lauantai 18. helmikuuta 2012

Uunin sotkijat, osa 1 - lempeä punajuuripaistos

Tänään olen sotkenut uunia oikein urakalla. Olen paistanut suolaista ja makeaa pikku kupposissa, eikä kummallakaan kerralla (ensimmäisistä uuninpohjatirinöistä en siis oppinut) niiden alla ollut mitään suojana. Olisi helpompi pestä vuoka tai lautanen kuin uuni.

Minulla on selitys tälle ajattelemattomuudelle ja piittaamattomuudelle: Ruuanlaiton alkuhetkillä apukokkini Armastus (kyllä, hyvin moni asia on lopulta jonkun toisen...siis miehen syytä) ehdotti ihan äkkiarvaamatta, että jääkaapissa olevista punajuurista voisi tehdä jotain lisuketta kuhalle. Kun ei ole mikään punajuuri-intoilija hän, niin hämmästyin, eikä ajatus sitten enää oikein toiminutkaan. Punajuurilisuke kuitenkin onnistui ja toimi oikein hyvin paistetun kuhan ja uunijuuresten seurana.

LEMPEÄ PUNAJUURIPAISTOS VALKOHOMEJUUSTOLLA (kahdelle)

1 iso punajuuri
pätkä purjoa
suolaa
mustapippuria
meiramia
valkohomejuustoa
n. 1 dl kuohukermaa

Kuori punajuuri ja raasta se melko hienoksi raasteeksi. Silppua purjosipuli ja yhdistä se mausteiden kanssa punajuuriraasteeseen. Laita vähän punajuuriraasteseosta kumpaankin kuppiin ja leikkaa valkohomejuustosta pari ohuehkoa siivua päälle. Nostele loppu raasteseos kuppeihin ja kaada kermaa päälle. Leikkaa pinnalle vielä siivu juustoa.

Paista 225-asteisessa uunissa 45 min - 1 tunti, tai kunnes punajuuri alkaa olla pehmennyt.

Kerman ansiosta paistos kiehui ja kuohui mukavasti, jopa yli reunojen.


Paistos oli pinnaltaan tumma ja rapsakka, sisältä upean värinen ja mehevä. Maku oli samettinen, ah nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti