maanantai 9. heinäkuuta 2012

Kesä rullaa :)

Kesärullat, riisipaperirullat, vietnamilaiset rullat...mitkälie. Mutta hyviä!

Talvisissa chilibileissä Kokit ja potit -huushollissa näin ensi kertaa itämaisten riisipaperirullien valmistusta ja yritin olla emännän apuna hommassa. Höpsis, sanon minä. Tunaroin (rikoin ja ruttasin), mutta sieluun jäi sirittämään ajatus kääryleiden teosta. Koska näitä rullia käsittääkseni kutsutaan kesärulliksi, niin johan niitä nyt helteiselle piknikille oli syytä tehdä. Talvella herkutelluissa rullissa oli täytteenä ylikypsää lihaa, mutta omiin rulliini laitoin marinoituja katkarapuja, jotka tein jotenkin näin:

MARINOIDUT KATKARAVUT (riittivät noin neljääntoista kääryleeseen)

2 pss (á 180 g) isoja katkarapuja
n. 2 rkl inkivääriä raastettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna
n. 1 tl ruskeaa sokeria
loraus soijakastikettta
yhden limen mehu
tiraus riisiviinietikkaa
1 pieni chili silputtuna

Sulata katkaravut jääkaapissa yön yli. Valuta sulaneet ravut. Raasta inkivääri ja valkosipuli kulhoon ja lisää joukkoon muut marinadin aineet. Sekoita ja lisää joukkoon valutetut katkaravut. Sekoita hyvin ja anna maustua muutaman tunnin ajan jääkaapissa. Marinadilientä ei tarvitse olla niin paljon, että ravut peittyvät, kunhan muistat marinoitumisen välillä käydä sekoittelemassa rapuja.

Sitten oli aika ryhtyä rullaatirullaamaan:

Olin suikaloinut valmiiksi kurkkua, porkkanaa ja valkoretikkaa sekä uutta sipulia. Myös salaatinlehdet odottivat pestyinä rullien sisään pääsyä. (Idut, jotka olin tätä tarkoitusta varten ostanut, unohdin jääkaappiin.) Etualalla on riisipaperiarkki suoraan paketista otettuna...

...ja tässä kuvassa samainen arkki lämpimässä vedessä (niin lämmintä/kuumaa kuin kätesi kestävät) liotettuna.

Kokkipottien Hannelea plagioin tässä, kun nostin lionneen riisipaperiarkin leivin-/keittiöliinan päälle. Sitten kasasin arkille täytteitä...

...ja kääräisin koko komeuden paketiksi. Ei tullut järin nättejä, ei. Enkä täpinöissäni muistanut ottaa rullista kuvia mitenkään nätimmin aseteltuina (edes yhdessäkään piknikkuvassa ei ollut rullan nurkkaakaan, joskaan ei kovin monta kuvaa ruuasta ylipäänsä...). Hirmu hyviä näistä tuli kyllä! Dippailimme rullia tavallisessa makeassa chilikastikkeessa ja toisessa kastikkeessa, jonka ainesosia saati määriä en oikein muista. Ehkä laitoin soijakastiketta, kalakastiketta, inkivääri- ja valkosipuliraastetta ja... vettä vähän. Ja en vissiin muuta. Olis kannattanut tehdä soosi ajatuksen kanssa ja laittaa aineet ja määrät muistiin, oli nimittäin hyvää se.

8 kommenttia:

  1. Et sinä mitään tunaroinut! Höpsis!

    Katkikset paperin sisällä, nam.

    VastaaPoista
  2. Minä olen liottanut kylmässä vedessä, mistäköhän olen sen saanut päähäni? Aika kiireissään siinä saa olla, ettei jää ajatuksissaan tupakoimaan, muuten levy ehtii liian lötköksi. Ja eka on aina karmean näköinen, vähän kuin letunpaistossa, eka menee "koiralle" :)

    VastaaPoista
  3. Näitä olen jo pitkään himoinnut, mutta eipä vain riisiarkkeja pikkukylästä saa. Asun kuitenkin Oulun vaikutuspiirissä, joten kyselenkin, että mistä näitä löytää, niin osaan tehdä täsmähyökkäyksen seuraavalla (harvinaisella) kaupunkivisiitilläni.
    Kiitos jo etukäteen :)

    VastaaPoista
  4. Hannele, katkikset oli kyllä tosi hyvä valinta, mutta seuraavalla rullauskerralla tällään sisälle lihhaa.

    Campasimpukka: Minä sain tuon lämpimän veden päähäni Hannelelta :) Mulla ei pelkästään ensimmäinen ollut kamalan näköinen, vaan kaikki! Ei se näyttänyt syöjiä onneksi haittaavan.

    Paula: Minä ostin omat arkkini kauppahallin itämaapuodista (jolle varmaan on jokin asiallisempikin nimi olemassa).

    VastaaPoista
  5. Ja minä sain lämpimän veden päähäni jostain itämaisesta keittokirjasta! Kylmä vesi vois olla tosin käsiystävällisempi.

    Hallin itämaapuodista minäkin olen papruja hankkinut, joskin muistelen ostaneeni niitä myös Prismasta.

    VastaaPoista
  6. Kiitos ostospaikkatiedosta! Enpä minäkään mitään virallisempaa nimeä tuolle putiikille muista :)

    VastaaPoista
  7. Namnam, herkullisia olivat! Ja kuppikakut ihan taivaallisia!

    t. Piknikkiläinen Puokkarilta

    VastaaPoista
  8. Piknikkiläinen: Hyvässä seurassa ruoka maistuu kaksinverroin paremmalta :)

    VastaaPoista