tiistai 6. lokakuuta 2020

Paahdettu juuressalaatti ja valkopapuhummus

Jos olet edes kerran elämässäsi paahtanut uunissa juureksia, olet todennäköisesti huomannut, miten hienot maut paahtaminen saa aikaan. Keittämällä saat kasvikset kypsiksi, mutta paahtamalla saat ne kypsiksi ja maukkaiksi. Olen lukemattomia kertoja paahtanut uunissa juureksia/kasviksia, ja mausteiksi riittävät oikeastaan vaikkapa vain öljy, suola ja mustapippuri. Tosin loraus hunajaa, muutama tippa balsamicoa, hippunen rosmariinia ja pari kynttä valkosipulia nostavat maut vähän eri tasolle. Kun löysin Etiketti-lehdestä ((3/2020) uunipaahdettujen juuresten ohjeen, johon liittyi jälkimarinointi, innostuin. Kastikkeen ainesosaluettelo sai veden kielelle, ja toden totta passasi kasvisten joukkoon täydellisesti!

Alkuperäisohjeessa oli käytetty vain juureksia. Minä en löytänyt ohjeessa ollutta juuripersiljaa kaupasta, joten se jäi pois. Olisi kyllä joskus mukava sitäkin maistella. Lisäsin joukkoon ruusukaalia (vai kaalta??? <-- Tästä taivutusmuodosta kävimme oulun ruokabloggariporukalla Pastanjauhajien 15-vuotiskemuissa mainiota keskustelua pitkin iltaa: kaali --> kaalta/kaalia?, kieli --> kieltä/kieliä? jne. Suomen kieli on niin ihanaa!) ...niin, siis ruusukaalia lisäsin, vaikka se ei juures olekaan. Onpahan vain niin herkkua, että sen lisääminen tähän ei ainakaan huonontanut ruokaa.

 

PAAHDETUT JA MARINOIDUT UUNIKASVIKSET

 

5 pientä porkkanaa

n. 500 g punajuuria

1 rasia ruusukaalta

250 g salottisipulia

3 valkosipulinkynttä

4-5 rkl oliiviöljyä

2 rkl vaahterasiirappia

1 tl kuivattua rosmariinia (tai oksa tuoretta)

3 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna

(1 dl salvianlehtiä hienonnettuna <-- tätä oli ohjeessa, minulta puuttui)

1 tl suolaa


Kastike:

3 rkl oliiviöljyä

2 rkl sitruunamehua

2 rkl vaahterasiirappia

1 tl viinietikkaa

1 tl raastettua appelsiininkuorta

ripaus suolaa

1 dl hienonnettuja yrttejä (laitoin lehtipersiljaa ja minttua)


Laita uuni kuumenamaan 225 asteeseen. Pese ja kuori porkkanat ja punajuuret. Leikkaa porkkanat pätkiksi (paksuimmat pätkät kannattaa halkaista) ja punajuuret ohuehkoiksi siivuiksi (hanskat kädessä punajuuren kanssa värkkääminen on vähemmän sottaista). Leikkaa ruusukaalien kannasta siivu pois ja poista uloimmat lehdet, jos ne näyttävät huonokuntoisilta. Halkaise ruusukaalit pituussuunnassa kahtia. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise sipulit puoliksi (isot neljään osaan) ja viipaloi valkosipulinkynnet. Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon öljy, vaahterasiirappi, yrtit ja suola. Sekoita ja nosta pelti uuniin. Kypsennä kasviksia noin 25 minuuttia tai kunne ne ovat kypsyneet. Kypsennysaika riippuu siitä, miten isoiksi/pieniksi paloiksi olet ne pilkkonut.

Sekoita kastikeainekset kulhossa ja sekoita paahdettujen kasvisten joukkoon. Nauti salaatti lämpimänä tai kylmänä. Me söimme tätä nuotiomakkaroiden ja ihanan raikkaan kaalisalaatin kanssa.



VALKOPAPUHUMMUS (josta ei ole kuvaa, mutta uskokaa, hyvää tämä on!)

1 prk kypsiä valkopapuja

0,5 dl öljyä

2 valkosipulinkynttä

0,5 dl hienonnettua lehtipersiljaa

2 rkl sitruunamehua

1 rkl seesaminsiemenöljyä

1 tl juustokuminaa

0,5 tl suolaa

Valuta pavut siivilässä. Laita kaikki ainekset korkeaan kulhoon ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Säädä makuja suolalla ja sitruunamehulla mieleiseksesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti