torstai 19. marraskuuta 2020

Punajuuri-kvinoasalaatti

Knivoa. Kinova. Kivona. Ikov... KVINOA!

Että oli vaikea saada tuo sana oikein kirjoittua otsikkoon! Sanoisin, että vaikeampaa kuin itse salaatin valmistaminen. Salaatti valmistuu nimittäin melkein kuin itsestään, koska uuni hoitaa asiaa osaltaan. Älä säikähdä monia ainesosia ja muutamia työvaiheita. Ehdit puuhastella yhtä sun toista, kun kasvikset ovat uunissa. Punajuurien kuoriminen on tässä ehkä se epämiellyttävin homma, joka sekin muuttuu ihan siedettäväksi, kun vetäisee käsiinsä kumihanskat. Ilman hanskoja punajuuriväri tarrautuu käsiin sitä tiukemmin mitä kuivemmat kädet ovat.

Minä tuunasin ohjetta lisäämällä joukkoon paahdettua ruusukaalta, suurta ruokarakkauttani. Mandariinia tai muuta hedelmää en sen sijaan laittanut salaattiin ollenkaan. (Alkuperäinen ohje salaattiin löytyy täältä.) Paahdoin ruusukaalit ja punajuuret uunissa samalla pannulla, erillään toisistaan, ja nostin ruusukaalit hiukan ennen punajuurilohkoja pois uunista. Silti osa niistä ehti saada vähän turhan tummaa väriä pintaansa. Ensi kerralla olen tarkempi, toivon mukaan. Tai sitten uppoudun taas kirjaan ja tarkkana olo unohtuu. 

 

PUNAJUURI-KVINOASALAATTI (2-3 annosta pääruuaksi)

 

puoli pussillista babypinaattia

4 pientä punajuurta

1 ruusukaalirasia

öljyä, suolaa, pippuria, hunajaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja leikkaa kolme niistä lohkoiksi (yhdestä punajuuresta noin 6-8 lohkoa). Raasta yksi punajuurista hienoksi raasteeksi ja jätä odottamaan *). Leikkaa ruusukaalien kannat pois ja poista päällimmäiset lehdet, jos ne näyttävät nuhjaantuneilta. Leikkaa isoimmat ruusukaalit pitkittäin kahtia. Nosta punajuurilohkot yhteen kulhoon ja ruusukaalit toiseen kulhoon. Kaada kumpaankin loraus oliiviöljyä ja mausta suolalla, mustapippurilla ja hennolla hunajalorauksella. Sekoita. Kaada kummankin kulhon sisältö uunipellille leivinpaperin päälle - toisistaan erilleen - ja nosta uuniin. Kypsennä kasviksia uunissa, kunnes ne ovat pehmenneet, mutta eivät vielä lötköpehmeitä. Riippuu lohkojen ja ruusukaalien koosta, kuinka kauan kypsyminen ottaa. Koska kasvikset ovat pellillä erikseen, voit keräillä ruusukaalit pelliltä ennen punajuuria, jos ne meinaavat kärähtää ja kypsyä liikaa. Uunituksen aikana ehdit puuhailla muuta.

***

1,5 dl kvinoaa

3 dl vettä

*) punajuuriraastetta

Huuhtele kvinoa ensin kuumalla vedellä (älä jätä tätä vaihetta välistä, sillä se vaikuttaa kvinoan makuun). Kuumenna sitten kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon kvinoa ja punajuuriraaste. Keitä noin 20 minuuttia ja nosta jäähtymään.

***

Marinadi:

0,5 dl oliiviöljyä

pieni valkosipulinkynsi raastettuna

2 rkl limetin mehua

2 tl hunajaa

suolaa ja mustapippuria

pari ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua basilikaa

pari ruokalusikallista tuoretta, hienonnettua minttu

Sekoita  marinadin ainekset kulhossa lukuunottamatta hienonnettuja yrttejä. Sekoita puolet marinadista uunista otettuihin punajuurilohkoihin, puolet ruusukaalien joukkoon. Lisää punajuurien joukkoon basilikasilppu ja ruusukaalien joukkoon minttusilppu, ja sekoita. Anna maustua siihen saakka, kun laitat salaatin tarjolle.

***

Kokoa salaatti. Huuhtele pinaatti ja valuta siivilässä. Laita tarjoiluvadille jäähtynyttä punajuurikvinoaa, pinaatinlehtiä ja marinoituja kasviksia. Sekoita kermaviilikastikkeen ainekset (ohje alla) kulhossa ja tarjoa erikseen annosteltavana.


Kastike:

1 prk kermaviiliä

0,5 dl hienonnettua, tuoretta minttua

1 tl hunajaa

ripaus suolaa ja mustapippuria



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti