maanantai 9. heinäkuuta 2012

Täyden kympin kuppikakut

Lauantain synttärisankaritar toivoi juhlapiknikille kuppikakkuja, ja sitä kautta pääsinkin elämäni ensimmäistä kertaa moisia leivonnaisia tekemään. Muffinssit/muffinit (millä nimellä niitä nyt oikeasti sitten kutsutaankin) ovat tuttuja, mutta piti vähän opiskella, että miksi ne ovat eri asioita. Sivistin itseäni Hesarin artikkelia lukemalla, vilkaisepa sinäkin.

Elämäni ensimmäisille kuppikakuille annan arvosanan "elämäni parhaat kuppikakut". Kuppikakut saivat myös juhlapiknikin syöpöttelijät päästämään suistaan kehuja. Raparperikuppikakkujen reseptiin pääsin kiinni tuosta edellä mainitusta artikkelista. En ehtinyt keitellä raparperisiirappia (jonka ohje löytyy tuosta reseptilinkistä), enkä halunnut hellepäivänä kasata kakkusten päälle kermavaahtoa. Voipohjaisia kuorrutteita, jotka kuppikakuissa lienevät melko yleisiä, en myöskään halunnut nyt ajatellakaan. Jotain päälle piti kuitenkin saada ja niin syntyi (varmaan jostain netin syövereistä sain vaikutteita, en vain muista mistä) tuorejuusto-rahka-tomusokerikuorrute. Oikein oli raikas ja tähän tarkoitukseen sopiva.


RAPARPERIKUPPIKAKUT (14-18 kakkua vuokien koosta riippuen)

3,5 dl veh­nä­jau­ho­ja
1 tl va­nil­ja­so­ke­ria
1 tl lei­vin­jau­het­ta
120 g voita (tai margariinia)
2 dl so­ke­ria
2 isoa ka­nan­mu­naa
150g rans­kan­ker­maa
2,5 dl ra­par­pe­ria ihan pie­ni­nä kuu­tioi­na

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja laita vuoat valmiiksi uunipellille.

Kuutioi raparperit ihan pieniksi kuutioiksi. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Vatkaa voi tai margariini sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen ja joka välissä vatkaten. Lisää seokseet kuivat aineet ja ranskankerma vuorotellen ja sekoita hyvin. Nosta lopuksi sekaan raparperikuutiot ja sekoita.

Nostele taikinaa vuokiin, noin 3/4 vuoan korkeudesta. Paista kuppikakkuja 175 asteessa 20 - 25 minuuttia (minulla taisivat olla 30 minuuttia). Voit kokeilla kypsyyttä tikulla: kun kuppikakkuun tökättyyn tikkuun ei tartu taikinaa, on valmista. Älä paista liian kauan, etteivät kakkuset kuivu.


KUPPIKAKKUJEN KUORRUTUS

100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk sitruunarahkaa
0,5 - 1 dl tomusokeria (maistele ja laita makusi mukaan)

Sekoita ainekset hyvin ja laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Juuri ennen tarjoilua päällystä kuppikakut kuorrutteella. Koristele haluamallasi tavalla.

4 kommenttia:

  1. Oi, kyllä nämät oliki vain hyviä! Niinko kaikki muutkin herkut piknikillä. Ei oo yhtään hassumpaa täyttää 40v ko saa juhlia mainiossa seurassa ihanat maut suussa :)

    Outi

    VastaaPoista
  2. Kannattaa ens vuonnakin täyttää nelkyt, ko niin kivaa oli :)

    VastaaPoista
  3. onko nämä siis makeita vaikka tuossa kuorrutteessa onkin tuorejuustoa?Kun eikös se sitruunarahka kuitenki makeuta?:D

    VastaaPoista
  4. Makeita ovat! Tuorejuustoa laitoin oikeastaan rakenteen vuoksi, kun sitruunarahka voi olla vähän valuvaa. Tai en tiedä, kun en ole sellaisenaan kuppikakkujen päällä käyttänyt. Tomusokerilla voi lisäksi säädellä makeutta mieleisekseen.

    VastaaPoista