torstai 7. marraskuuta 2013

Lihapata espanjalaisessa kuosissa (isänpäivän herkku?)

"Parasta patasörsseliä, jota olet koskaan tehnyt."

Olin oikein otettu moisesta kehusta, jonka kuulin syyssunnuntaina ruuan äärellä. Olin ryhtynyt ruuanlaittopuuhiin jo aamulla puoli kymmenen tienoilla, joten olisin saattanut illan hämärtyessä olla masentunut ja pikkusenvähäsen kiukkuinenkin, jos ruoka olisikin ollut pahaa. Pata oli uunissa nelisen tuntia lämmöt päällä, sitten vielä kolmisen tuntia niin, että uuni oli pois päältä ja isäntäväki kävelyllä ja saunassa. Mikä mainio tapa valmistaa ruokaa - sehän valmistuu ihan itsestään!

Mikä sitten teki pitkään hautuneesta padastamme espanjalaista? Tietenkin chorizomakkara, paprika, oliivit ja punaviini! Kesken padan muhituksen tuli vielä mieleeni espanjalainen punaviinipohjainen juoma sangria, jossa on appelsiinia, ja kipaisin veistämään appelsiinista muutaman kuorisiivun ja heitin ne pataan. Hyvä lisäys! (Ja hieno omakehu.)

Jos vielä mietit isänpäiväruokaa, niin voit lopettaa pähkäilyn. Mikäli isähenkilö on lihapatojen perään, niin isänpäivän ruoka on tässä!



ESPANJALAINEN LIHAPATA

n. 900 g naudan paistia (meillä sattui olemaan sisäpaistia)
1 iso sipuli
1 paprika
1 sellerinvarsi
6 valkosipulinkynttä
pätkä chorizomakkaraa (taisi olla reilu 10 cm:n pätkä)
pari porkkanaa
1 dl punaviiniä
500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
yrttejä (esim. timjamia, oreganoa)
muutama siivu appelsiininkuorta
suolaa, mustapippuria
1 rkl hunajaa
tuoretta chiliä (laitoin yhden Barbere Coffee Brown -chilin)
15 oliivia

Siivoa lihasta liiat kalvot pois ja paloittele se hyvin reiluiksi suupaloiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se lohkoiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne siivuiksi. Leikkaa makkarasta ohuita siivuja. Leikkaa paprika reiluiksi paloiksi ja sellerinvarsi siivuiksi. Kuori porkkanat, halkaise ne ja pätkäise kolmeen-neljään osaan.

Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paista chorizosiivuihin rapsakka pinta. Nosta makkarat pataan. Paista seuraavaksi pannulla lihat kahdessa tai kolmessa erässä. Öljyä voi lisätä tarvittaessa. Pannu saa olla kuuma, jotta lihat saavat kunnolla väriä ja makua. Suolaa lihoja tässä vaiheessa vähän. Siirrä lihat pataan ja heitä pannulle porkkanat, paprikat ja sellerit. Paista niitä hetken aikaa ja kaada joukkoon punaviini. Anna poreilla muutaman minuutin ajan ja kaada pannullinen pataan. Tällä tavalla saat pannulta kaikki hyvät maut mukaan ruokaan. Lisää pataan hunaja, tomaattimurska, vettä, oliivit ja mausteet. Silppua myös chili ja lisää joukkoon. Laita pataan muutama appelsiininkuorisiivu ja lisää vielä suolaa. Laita pata 150-asteiseen uuniin ja kypsennä ruokaa noin neljä tuntia tai kunnes liha on suloisen mureaa. Maista lientä kypsennyksen puolivälissä ja lisää tarvittaessa suolaa. Voit joutua lisäämään myös makeutta eli hunajaa tai sokeria riippuen siitä, millaista tomaattimurskaa olet käyttänyt. Kun pata on ollut uunissa nelisen tuntia, voit kääntää lämmön pois päältä ja lähteä vaikka lenkille. Ihana tuoksu ja herkullinen pata vastaanottavat sinut reippailun jälkeen!


Lihapadan kanssa lautasilla oli miedosti valkosipulista perunamuusia. Sen valmistaminen sujuu kuin tavallisen muusin, mutta samalla, kun heität perunat kiehumaan, laita sekaan myös pari-kolme kuorittua valkosipulinkynttä. Ne pehmenevät mukavasti perunoiden kiehuessa ja muussautuvat helposti.

3 kommenttia:

  1. Chorizo on kyllä kiva lisä! :)

    VastaaPoista
  2. Campasimpukka ja Ssiiri: chorizo on niin sopeutuvainen :) Hyppää mielellään mukaan melkein mihin vain!

    VastaaPoista