sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Aprikoosi tykkää rahkasta

Tykkää se jugurtistakin - ja sitruunasta, mutta olisi mennyt otsikko turhan pitkäksi näillä lisäyksillä.

Kevät tuo keittiöön keltaisen eli tekee mieli leipoa jotain, jossa on auringon väriä. Yhtenä iltana tekaisin pikaisesti ja "Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat leivontaohjeet" -kirjan (toim. A-M. Tanttu) muuatta reseptiä (Raikas persikkarahkatorttu) soveltaen leivonnaisen, josta tulikin melkoisen maukas. Ihan varalta tallensin siitä pari kuvaa kameraan, jos vaikka olisi niin hyvää, että kannattaisi blogata ohje. Piirakka oli hyvää ja nyt parin päivän kuluttua vieläkin parempaa.



APRIKOOSI-RAHKA-JUGURTTIPIIRAKKA

125 g margariinia
1 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
n. 1 tl raastettua sitruunankuorta

Vatkaa hiukan pehmennyt margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja vaahdota. Lisää lopuksi jauhot ja sitruunankuoriraaste ja sekoita hyvin. Levitä pohja pyöreän piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

1 tlk aprikoosinpuolikkaita
250 g maitorahkaa
n. 250 g turkkilaista jugurttia (minä laitoin Valion laktoositonta)
2 kananmunaa
reilu desilitra sokeria
1/2 sitruunan mehu

Sekoita rahka, jugurtti, munat, sokeri ja sitruunamehu hyvin sekaisin. Nostele aprikoosinpuolikkaat taikinapohjan päälle. Kaada päälle rahka-jugurttiseos.

Paista piirakkaa 175 asteessa 45-60 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja reunat ovat saaneet hiukan väriä.

4 kommenttia:

  1. Aprikoosi on kyllä tosi hyvää piirakassa. Mä metsästän ohjetta sellaiseen sveitsiläiseen aprikoosipiirakkaan, joka on ihanasti makea ja kirpeä yhtä aikaa, muropohja, ehkä kerma ja munia, oikein simppeli. Anyone?

    Oliko tässä yhtään mukana sellaista kirpeyttä?

    VastaaPoista
  2. Kirpeyttä oli, kyllä! Olen vuosien mittaan tehnyt yhden jo toisenkin(kymmenen) rahkapiiraan ja olin tähän todella tyytyväinen. Meistä kumpikaan ei välitä kauhean makeista rahkapiirakoista. Tämänkertainen versio oli moneen vuoteen paras! Sitruunankuori, jota lisäsin taikinaan, antoi myös pohjalle mainion maun.

    VastaaPoista
  3. Ja miten ihana tuo turkoosi Kastehelmi-lautanen onkaan! Onko se niitä vanhoja malleja? Meillä on vielä muutama noita ehjinä kesäparatiisin serviisissä, tykkään niistä kovasti. Ihana kontrasti tuohon vaaleaan piiraaseen ja keltaisiin aprikooseihin.

    Hupsan, tulipa aika "ulkoruoallinen" kommentti. :)

    VastaaPoista
  4. Tusla: Ulkoruoalliset kommentit hyväksytään :) Turkoosi kastehelmi ON ihana! Se on sitä kymmeniä vuosia vanhaa sarjaa, ja itse asiassa alaosa kaksikerroksisesta tarjoiluvadista. Ylempi, pienempi lautanen on missäliekaatiksella ja jäljellä on vain tämä yksi vati pieni reikä pohjassansa.

    VastaaPoista