuhafileitä, koska teki mieli kalaa. Muutaman tunnin päästä söimme erittäin herkullisen fish&chips -aterian, joka oli oululais-kainuulais-tyrnäväläinen muunnos  (oululaiset kokit, Oulujärven kuhaa ja Tyrnävän potut) perinteikkäästä brittiruuasta. Niin oli onnistunut annos, että kirjaan ohjeen blogiin.


KALAA JA PERUNOITA / FISH AND CHIPS

perunoita
rypsiöljyä
suolaa ja mustapippuria

Aloita perunoista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Pese perunat huolella juuresharjalla ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi suikaleiksi pituussuunnassa. Nosta perunapötkylät kulhoon ja lorauta päälle öljyä. Sekoita vähän ja lisää sitten suolaa ja mustapippuria. Perunoita voi suolata halutessaan vielä kypsennyksen jälkeenkin. Sekoita taas. Kumoa perunat uunipellille leivinpaperin päälle ja laita uuniin paistumaan. Kypsennysaika riippuu melkoisesti perunalajikkeesta. Meillä perunat paistuivat ehkä vartin verran.

Kun perunat ovat uunissa, ryhdy valmistamaan kalaa.

reilu 400 g kuhafileitä
n. 1 tl suolaa
n. 0,5 dl korppujauhoja
n. 0,5 dl ruisjauhoja
1 tl kuivattua tilliä
hippunen valkopippuria
1 kananmuna

Tunnustele kuhafileiden pääpuolen keskiosaa, niin löydät sieltä kapean pitkittäisen ruotokaistaleen. Leikkaa se pois. Paloittele kuhafileet pariin-kolmeen osaan. Ripsauta hippunen suolaa jokaiselle kalapalalle.

Riko kananmuna kulhoon ja sekoita rakenne rikki haarukalla. Mittaa korppujauhot ja ruisjauhot eri lautaselle ja sekoita niihin mausteet.

Kun perunat alkavat olla kypsät, aloita kalojen paistaminen. Pyöräytä kalapalat ensin kananmunassa, valuta vähän ja nosta sitten jauhotettavaksi. Jauhota joka puolelta. Paista kalapalat voissa tai voi-öljyseoksessa kuumalla pannulla. Pari minuuttia per puoli riittää hyvin, ohuemmille kalapaloille piisaa vähempikin aika.

Kalan ja perunoiden kanssa sopii kastikkeeksi esimerkiksi kurkkusalaatilla ja sitruunamehulla maustettu kermaviili, tai sitruunainen majoneesi, jota meillä tällä kertaa oli:

3-4 rkl maustamatonta majoneesia
noin puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1-2 tl sitruunamehua

Sekoita ainekset keskenään, maista, ja lisää halutessasi sitruunaa. Laita ruuan kanssa tarjolle myös sitruunalohkoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti