lauantai 18. helmikuuta 2012

Uunin sotkijat, osa 2 - sitruunavanukas

Pari tuntia edellisestä sotkennasta uunin pohjalla tirisi taas. Jippii.

Tällä kertaa tuoksu oli mukavan sitruunainen ja tunnelma jännittyneempi. Onko jo valmista? Otanko jo pois? Saako se vielä hytkyä ja hyllyä? Uunissa oli nimittäin "Baked whole lemon pudding" Donna Hayn Fast, fresh, simple -kirjan ohjeen mukaan, eikä uuden jälkkärin koostumuksesta ollut mitään tietoa. Ohjeessa neuvottiin pitämään vanukasta uunissa 22-24 minuuttia, mutta siinä vaiheessa, kun omani olivat olleet uunissa 25 minuuttia, olivat ne nestemäisen oloisia ja vaaleita. Annoin olla varmaan 35 minuuttia ja otin pois, kun alkoi olla sitä tirinää uunin pohjallakin. Paistamisen jälkeen vanukkaat lepäsivät hällän päällä vartin verran, jotta liika kuumuus kaikkoaisi.

Kiva ohje, kiva vanukas! Hauskaa tässä oli se, että sitruunan hedelmäliha on menossa mukana, ei pelkästään mehu. Lämpimän sitruunaisen annoksen täydensi vaniljajäätelö, meillä se oli pyörryttävän ihanaa Sortolan jäätelön vanilja madagaskar -jätskiä.


Tässä on ohje vapaasti suomennettuna ja desilitroiksi sovellettuna:

SITRUUNAVANUKAS (4 annosta)

1 sitruuna
2,5 dl sokeria
n. 2 rkl voita sulatettuna
3 munankeltuaista
hiukan vajaat 2 dl kuohukermaa
2 rkl Maizenaa (maissitärkkelystä)

vaniljajäätelöä

Kuumenna uuni 160 asteeseen. Kuori sitruuna veitsellä niin ettei valkoista osaa jää juurikaan jäljelle. Paloittele sitruuna kahdeksaan osaan, poista siemenet. Soseuta sitruuna ja sokeri sauvasekoittimella (tai blenderissä) tasaiseksi seokseksi. Lisää sulatettu voi, keltuaiset, kerma ja Maizena ja surraa jälleen, kunnes seos on tasaista. Kaada seos neljään voideltuun vuokaan ja nosta uuniin. Paista reilut parikymmentä minuuttia tai pidempäänkin. Vanukkaiden pintaan saa tulla vähän väriäkin. Anna vanukkaiden jäähtyä hetken ajan, mutta tarjoile kuitenkin lämpimänä vaniljajäätelön kera.

Eikö ne näytä aika samanlaisilta? Minun ja Donnan vanukkaat. Tuo kupissa oleva vaniljajäätelön määrä ei riittänyt alkuunkaan, tarvittiin vielä toinen, entistä muhkeampi pallo.

2 kommenttia:

  1. Minulla käy noiden uunihyydytysten kanssa aina ihan samalla lailla, reseptien minuuttimäärät ei päde alkuunkaan. Mikä kumma siinä on, oisko uunista kiinni... Kivan oloinen resepti, aina kun joku lämmin juttu tarjotaan näin vaniljajäätelön kera, niin oon heti ihan myyty.

    VastaaPoista
  2. Uuneissa on kyllä eroja, joten varmaan sillä on osuutensa. Toisekseen esim. kermatuotteet ovat täällä Suomessa vähän erilaisia kuin tuolla maailmalla (esim. double cream tai vastaavat) ja sekin voi vaikuttaa aikoihin. Minustakin lämmin ja kylmä ovat jälkkäreissä ihana juttu!

    VastaaPoista