lauantai 20. elokuuta 2016

Kesäkurpitsa-hernekeitto

Vihreä on kesän väri, joten tätä keittoa kelpaa tehdä uuden sadon tuotteista eli kesäkurpitsasta ja herneistä. Tuoreiden herneiden sijaan keittoon voi käyttää pakasteherneitä. Ne heitetään keittoon lopuksi vain minuutiksi tai kahdeksi. Ne sulavat äkkiä, joten soseutushommiin pääsee hetikohta herneiden lisäämisen jälkeen.



KESÄKURPITSA-HERNEKEITTO

5 dl vettä
3 tl kanaliemijauhetta (tai yksi kanaliemikuutio, kasvisliemikin käy)
5-6 perunaa
200 g kesäkurpitsaa
1 valkosipulinkynsi
5 dl herneitä
kourallinen basilikanlehtiä
1 tl tuoretta tilliä
1 dl raastettua parmesaanijuustoa
ripaus valkopippuria (ja suolaa tarvittaessa)

Laita vesi kiehumaan. Pese ja kuori perunat ja pilko ne neljään osaan. Laita perunat ensimmäisenä kiehumaan ja lisää samalla veteen kanaliemijauhe ja kuorittu valkosipulinkynsi. Pilko sitten kesäkurpitsa perunakuutioiden kokoisiksi paloiksi. Minä käytin tuoreita herneitä ja palkoja oli pari litraa. Niistä tuli reilut 5 dl herneitä. Riivi perunoiden kiehuessa myös herneet, jos käytät tuoreita. Lisää kattilaan kesäkurpitsapalat ja anna niiden kiehua yhdessä perunoiden kanssa. Kun perunat alkavat olla lähes kypsiä, lisää keittoon herneet. Niiden ei tarvitse kiehua enää kuin viitisen minuuttia. Älä keitä liikaa, koska silloin herneiden heleä väri alkaa kadota. Halutessasi voit jättää vähän herneitä lisättäväksi keittoon soseutuksen jälkeen.

Nosta kattila pois kuumalta levyltä, lisää joukkoon basilikanlehdet ja tilli, ja soseuta keitto sauvasekoittimella sileäksi. Ihan lopuksi lisää keittoon parmesaaniraaste ja sekoita vielä hyvin. Tarkista suola, lisää sitä tarvittaessa ja ripsauta sekaan hippunen valkopippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti