keskiviikko 29. syyskuuta 2021

Retrotunnelmaa: Saunaillan makkarapaistos

Kalevassa oli syyskuun 21. päivänä kiintoisa makkarajuttu. Siinä haastateltiin Suomen ruokahistoria -kirjan kirjoittanutta bloggarikollegaa Ritva Kylliä ja pyöriteltiin makkara-aihetta kuin sikaa vartaassa - pitkään ja hartaasti. Juttuun oli liitetty myös ruokaohje, joka houkutteli meidän talouden Armastusta niin vallan kovasti, että mielestäni makkarapaistospuhe oli mennä jo jankutuksen puolelle. Koska olen Hyvä Vaimo, toteutin tämän ruokatoiveen viime lauantaina - tietysti saunailtana. Minun oli vaikea makkarapaistoksesta innostua, kun riisin ja ketsupin yhdistäminen tuntui niin väärältä. Jos kysyisi keneltä tahansa lapselta, niin siinä ei ole mitään väärää!

Ja miten kävikään? Hitti vai huti?

Hitti! Tämä hämmentävä ainesten yhteenliittymä oli hyvää. Riisin ja ketsupin kohtaaminen oli hienovaraista, ja kukapa voisi vastustaa sipulia ja paprikaa. Joudun tekemään toistekin.

Kyllä 70-luvullakin ymmärrettiin hyvän päälle!

 

Basilikan tilalle oikea retrokokki olisi heittänyt kiharaista persiljaa!


SAUNAILLAN MAKKARAPAISTOS


1 lenkkimakkara

1 sipuli suikaleina/renkaina

1 punainen paprika suikaleina/renkaina

sinappia

ketsuppia

n. 2 dl riisiä (minulla oli reilu 2 dl keitettyä villiriisiseosta)

reilusti paprikajauhetta

valkopippuria

hieman öljyä ja vettä kostukkeeksi

(emmental)juustoa


Siivuta makkara. Levitä kerros makkaraviipaleita padan/uunivuoan reunoille ja sivele niiden päälle sinappia ja ketsuppia. Levitä päälle kerros sipuli- ja paprikasiivuja ja paprikajauhetta ja valkopippuria (unohdin täpinöissäni nämä ripottelut). Tee tällaisia kerroksia niin kauan kuin aineksia riittää. Lisää padan keskelle keitetyt riisit, joihin olet sekoittanut paprikajauhetta (ja ketsuppia, kuten ohjeessa, mutta minä en laittanut). Kostuta annos vedellä ja öljyllä. Minä en tätä tehnyt, koska riisi oli irtonaista ja mehevää. Turautin vain päälle vähän ketsuppia. Päälle levitetään kerros juustoraastetta tai juustosiivuja (meillä sattui olemaan pizzajuustoraastetta).

Peitä paistos kannella/foliolla ja paista uunissa 200 asteessa puoli tuntia. Minä otin puolivälissä folion pois, että juusto sai väriä.


Näin rakentuu retropaistos.

1 kommentti:

  1. Kuulemma tämä kommentointi ei toiminut, kokeilen josko nyt toimisi.

    VastaaPoista