torstai 15. joulukuuta 2016

Luumurahka glögivivahteella

Meillä luumut ovat aina olleet osa joulua. Ei niinkään kinkun ja laatikoiden kanssa samalla lautasella vaan jälkiruokaosastolla. Luumukiisseli on aina ihanaa, mutta vielä enemmän pidän luumurahkasta. Tällä kertaa pehmensin rahkaseokseen tulevia kuivattuja (toki ihan pehmeitä) luumuja keittämällä niitä hetken aikaa glögissä. Luumuihin tuli ihanaa glögiaromia.

Kuva ei tee mitenkään oikeutta herkulliselle jälkiruualle. Mutta lusikka sentään on soma, vai mitä?


LUUMURAHKA (n. 4 annosta)

200 g kuivattuja pehmeitä luumuja
n. 1 dl glögiä (tavallista kaupan glögiä)

n. 1,5 dl kuohukermaa (meillä oli avattu purkki, josta oli jo vähän käytetty)
2-3 rkl (tai maun mukaan sokeria)
1 prk rahkaa
reilu 1 dl kreikkalaista jugurttia (tätäkin oli rasian pohjalla vähän)
tiraus sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria

Silppua luumuja veitsellä tai saksilla pienemmiksi paloiksi. Laita ne kattilaan glögin kanssa ja kuumenna. Anna kiehua viitisen minuuttia. Tarkkaile glögin määrää. Jos keitos porisee kovin voimakkaasti, haihtuu glögi liian äkkiä (ja voit joutua lisäämään sitä). Kun luumut ovat pehmenneet eikä glögiä ole kattilassa enää kovin paljoa, nosta kattila pois hellalta ja anna luumujen jäähtyä.

Vaahdota kerma ja lisää siihen sokeria maun mukaan. Kannattaa laittaa ensin vähän ja tarkistaa sokeri vasta sitten, kun ainekset on sekoitettu. Lisää kermavaahdon joukkoon sitruunamehu, rahka ja jugurtti ja sekoita. Jos haluat, voit soseuttaa esimerkiksi sauvasekoittimella ainakin osan luumuista. Minä en soseuttanut vaan sekoitin luumut vaahdon joukkoon sellaisenaan. Sekoita lopuksi joukkoon vaniljasokeria, ja lisää sokeria, jos haluat makeamman luumurahkan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti