keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Raisan rakuunaporo

Kuten sanottu pikkujoulupostauksessa, maksapasteijasuunnitelma vesittyi ja herkkupöytään tuli sen sijasta poronfilettä. Mitä herkkua! Ohje on yksinkertainen, helppo ja nopea (ja näköjään melko epämääräinen):

RAISAN RAKUUNAPORO

1 poron ulkofile
suolaa
mustapippuria
kuivattua rakuunaa

Poista fileestä kalvot, jos ne ovat vielä tallella (meidän file oli valmiiksi kalvoton). Pätkäise file kahteen osaan (tai siis meillä se ainakin oli niin pitkä, ettei olisi mahtunut pannulle kuin metrilenkkimakkaratyyppisenä kiemurana). Sivele fileen pintaan vähän öljyä. Suolaa ja pippuroi file ja ripottele päälle rakuunaa. Paista fileet kuumalla pannulla - muutama minuutti per puoli riittää. Nosta fileet uunivuokaan ja laita hetkeksi 200-asteiseen uuniin. Rakuunaporomestari ohjasi kaupassa tavatessamme, että 65 on hyvä sisälämpötila, mikäli paistolämpömittaria käyttää. Minä en siinä vieraittenviihdytystohinassa moista kaapista kaivanut, enkä myöskään muistanut katsoa kellosta, kauanko file oli uunissa. Ei kymmentä minuuttia kauempaa missään nimessä. Tämän jälkeen fileet lepäsivät vuoassansa folion alla ehkä kymmenisen minuuttia ja sitten vasta leikkasin ne siivuiksi. Liha oli punertavaa, mehevää, maistuvaista, suussasulavaa, ihanaa ja ....no, ihanaa.

---

Enpä olisi itse ymmärtänyt laittaa rakuunaa poron mausteeksi! Rakuunavinkki tuli kuitenkin niin luotettavalta lähteeltä, että tottelin epäröimättä. Onneksi.

2 kommenttia:

  1. Kuola valuu...oikein laitettu poron file on yksi suurimmista herkuista. Riistaa alkaa olla kolmen kuukauden reissun jälkeen ikävä kun yleensä syömme paljon hirveä.

    VastaaPoista
  2. Riista on tosiaan hyvää! Minulla on aiemmin porokokkailut tapahtuneet poronkäristyksen merkeissä, mutta nyt aion hakeutua fileen ääreen useammin. Hirvi on tutumpaa. Pitkän odottelun jälkeen hirvi ja poro ja muut maistuvat sitten entistäkin ihanammilta!

    VastaaPoista