maanantai 16. tammikuuta 2023

Lemon curd -paistos

Satuin joskus ruudun äärelle, kun siellä kokkasi Donald Skehan -niminen tyyppi. Tähtäsin sitten toiseenkin kertaan samaan aikaan sohvalle, kun näytti olevan niin kivan näköisiä pöperöitä. Sittemmin olen seuraillut hänen sivujaan netissä. Tämän postauksen sitruunatahnapaistos tai -vanukas tai -kakku on niiden selailujen tulosta: lemon curd pudding houkutteli helppoudellaan! Olen tehnyt tätä paistosta nyt kolme kertaa: 1) Käytin lime curdia, koska se oli avattu ja siellä oli juuri sopivasti tahnaa puolikkaaseen annokseen. Hyvä, oikein hyvä lopputulos!  2) Unohdin paistoksesta kananmunan, ja sain aikaan paksun ja tahmean ja kuohuvan kastikkeen. Huono, oikein huono!  Ei jatkoon, vaan roskiin. 3) Muistin kaikki ainekset, ja paistoaika oli passeli. Oikein hyvää! Aion tehdä tätä vielä jatkossakin, koska paistos on helppo tehdä (ja helppo unohtaa kananmunan käyttö, hah) ja tiskiä tulee vain vähän. Kaikki ainekset vain sekoitetaan ja taikina kaadetaan vuokaan (jossa käytin leivinpaperia, joka sekin vähensi sotkua).

Donald livautti lemon curdinsa taikinan sisään vasta vuokaan, summittaisesti sen sinne sekoittaen, ja kaatoi valmiin paistoksen päälle lämmitettyä lemon curdia. Minä skippasin nämä molemmat vaiheet, lisäsin sitruunatahnan suoraan taikinaan ja olin silti tyytyväinen lopputulokseen. Lisänä meillä oli vaniljajäätelöä, koska en viitsinyt alkaa vatkata kermaa. Olisihan siitä tullut taas lisää sotkua :)

Nyt täytyy vaan miettiä, millä nimellä tätä jälkkäriä kutsutaan suomeksi. Sitruunatahnavanukas? Sitruunatahnakakku? Lemon curd -paistos? Sitruunatahnapaistos?

 


LEMON CURD -PAISTOS (4 reilua annosta)

110 g voita kuutioituna (huoneenlämpöisenä)

100 g sokeria

100 g jauhoja

kukkurallinen teelusikallinen leivinjauhetta

2 isoa kananmunaa

yhden (luomu)sitruunan kuori raastettuna (keltainen osa)

hyppysellinen jauhettua vaniljaa

n. 4-5 ruokalusikallista sitruunatahnaa (sekoita heti taikinaan tai lisää vasta vuokaan vähän sekoittaen, kummin haluat)


Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Pese sitruuna ja raasta kuoriosa. Laita kaikki taikinan ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina voideltuun (tai leivinpaperilla vuorattuun) vuokaan, koko noin 20 x 14 x 5 cm. (Minun kuvissani oleva annos on puolikas annos tästä ohjeesta ja pienemmässä vuoassa paistettu.) Nosta vuoka uuniin ja paista noin 20 - 25 minuuttia. Kun vuoan ottaa pois uunista, saa paistos olla vielä vähän hytkyvää. Älä siis paista liian pitkään (vaikka hyvältä se maistuu niinkin). Tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera. Jos haluat, voit lämmittää lemon curdiakin lisukkeeksi Donaldin ohjeen mukaan.


2 kommenttia:

  1. Jääkaapissa aukaistu prk lemon curdia, joten viimeistään loppuviikosta kokeilen tätä. Kiitti vinkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä resepti on just täydellinen niihin tilanteisiin, kun on avattu lemon curd -purkki jääkaapissa eikä keksi, mihin sen käyttäisi.

      Poista