tiistai 12. syyskuuta 2017

Juuresbuumi jatkuu: Juuriselleripihvit

Kun edellisessä postauksessa pääosassa oli porkkana, niin tätä tarinaa tähdittää juuriselleri. Se on varmaan monille juures, jota laitetaan lihaisiin keittoihin ja patoihin, mutta ei useinkaan käytetä pääraaka-aineena. Joskus lihakeittoon on päässyt liikaa selleriä ja se on dominoinut makuja liiaksi enkä ole kauheasti tykännyt mausta. Sen vuoksi arastelin pitkään juurisellerin nostamista pääraaka-aineeksi, vaikka Glorian Ruoka ja viini: 100 parasta -kirja hehkutti pihvejä "elämäsi parhaiksi kasvispihveiksi". Onneksi annoin epäilyilleni kenkää ja ryhdyin pihvihommiin. Pihveissä juurisellerin maku olikin pehmeä ja täyteläinen, eikä lihakeittoaromista ollut tietoakaan. Juurisellerin maun toki tunnisti, mutta se oli muovautunut paljon paremmaksi kuin missään muissa yhteyksissä.

Kirjan ohjeessa pihveistä tehtiin melko paksuja, ja niitä olisi tullut 8-10 kappaletta. Minä tein ensin yhden paksumman, mutta kun olin tehnyt myös yhden ohuehkon, päädyin tekemään lopuistakin sellaisia. Juuriselleri ehti paremmin kypsyä ja maistui sillä tavalla paremmalle kuin paksussa pihvissä. Hunajaa laitoin hiukan alkuperäistä ohjetta enemmän, kun halusin pehmentää pihvien makua. Paistoin siis tapani mukaan koepalan, säädin makua sen mukaan, ja paistoin sitten loppuseoksen pihveiksi.

Nämä kasvispihvit nautittiin raikkaan salaatin ja paistetun vuohenjuuston kera. Salaatin - ja erityisesti vuohenjuuston - maustoi mukavasti balsamicosiirappi.


JUURISELLERIPIHVIT
(tein noin 15 kpl ohuehkoja pihvejä)

2 kananmunaa
2 rkl ranskankermaa
2 rkl korppujauhoja
n. 1,5 - 2 rkl hunajaa
1 tl suolaa
hiukan rouhittua mustapippuria
400 g juuriselleriä (paino kuorittuna)
1 hapokas omena
1 dl pistaasipähkinöitä

paistamiseen öljyä

Sekoita kulhossa munat, ranskankerma, korppujauhot, hunaja, suola ja pippuri. Kuori ja raasta juuriselleri ja omena karheahkoksi raasteeksi. Rouhi pistaasipähkinät ja sekoita ne yhdessä raasteiden kanssa muihin aineksiin kulhossa. Kuumenna pannulla öljyä ja paista taikina pihveiksi (niin paksuiksi kuin haluat), noin 4-5 minuuttia kummaltakin puolelta.

* * *

P.S.: Kun ohjeissa on grammamäärät esimerkiksi juureksia, tulee joskus miettineeksi, että onkohan ne punnittu kuorineen vai ilman. Juuriselleristä lähtee aika paksulti kuorta pois, joten raastetta tulee vähän eri määrä, puntaroiko kuorineen vai kuorittuna. Tässä määrä on siis kuorittua selleriä, mutta kirjan ohjeessa on saatettu tarkoittaa selleriä kuorineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti