keskiviikko 12. elokuuta 2020

Yrttien loppusijoituspaikka

Aletaan olla siinä vaiheessa kesää, että pihojen ja parvekkeiden yrttipuskat rehottavat hurjina. Meillä esimerkiksi basilika on viettänyt kesäänsä aivan tohkeissaan parvekkeella, altakasteluruukussa kasvaa hujottaen. Sen varret alkavat olla paikoin jo melkein puumaiset, niin vahvaksi se on kasvanut. Jos mietit, mitä ihmettä kaikille yrteille tekisi, kun kesä pian jossain vaiheessa alkaa painua syksyksi, on vastaus yrttisuola.

Minä sain oman yrttisuolaoivallukseni aikanaan Kokit ja potit -blogista ja sen jälkeen olen tehnyt jonkinlaista versiota lähes joka vuosi. Kunkin vuoden suolamaku riippuu aina sen kesän yrttivalikoimasta parvekkeella, mutta hyvää on tullut kaikenlaisilla kombinaatioilla. Nyt suolan sekaan tuli ruohosipulia, oreganoa, lehtipersiljaa ja basilikaa (sekalaisessa suhteessa) sekä valkosipulia. Kannattaa ehdottomasti kokeilla itse tehtyä yrttisuolaa!

ITSE TEHTY YRTTISUOLA

n. 4,5 dl karkeaa merisuolaa (tämän verran sattui meillä paketissa olemaan nyt)

n. 1 dl yrttisilppua (laitoin ruohosipulia, basilikaa, oreganoa ja lehtipersiljaa)

1 valkosipulinkynsi raastettuna

Sekoita yrttisilppu ja valkosipuliraaste suolan joukkoon laakeassa vadissa. Levitä seos tasaisesti vadille ja jätä astia pöydälle. Sekoita yrttisuolaa päivittäin (pari kertaa per päivä) ja odottele kunnes yrtit kuivuvat. Useampi päivä, jollei viikkokin (riippuu mm. siitä, miten paksulti seosta on ja mikä on sisäilman kosteus jne jne...) kuivattelussa kuluu. Tärkeää on sekoittaa päivittäin! Valmiin suolan voi laittaa purkkiin / suolamyllyyn.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti