tiistai 8. marraskuuta 2016

Purkista pannulle: taskurapupihvit

Tuleeko mieleesi koskaan ostaa jotain hassunhauskaa ja erikoista ruokakaupasta? Meille tulee näitä päähänpistoja tuon tuostakin. Kotona sitten mietitään, mitä niistä tehtäsiin. Joskus käy myös niin, että puolen vuoden kuluttua joku purnukka löytyy kaapista, mihin se on unohtunut, kun ei tullut silloin heti jatkojalostettua sen sisältöä.

Taskuravunlihalle kävi näin, mutta onneksi se kohtasi reseptinsä (ja kokki tuon säilykepurkin) ennen kuin tuote ehti mennä piloille. Pienenpienestä säilykepurkillisesta riitti perunoiden tuella pihvejä sopivasti lounaaksi kahdelle.

Ohje löytyi Tina Nordströmin keittokirjasta "Tina." Sovelsin sitä olemassa olevien aineiden ja määrien osalta jonkin verran.


TASKURAPU-PERUNAPIHVIT  (kymmenkunta ihan pientä pihviä)

2 perunaa (isompia kuin kananmunat)
170 g:n purkki taskuravunlihaa (itse rapua tässä 120 g)
puolikas sipuli
1 pieni kananmuna (tai jopa hiukan vähemmän)
1 tl kuivattua tilliä
1 tl thaimaalaista kalakastiketta
puolikkaan sitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
suolaa (~1/4 - 1/2 tl) ja ripaus mustapippuria
hippunen chilijauhetta

n. 1,5 dl seesaminsiemeniä
öljyä + voita paistamiseen

Keitä perunat kypsisksi kuorineen. Kuori kypsät perunat ja puserra ja perunapuristimen läpi, jos sellaisen omistat. Meillä ei ole, joten möyhensin ne haarukalla.

Hienonna sipuli oikein pieneksi silpuksi. Sekoita soseutetut perunat, sipuli, taskuravunliha (voit leikata isompia lihapaloja pienemmäksi), kananmuna (riko kananmuna lasiin, sekoita sen rakenne haarukalla rikki ja annostele pihvitaikinaan noin 3/4 seoksesta) ja mausteet. Sekoita seos taikinamassaksi. Kuumenna pannulla öljy-voiseosta ja paista noin teelusikallisen kokoinen koepihvi, josta voit tarkistaa, pitääkö esimerkiksi suolaa lisätä.

Kun olet säätänyt pihvitaikinan maut kohdalleen, voit tehdä pihvit. Jos massa on riittävän tanakkaa (eikä siis kananmunaa ole liikaa niin kuin minulla), voit pyöritellä ja litistellä pihvit käsin. Reilu ruokalusikallinen taikinamassaa on sopiva määrä. Laita lautaselle seesaminsiemeniä ja pyöräytä pihvit molemmin puolin siemenissä. Minä pyörittelin löysähköstä taikinasta kahdella ruokalusikalla palleroita, jotka nostin seesaminsiementen päälle ja litistin lusikalla. Sitten varovasti haarukan avulla käänsin pihvit, jotta toinenkin puoli sai siemenkuorrutteen.

Paista pihvejä voin ja öljyn seoksessa pannulla. Noin sentin paksuisille pihveille riitti hyvin suunnilleen neljän minuutin paistoaika per puoli. Paistolämpö kannattaa pitää maltillisena, etteivät seesaminsiemenet pala, mutta kuitenkin sellaisena, että pihvit saavat kauniin värin.

Tarjoile taskurapupihvit esimerkiksi salaatin kera lounaana kahdelle tai alkupaloina tai pikkusuolaisena vähän useammalle.

2 kommenttia:

  1. Mä olen just tuollainen taskuraputölkkienostaja. Ihan pitää itteä rajoittaa. Vaikka itse asiassa olen jo kauan odotanut törmääväni nimenomaan taskuravun lihaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, arvasinpas, että löytyy tästä universumista joku toinenkin! Enkä kovasti yllättynyt, että se olet sinä :) Kokeile, törmäisitkö taskuraputölkkiin K-Supermarketissa. Minulla on tunne, että siellä me kohtasimme...

      Poista