sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Maukas maissikeitto

Olen tänä syksynä löytänyt purkkimaissin! Sehän on aivan mainio tuote moneen tarkoitukseen, kun ei tarvitse sulattaa. Purkki auki ja hommiin (tai syömään). Aiemmin syksyllä tein maissista alkupalan meksikolaiseen illalliseen, ja siitä tuli kaikessa yksinkertaisuudessaan aivan salonkikelpoinen ruoka. Pitää tuonnempana muistaa postatakin se. Viimemmäksi purkkimaissia tuli maissikeittoon, johon haeskelin ideaa useilta sivustoilta. Niiden perusteella muovautui Kokkeillaan-keittiön maissikeitto, josta tuli niin hyvää, että suosittelen tekemään! Laitoin keittoon pekonia, jota monissa resepteissä oli käytetty, mutta keittoa lusikoidessani totesin sen ihan turhaksi. Rapsakaksi paistuneet pekonit menettivät keittämisen aikana rapeutensa, eivätkä mielestäni enää olleet kovin kivoja keitossa. Jos niitä haluaa käyttää, kannattaa ehkä tehdä niin, että paistaa pekonimurut vasta juuri ennen tarjoilua ja lisää keiton päälle siinä vaiheessa, kun alkaa syömään. Jatkossa jätän pekonin tästä pois ja kutsun maissikeittoa kasviskeitoksi. Keittoon sopivaa savuisuuden makua saa mukavasti makeasta savupaprikajauheesta.

Keitto on melko nopeasti valmistuva, joten se sopii hyvin arkipäivien härdelliin.

 


MAISSIKEITTO (4 annosta)

 

3 rkl öljyä

1 (salotti)sipuli

2 perunaa

1 porkkana

1 pieni punainen paprika

1 valkosipulinkynsi

1/2 tl savupaprikajauhetta

1/2 tl Aji Mango -chilijauhetta (tai hippunen tavallista chilijauhetta)

2 dl vettä

puolikas kasvisliemikuutio (tai kanaliemikuutio)

4 dl maitoa

100 g tuorejuustoa

1 prk maissia

(50 g pekonia --> paista vasta lopuksi suikaloidut pekonit, jos välttämättä pekonia tähän haluat, äläkä heitä niitä kattilaan keiton sekaan vaan ripottele vasta lautaselle keiton päälle)


Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi sekä perunat ja porkkana. Hienonna sipulit, kuutioi porkkana ihan pieniksi kuutioiksi ja peruna vähän porkkanakuutioita isommiksi paloiksi. Leikkaa paprika myös pieniksi kuutioiksi/paloiksi.

Kuumenna kattilan pohjalla öljyä ja freesaa siellä sipulia, perunaa ja porkkanaa muutaman minuutin ajan sekoitellen. Lisää paprikakuutiot ja valkospuli, ja jatka paistamista hetki. Älä polta valkosipulia. Lisää kasvisten joukkoon savupaprikaa ja chiliä sekä vesi ja liemikuutio. Sekoita, laita kansi päälle, ja jätä kiehumaan keskilämmöllä. Kun perunakuutiot ovat kypsiä (minulla oli pienet kuutiot, kypsyivät noin kymmenessä minuutissa), lisää kattilaan maito ja tuorejuusto. Kiehauta ja sekoita, jotta juusto sulaa tasaisesti. Valuta maissit siivilässä ja lisää keittoon. Anna kiehua viitisen minuuttia, jotta maissit kuumenevat kunnolla. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä. Täytyy joskus kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tämä kyllä herkullinen keitto! Ehdottomasti kannattaa testata, ja säädellä makuja omien mieltymysten mukaan.

      Poista