sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Uppomunat kelmussa, hedelmät lasissa

Ruokamaailma on niin ihana! Aina löytyy jotain sellaista, mistä ei ole aiempaa kokemusta -joko makukokemusta tai tekokokemusta. Ja entäs ruokablogit - mikä aarreaitta ja innostuksen lähde! Tänä aamuna keittiön pöydällä pikkuläppärin ruudulla seurassamme oli Ankerias Vipunen -ruokablogi, jonka erinomaisen ohjeistuksen mukaan teimme Arzak uppomunia. Uppomunien teko on monesti mielessä ollut, mutta arkuus niiden tekoon on ollut liian suuri. Kun Ankerias esitteli blogissaan tämän uppomunareseptin, tiesin aikani koittaneen.

ARZAK UPPOMUNAT

kananmunia
suolaa
öljyä
kelmua
keittiönarua
vettä
Vuoraa pieni kulho kelmulla ja voitele se öljyllä. Riko kananmuna kelmun päälle ja ripottele päälle vähän suolaa. Tee kelmusta sitten nyssykkä ja sido se tiukasti kiinni narulla. Narussa täytyy olla sen verran pituutta, että siitä voi pitää kiinni keittämisvaiheessa.

Keitä kattilassa vesi kiehuvaksi ja vähennä lämpöä, kun vesi on alkanut kunnolla kiehua. Odota, että vesi kiehuu nätisti poreillen. Nosta munat veteen. Pidä huoli, etteivät ne kosketa pohjaa tai reunoja. Keitä munia tasan 4 minuuttia 20 sekuntia (juu, tarkkaa on). Nosta munat kattilasta ja anna jäähtyä minuutin verran ennen kuin poistat varo-varo-vasti kelmun.

Laitoimme paahtoleivän päälle pannulla nopeasti paistettua serranokinkkua ja uppomunan. Eikö ole nätti tuo valkosipulimainen munanyytti?!

Jälkiruokana oli HEDELMÄSMOOTHIE (kahdelle):

1 banaani
1 päärynä
1 mandariini
1 omena
appelsiinimehua

Pilko hedelmät kannuun ja kaada päälle vähän mehua. Surraa tasaiseksi sauvasekoittimella tai jollain härrävärkillä.

4 kommenttia:

 1. Minä juuri aamulla kävin katsomassa Ankeriaan blogista, että miten se menikään, mutten vielä kokeillut. Itse en pidä niin vähän keitetyistä kananmunista, mutta puoliskolle voisi tyrkyttää, sillä haluan tuota kokeilla:)

  VastaaPoista
 2. Kannattaa kokeilla kyllä. Siinä on tekemisen riemua, vaikkei syöminen niin kiinnostaisikaan :)

  VastaaPoista
 3. Ai te olitte tehneet näitä :) kiva! Se 4 min 20 sekunttia on muuten David Changin muunnos alkuperäiseen Arzakin ohjeeseen, jossa munia keitettiin 50 sekunttia vähemmän. Tarkkaa touhua tosiaan :)

  VastaaPoista
 4. Minun makuuni (ja Armastuksenkin) tuo 4 minsaa 20 sekkaa oli erittäin hyvä! Emme olisi pahastuneet kymmenestä lisäsekunnistakaan. Kiitos tarkasta ohjeistuksesta Ankerias!

  VastaaPoista