tiistai 10. joulukuuta 2013

Paahdetut kastanjat

Kauppojen valikoimat ovat tätä nykyä niin valtaisat, että tuon tuostakin löytyy jotain ennen kokematonta ja/tai tekemätöntä. Viimeisimpään kokkeiluun ostimme kastanjoita, joita emme koskaan ole paahtaneet itse, mutta maistaneet kyllä vuosi sitten Lontoon reissullamme. Netistä huomasimme, että homma onnistuu ihan tavallisessa kotiuunissa. Ohjeissa paahtolämpötilat vaihtelivat 200 - 225 asteen välillä ja paahtoaika oli puolisen tuntia (tai alle, jos kastanjat ovat pieniä). Ilmeisen tarkkana kannattaa olla lopussa, etteivät kastanjat kärähdä.

Me söimme kastanjoita sellaisenaan, vain kuoret pois otettuna, vaikka monissa kohdin suositeltiin niitä dipattavaksi esimerkiksi voisulaan. Pehmeitä, aavistuksen makeita, ja hyviä!

Paahdetut kastanjat kännykkäkuvassa :)

PAAHDETUT KASTANJAT

kastanjoita
foliota rypistettynä tai karkeaa merisuolaa

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Huuhtaise kastanjat, jos ne ovat kovin roskaisia, ja kuivaa ne. Leikkaa puukolla kastanjoiden suippoon päähän ristiviilto. Asettele kastanjat viilletty pää ylöspäin uunipellille rypistetylle foliolle (meillä oli käytössä tämä konsti) tai suolakerroksen päälle. Jompaa kumpaa keinoa käyttäen varmistetaan se, että kastanjat pysyvät pystyssä. Paahda kastanjoita uunissa noin 30 minuuttia. Ne ovat valmiita, kun viillot alkavat aukeilla ja kastanjat tuoksua vienosti, mutta eivät käryä. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin ryhdyt niitä kuorimaan.

- - -

Tiesitkö tämän?
"Kastanjat ovat pähkinämäisiä ja sipulin muotoisia. Parhaat kastanjat ovat painavia, kiinteitä ja kiiltäviä. Huonot ja pilaantuneet kastanjat tuntuvat kevyiltä. Vedessä hyvät kastanjat painuvat pohjaan, huonot jäävät usein kellumaan. Kastanja sisältää runsaasti tärkkelystä, joka vaatii kypsennystä. Kypsennyksessä tärkkelys hajoaa sokeriksi ja maku muuttuu makeahkoksi ja pähkinämäiseksi." (Lähde: kasvikset.fi)

6 kommenttia:

 1. Oo, paahdetut kastanjat ja Lontoo!

  Näin kastanjoita kaupassa ja heti tuli mieleen voisiko niitä paahtaa itse. Näköjään voi :) Menee kokeiluun!

  Ote

  VastaaPoista
 2. Tein joitain viikkoja sitten herkullisen kastanja-suklaabrownien kastanjasosetta käyttäen, ja kiinnostuin kastanjoiden käytöstä. Tämäkin kuullostaa oikein hyvältä! :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvistä vinkeistä miten tunnistaa pois huonot kastanjat! Meillä on paahdettu kastanjoita takassa, mutta kyllästyimme siihen että joka toinen olikin piloilla. Tällälailla voisi varmistaa mukavamman elämyksen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin nuo kastanjavinkit olivat uusia, hyvä kun niistä on nyt iloa muillekin.

   Poista