sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Mulligatawny - intialainen kanakeitto

Etelä-Intiasta lähtöisin oleva kanakeitto mulligatawny tuli vastaan netissä jotain aivan muuta etsiskellessä, mutta jäi kaihertamaan mieleen tosi houkuttelevana. Kun googlettelin lisää, tuli vastaan sekä suomeksi että englanniksi aivan valtaisa määrä erilaisia reseptejä. Sehän tarkoitti valinnan vaikeutta. Mikä niistä nyt olisi sellainen tooooosi hyvä??? Kun en osannut päättää, tein oman versioni, vaikka kuuluisan ruuan virittely omatoimisesti, ilman maistelukokemuksia, voisi olla riskaabelia. Joissain ohjeissa oli linssejä, toisissa ei. Joissain oli kookosmaitoa, joissain ei. Yhteisiä nimittäjiä oikeastaan kaikissa olivat kanaliemi, riisi, porkkana, valkosipuli, inkivääri ja curryjauhe sekä aika monessa varsiselleri. Näistä ja muutamista muista aineksista syntyi Kokkeillaan-keittön oikein maukas mulligatawny.

Kun ryhdyin kirjaamaan aineksia muistiin, meinasin säikähtää mahdottoman pitkää raaka-aineluetteloa. Eniten aikaa menee kuorimiseen ja suikaloimiseen, ja sen urakan jälkeen homma hoituu näpsäkästi. Voit tehdä valmistelut vaikka edellispäivänä, niin työpäivän jälkeen ruuanlaitto on joutuisaa. Herkullinen lopputulos palkitsee vaivannäön!


KOTIHARMIN MULLIGATAWNY

 

3 rkl öljyä

1 iso sipuli

1 varsisellerin varsi

1 tl mustia sinapinsiemeniä

1 iso peruna

3 pientä porkkanaa

n. 100 g palsternakkaa

2 tl curryjauhetta

peukalonpään kokoinen pala inkivääriä

3 valkosipulinkynttä

1 omena

litra vettä

2 kanaliemikuutiota

(1/2 tl chilihiutaleita)

n. 1 tl hunajaa

2-3 rkl sitruunamehua

2 kypsää broilerin koipireittä

1/2 dl basmatiriisiä

muutama rouhaisu mustapippuria

1 kevätsipuli

puoli ruukkua lehtipersiljaa (tai korianteria, jos siitä tykkäät)

(tarjoiluun ranskankermaa)


Kuori sipuli, valkosipulinkynnet, inkivääri, porkkanat, palsternakka, peruna ja omena. Raasta inkivääri ja valkosipulinkynnet hienoksi, ja leikkaa muut ainekset ohuiksi noin parin sentin mittaisiksi suikaleiksi. Suikaloi myös varsiselleri. Kuumenna kattilassa öljyä ja kuullota siinä ensin sipulia, varsiselleriä ja sinapinsiemeniä muutaman minuutin ajan sekoitellen. Lisää porkkanat, perunat, palsternakka, omena, valkosipuli- ja inkivääriraaste sekä curryjauhe (ja chilihiutaleita, jos haluat), ja jatka sekoittelua hetki. Kaada kattilaan litra vettä ja murenna sekaan kanaliemikuutiot. Anna keiton kiehua noin 10 minuuttia. Kasvissuikaleet kypsyvät nopeasti. Riivi sillä välin broilerin koipireisistä lihat. Kun kasvikset keitossa alkavat pehmentyä, lisää sekaan riivitty broilerinliha ja riisi. Anna kiehua vielä niin kauan, että riisi on kypsää. Sekoita välillä. Lisää loppuvaiheessa mukaan sitruunamehua ja hunajaa niin, että saat mausta tasapainoisen. Tarkista myös suolaisuus ja rouhi sekaan vähän mustapippuria. Juuri ennen tarjoilua lisää joukkoon silputtu kevätsipuli ja lehtipersilja/korianteri. Laita tarjolle ranskankermaa, jota voi lisätä halutessaan keittolautaselle nokareen. Meidän mielestämme se sopi tähän hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti