maanantai 16. heinäkuuta 2012

Kaaliloota

Perjantaina vein Armastuksen syömään ravintola Hugoon (jossa en olekaan ennen käynyt) torinrantaan. Nautiskelimme hinta-laatusuhteeltaan erinomaisesta Early bird -menusta, joka on klo 16-18 välillä tarjoiltava kolmen ruokalajin ja kolmenkymmenen euron hintainen kokonaisuus. Ruokabloggari kieriskeli harmistuksesta, kun ei ollut ottanut kameraansa mukaan, mutta kehräsi mielihyvästä ihanien makujen äärellä. Söimme tuorehernekeittoa, meritaimenta ja creme bruleeta, ja tulimme kylläisiksi ja hyvälle tuulelle. Suosittelemme siis saapastelemaan Hugoon!

Lauantaina palattiin perusasioiden äärelle ja syötiin kaalilootaa. Mitäs te muut teette? Kaalilaatikkoa? Kaalipataa? Ja millaisin reseptein? Minä teen nykyisin useimmiten pikaista kaalipataa, mutta kerran pari vuodessa on hyvä haudutella perinteisempää kaalilootaa. Nyt tein oikein mehevän ja muhevan kaalipadan aika runsaalla ohralla, ja lopputulos oli hyvin täyteläisen makuinen. Siirappia olen ruukannut laittaa aina hiukan, mutta nyt se oli loppuslut, joten käytin ruskeaa sokeria.

KAALILOOTA KAALIPATA KAALILAATIKKO (kun en osaa päättää, millä nimellä tätä kutsuisin)

n. 1,5 dl ohrasuurimoita
n. 5 dl vettä
1 lihaliemikuutio

400 g sikanautajauhelihaa
kilon kaali
3 pientä uutta sipulia varsineen
2 porkkanaa
10 maustepippuria +vähän maustepippurirouhetta
ripaus valkopippuria
suolaa
laakerinlehti
n. 1 rkl ruskeaa sokeria (tai siirappia)
n. 3 dl vettä

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja ohrasuurimot kiehumaan lihaliemikuution kanssa. Keitä ohra suunnilleen puolikypsäksi.

Ohrasuurimoiden kiehuessa paista jauheliha ja mausta se suolalla, valkopippurilla ja maustepippurirouheella. Nosta ruskistettu jauheliha pataan. Suikaloi kaali, sipulit ja porkkanat. Paista ainakin puolet kaalisilpusta öljyssä pannulla niin, että ne vähän pehmenevät ja saavat hiukan väriäkin. Minä paistoin kaikki, myös porkkanat ja sipulit kaalien kanssa, kahdessa erässä. Siirrä kasvikset pataan, lisää sinne myös kokonaiset maustepippurit, laakerinlehti ja sokeri (tai siirappi). Lisää joukkoon myös keitetty ohra ja mahdollisesti jäljellä oleva keitinliemi. Voit lisätä pataan vielä muutaman desilitran vettä, sillä ohra imaisee nestettä uunituksen aikana. Laita kansi pataan ja työnnä pata uuniin. Paista pari tuntia. Puolivälissä kannattaa kurkistaa, tarviiko nestettä ja suolaa lisätä. Lisää jos tarttee, ja jatka kypsennystä.



Lopuksi kuuma kysymys: Puolukkaa vai ketsuppia? Siis kaalilaatikon kanssa? Olen nähnyt molempia, itse pistelen puolukkahilloa tai -sosetta.

9 kommenttia:

  1. Tuo ketsuppijuttu on niin hullu! Tiedän kyllä jonkun sitä käyttävän tämänkin ruoan kanssa, mutta silti: ihan pähkähullua (mutta paistetun kananmunan päällä ketsuppi on hyvää).

    Minusta kaalipata ja kaalilaatikko on eri asioita. Pata tehdään hellalla, laatikko pitkän kaavan mukaan uunissa. Kaaliloota taas sama asia -laatikon kanssa.

    Mutta kaali on kaikissa muodoissa mahtista!

    VastaaPoista
  2. Se vielä, että Hugossa olen käynyt joskus viitisen vuotta sitten - oli hyvä silloinkin! Söin siellä vihersalaatin, joka oli käsittämättömän hyvää ja sisälsi vain salaatteja ja kastiketta. Simple=best.

    VastaaPoista
  3. Minäkin tujautan joskus paistetun kananmunan päälle ketsuppia! En tiiä mistä se malli on tullut, mutta kaikessa hassuudessaan on hyvää. Kaali on niin ihanaa, että kaalilaatikkoa tehdessä saa olla tarkkana, että suuhun ei katoa puoli kaalta ennen kuin se ehtii pataan. Ja kyllä, yksinkertainen on kaunista - ja hyvää!

    VastaaPoista
  4. Minä teen kaalilaatikkoa vain silloin, kun teen käärykeitäkin. Kyllästyn aina kääryleiden nykertelyyn ja täytettä tahtoo jäädä, joten silppuan kaalin keskipalleron ja kippaan kaiken vuokaan. Pidän kovasti kaalilaatikosta, muttei se oikein uppoa meillä teiniosastoon. Puolukkaa kiitos, ei ketsuppia, herranen aika! :D

    VastaaPoista
  5. Ei herraisä kaalilaatikon kanssa mitään ketsuppia enkä kyllä paistetun munankaan päälle sitä laita. Munan kanssa tosin vois kokeilla, mutta kaalilaatikon kanssa en lähde moiseen urheiluun.

    Mun äiti tekee kaalilaatikon niin, että kaalin, jauhelihan, sipulin ja riisin lisäksi laittaa sinne munamaidon. Näin on äidin kotonakin loota tehty. Se on mulle se lapsuuden kaaliloota. Mutta kaalipata pitkään tai lyhyemmin haudetettuna maistuu oikein hyvin myös.

    Kaali on kyllä mainio laatikossa, padassa, salaatissa tai raasteessa, slurps!

    Outi

    VastaaPoista
  6. Campasimpukka, kaalikääryleiden teko se onkin hommaa, huh huh, vielä en ole tälle kesälle siihen ryhtynyt.

    Outi ja Campa: Hyvä, ei ketsuppia!

    Outi: Ensimmäistä kertaa näin semmoista munamaitokaalilootaa kimppakämppäaikoinamme, hyvää oli sekin. Itse en ole tullut tehneeksi.

    VastaaPoista
  7. Siis ketsuppia, kaikkea sitä kuuleekin. Meillä tehdään laatikkoa, pitkän kaavan mukaan hauduttamalla tuntikausia. Paljon siirappia ja sopivasti meiramia. Ja sitten syödään niin, että napa rutajaa. Ihan lempiruokaani.

    VastaaPoista
  8. Kaalilaatikko ja kaaliruuat ovat meijän perheessä syysruokaa. Ja meillä se tehdään uunissa hitaasti ja hartaasti haudutellen, kuten sinäkin, mieluummin ohran, kuin riisin kera. Täyteläisen maun antaa myös munamaito ja pienet voinokareet laatikon pinnalla. Maukasta! Ja puolukkahillon kera ehdottomasti, samoin kuin ne työläät kaalikääryleet.

    VastaaPoista
  9. Jonna ja Sanni: Pitkään hauduttelu on kaalilaatikossa kyllä avain onneen ja maut ovat sitten taivaalliset. Ja Sannikin laittaa munamaitoa, kuten hiukan Oulua pohjoisempaa kotoisin oleva frendini!

    Vaan mistä ne kasvaa ne ketsupin käyttäjät????? Siis kaalilaaatikkoketsupistit!?

    VastaaPoista