maanantai 14. marraskuuta 2011

Kalkkuna tonnato


Ihana italialainen ruokakulttuuri pitää sisällään ruokalajin nimeltä vitello tonnato eli vasikanpaistia tonnikalakastikkeella. Yhdistelmä kuulostaa juuri niin eriskummalliselta, että sitä on pakko kokeilla. Vasikanpaistin puuttuessa lihaköntsänä oli kalkkunarulla, koska kalkkuna kuulemma on passeli tonnaton kanssa syötäväksi. Näin annoin itseni ymmärtää Kannat kattoon -blogia viime talvena lukiessani. Ajatelkaa, siitä saakka on mielen sopukoissa kummitellut kalkkuna tonnato! Ja tämä on vain yksi ilmenemismuoto saamattomuudestani...

Kävikin sitten niin, että vihdoin kun kalkkuna tonnato lähti valmistumaan Kotiharmin köökissä, ei talosta löytynyt kuin ruokalusikallinen majoneesia. Oli jopa sardelleja ja kapriksia, mutta majoneesia...ehei. Lyhyen nettisurffailun (Olivia-lehti, Pirkka, Kaikki äitini reseptitHellan ja viinilasin välissä jne...) jälkeen totesin, että kukin tyylillään ja niin sitten mentiin niukalla majoneesilla ja vähän runsaammalla creme fraichella. Kun ei ole vertailukohtaa ravintolakokin tonnatosta, niin rohkenen luonnehtia omaa versiotani oikein maukkaaksi. Pläjäys oli melko suolainen - siis kalkkunarulla ja tonnato - joten seuraavalla kerralla (kyllä, teen tätä uudelleen) ostan kalkkunanfileen naturel. Ja ehkä myös majoneesia :)

Söimmä usein alkuruokana tarjottavan kalkkuna tonnaton pääruokana kera valkosipulirisoton.
KALKKUNA TONNATO

1 kalkkunarulla (paistovalmis, kypsyystikulla varustettu)
-paista kalkkuna paketin ohjeen mukaan eli niin kauan kunnes tikku pongahtaa ylös (paketti lupasi n. 80 minuuttia, meillä kesti piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiitkään)

2 rkl kapriksia
2 rkl oliiviöljyä
6 sardellifilettä
1/2 sitruunan mehu
1 prk tonnikalaa öljyssä (valitse laadukas!)
1 rkl majoneesia
2 rkl creme fraichea
1/2 tl juoksevaa hunajaa

Surauta kaprikset, oliiviöljy ja sardellifileet tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella), lisää valutettu tonnikala, lähes kaikki sitruunamehu sekä majoneesi, creme fraiche ja hunaja. Surauta taas, kunnes saat tasaista tahnaa. Maista ja lisää halutessasi loputkin sitruunamehusta. Tahna valmis!

Pippaloihin tämä olisi oivallinen ruoka, nimittäin lihan voi (ja kannattaisikin) paistaa jo tarjoamista edellisenä iltana. Me popsimme lihan jo pian paiston jälkeen, eikä huonoa ollut näinkään.

5 kommenttia:

 1. Olen kerran syönyt tätä ruokaa Italiassa, olimme Gardalla ja summassa valitun hotellin hintaan kuului illallinen, sokkona valitsimme ruokia sisäänkirjoittautumisen yhteydessä. Emme oikein tienneet mitä söimme, mutta kyllä sillä vatsan täytti. Olen miettinyt, että pitäisi kokeilla itsekin valmistaa:)

  VastaaPoista
 2. Tai siis, se oli vasikkaa:) Kai, ehkä vissiin.

  VastaaPoista
 3. Oi, olet päässyt Aidon äärelle! Siis vasikan :) Tee sinäkin, kun on oikein vertailupohjaakin.

  Äsken muuten kuului Armastuksen kommentti postaukseen: "Sehän näytti nuissa kuvissa paremmalta kuin luonnossa." Eläköön pikkuinen punainen pokkarikamera!

  VastaaPoista
 4. Oliko munia ja öljyä? Olisit voinu tehdä majoneesin itte?

  Mutta hyvää tämä on, oon tehny sitä viime vuosina kaikkiin juhlien noutopöytätarjoiluihin, sopii siihenkin hyvin.

  VastaaPoista
 5. Voi Nanna, arvaa vaan olinko hölmistynyt, kun oivalsin eilen illalla, pari päivää tonnaton jälkeen, että majoneesi olisi valmistunut omin voimin :)) Aavistuksen hitaasti on taas rattaat pyörähtäneet päässä...

  VastaaPoista