tiistai 21. kesäkuuta 2016

Ihana papusoppa

Donna Hayn ruokalehti putkahti postista ihan sopivaan aikaan. Sen kannessa luki "uudet talvisuosikit - lämmittävät hyvän olon keitot...". Se on sopinut hyvin Suomen kesäkuuhun, ainakin täällä Oulun korkeuksilla. Nyt tuntuu jo vähän lämpiävän, mutta eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa... lunta tai räntää :)

Yksi lehdestä toteutettavaksi valikoitunut ohje oli tomaattinen, mausteinen papukeitto. Muuntelin sen aineksia vain vähän: Speck-kinkkua ei ollut saatavilla, joten ostin ylikypsää pekonia (joka olikin tosi hyvä tuote). Mustakaalta olin ostanut ihan tätä keittoa varten, mutta käytinkin sen vahingossa toiseen tarkoitukseen, joten tavallinen valkokaali sijaisti mustakaalta. Papukeitosta tuli aivan ihanaa! Siinä oli chilin tuomaa lämpöä, muttei tulisuutta. Pekoni toi sopivaa savuisuutta keittoon. Jos et halua käyttää pekonia ollenkaan, voit lisätä savuisuutta ripauttamalla joukkoon hiukan savupaprikaa. Huomioi, että savupaprika voi olla melko tulista. Voit silloin jättää tuoreen chilin pois ja hakea lämmön keittoon savupaprikasta.


LÄMMITTÄVÄN MAUSTEINEN TOMAATTINEN PAPUKEITTO

2 tl oliiviöljyä
150 g ylikypsää pekonia
1 sipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
1 punainen chili
500 ml paseerattua tomaattia
7,5 dl vettä
n. 4 tl kanaliemijauhetta (tai 1 kanaliemikuutio)
380 g kidneypapuja (kypsiä)
380 g mustapapuja (kypsiä)
n. 2 dl hyvin ohueksi suikaloitua kaalta
pieni kourallinen silputtua lehtipersiljaa
suolaa ja mustapippuria

Suikaloi pekonit ja paista niitä kattilan pohjalla öljyssä, kunnes ne vähän rapsakoituvat. Silppua sipuli, valkosipulinkynnet ja chili, ja lisää kattilaan. Paista miedommalla lämmöllä sekoitellen hetken aikaa, kunnes sipuli vähän kuullottuu ja pehmenee. Lisää loput ainekset, sekoita ja anna keiton porista hiljalleen noin kymmenen minuuttia. Uuden sadon kaali ei tarvitse pitkää keittoaikaa. Talvikaalia voi keittää halutessaan pidempään, mutta silloin ehkä kannattaa lisätä pavut vasta hetken keittämisen jälkeen, etteivät ne muhjaannu.

Ripsauta keittoon mustapippuria myllystä, ja suolaa tarvittaessa. Sekoita keittoon lopuksi silputtua lehtipersiljaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti